Stian Hoelgaard jakter sin første seier i langløpssirkuset
– Det har vært en veldig god sesongstart for min del. Har vært i stabilt god form i hele januar. Når vi går renn hver helg er det ekstra fint å få gode bekreftelser i starten sånn at en kan vedlikeholde formen istedenfor å jage den. Forhåpentligvis så klarer jeg det og kanskje også et lite knepp opp til Marcialonga, det er i hvert fall det som har vært planen. Seier er innen rekkevidde, så går helt klart for endelig å klatre høyest opp på pallen, sier 31-åringen.
Hoelgaard er en av de som har vært med lengst i toppen av langløp. Foran årets sesong byttet han arbeidsgiver fra Team Koteng til det svenske nystartede, Team Curira.
– Nå går jeg for det svenske laget Team Curira. Det er en ganske ny og frisk satsing. Jeg trives utrolig godt i laget både med støtteapparat og løpere. Det er jo alltid spennende når alt er nytt og en ikke kjenner noen, men det har virkelig fungert bra. Organiseringen er egentlig ganske lik som det jeg er vant til fra tidligere lag. Vi har en samling i måneden i trenings sesongen. Reiser og opplegg rundt skirenn i vinter er også ganske likt som de fleste andre lag. Det som har vært spesielt bra i år er at vi har hatt to smørere med oss på tur i hele januar, noe som gjør at vi har fått mulighet til å teste mye ski og få kontroll på skiparken, forteller den Oslo-bosatte fulltidsløperen.
Langløpssirkuset er blitt en del større nå enn det var i de første årene Stian satset. Det er flere lag og løpere som satser hardt. Spesielt denne sesongen har det skjedd mye med at SVT sender langløp i Sverige, og at også NRK har prioritert det mer enn før. Sendingene på SVT hatt rundt 1 million seere og oppmerksomheten vokser stadig. Nivået er blitt høyere, spesielt bredden, og plasseringer mellom 10-30.plass i Visma Ski Classics, er tøffere nå enn for 6-7 år siden.
– Jeg synes det er veldig kult flere løpere og stjernene fra tradisjonell langrenn slenger seg med i en del løp. De er jo profiler, noe som skaper ekstra oppmerksomhet og blest rundt rennene. I tillegg er de jo utrolig godt trente, og de hevder seg jo gjerne helt i toppen, selv om de kanskje ikke har spesialtrent for langløp i sommer og høst. Jeg er glad det ikke er motsatt, at jeg skulle slengt meg med i Skandinavisk- eller Norgescup. Det kunne fort blitt lite hyggelig.
– Målet har vært veldig nærme med den første seieren i langløp. Det har blitt 3 pallplasseringer hittil og veldig tett på seierherren alle gangene. Derfor håper jeg den kommer i år. Det er i hvert fall målet. Samtidig er det jo sånn at selv om er blir nr. 2 eller 3 i renn så er det ikke sikkert en er nære på å vinne. Jeg har jo pallplasser hvor jeg virkelig har vært langt unna å kjempe om seier også. Men, jeg håper jo at seieren kommer en gang, det hadde vært stort.
Hovedfokuset ligger spesielt på 3 konkurranser som henger noe høyere enn resten. Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeinerrennet er de mest prestisjefulle konkurransene og allerede nå førstkommende søndag er Stian en av de største favorittene på start.
– Ernæring, kosthold, utstyr og trening er noe jeg synes har blitt mer og mer interessant de siste årene. Både treningsbiten, ernæring og kosthold synes jeg er utrolig spennende å hente inspirasjon fra andre utøvere i ulike miljøer og prøve ut selv. Jeg har prøvd ut ganske mye forskjellig, og synes det er utrolig motiverende å prøve ut ting og se hva som funker og ikke. Har nok blitt en ganske stor nerd på dette med årene. Selv har jeg en bror som sykler, så det å høre hvordan de gjør ting både på trening og med ernæring og kosthold er veldig spennende. Jeg har tatt med meg en del triks derfra som sikkert ikke så mange andre gjør. Også har jeg som de fleste andre også blitt inspirert av løping og »Ingebrigtsen-treningen». Det som er spennende og utfordrende er jo å sette alt sammen og tilpasse det til langløp, som jo er en annen måte å konkurrere på enn både sykling og løping.
Mange mosjonister stiller ofte de samme spørsmålene om trening, kosthold og utstyr. Forberedelser til skirenn anbefaler Stian Hoelgaard at alle skal gjøre ting enkelt. Da kommer en langt på vei. Trene på det en skal bli god på og legge opp treningen slik at den faktisk blir gjennomført og har en viss kontinuitet.
– Jeg tror for mange er opptatt av å gjøre »ekstreme økter», noe som gjør at en blir lei, sliten, skadet eller kanskje får for dårlig kvalitet på de neste øktene. Mitt beste tips på treningsbitene er kanskje å fokusere på kvalitet, hyppighet og kontinuitet. Det er i hvert fall det jeg har best erfaring med selv. Stort sett skiller jeg veldig mellom hardt og rolig, og har sjelden såkalte »Vasapass» eller lignende. Samtidig er det veldig mange veier til å bli god. Det gjelder å finne sin måte og følge den.
– For min del er jeg nok heldig og har noen gode fysiske forutsetninger inne i bildet for å hevde meg i langløp. Jeg er jo ikke, og har aldri vært, noen god skiløper. Selv om jeg har prøvd i mange år. Men akkurat det å stake lenge og halvfort har vist seg å passe meg ganske bra, avrunder en offensiv langløper.
Les også:
Les om historikken, tidligere vinnere og løypa her