Derfor er seieren på Gålå så viktig
Mens Johannes Høsflot Klæbo tok en overlegen seier på sprinten under verdenscupåpningen i Ruka i Finland, tok Thomas Helland Larsen en nesten like soleklar seier på sprinten under Norgescupåpningen på Gålå.
Se resultater fra Norgescupen på Gålå
– I dag gikk det helt supert. Det var kjempedeilig og skikkelig gøy, og det er en ordentlig bekreftelse på at jeg går skikkelig bra. Det er høyt nivå på de som går her, så det er kjempebra for selvtilliten. Nå vet jeg at jeg kan gå fort i år også, og jeg kan senke skuldrene litt, sier Helland Larsen til Langrenn.com etter seieren.
Helland Larsen har riktignok lovet seg selv at denne sesongen skal han fokusere mer på å gå gode skirenn enn plasseringer og uttak, men han innrømmer gjerne at dagens seier er en lettelse.
– Det var kjempedeilig. Det betyr at jeg har friplass til verdenscupen på Lillehammer neste helg. Dette er jo en av de viktigste rennhelgene i sesongen. Målet i år er å gå så mange skirenn jeg kan. Det er få skirenn hvor det deles ut friplasser, og det er klart en fordel å komme med på verdenscuprenn tidlig i sesongen med tanke på å få gått flest mulig verdenscuprenn, sier han.
Turte ikke håpe på seier
– Formen er bra, og det visste jeg. Men helt ærlig, så hadde jeg ikke trodd at jeg skulle klare å kopiere det jeg gjorde her på Gålå i fjor. Det er vanskelig å vinne skirenn. Du skal ha gode ski, du skal ha dagen og du skal ha litt flaks også, sier Helland Larsen til, og forklarer:
– Det er jo fort gjort at det skjer noe underveis, særlig i en sprint. På Beitostølen gikk jeg en kjempegod prolog, men i den siste bakken gjorde jeg en veldig dårlig sving, og da skal det mye til å klare å løpe opp den bakken fort nok til å hente inn igjen det. Så da røk jeg rett ut i kvartfinalen.
Av samme grunn har ikke Helland Larsen noen forventning om å klare å kopiere fjorårets andreplass i verdenscupsprinten på Lillehammer neste helg.
– Jeg håper å gå bedre i prologen på Lillehammer i år, og ikke bli nummer 30 som i fjor. Men jeg forventer ikke å toppe andreplassen jeg tok der i fjor. Hvis jeg får til enda et godt løp der jeg får ut det jeg er god for, så skal jeg være fornøyd, sier han.
Måtte endre fokus totalt
Det er forøvrig ingen selvfølge at Helland Larsen er tilbake i skisporet denne sesongen. På slutten av fjorårssesongen var han nær ved å legge opp.
– Jeg har aldri mistet motivasjonen sånn ordentlig. Men i vinter var det tungt. Jeg måtte gå mange runder med meg selv før jeg landet på at jeg vil fortsette å satse på langrenn, sier Helland Larsen.
I ettertid ser han at det er flere faktorer som spilte inn: Det var sjukdom, det var press og forventninger, og det var drømmer som brast.
– Egentlig hadde jeg levert masse gode resultater, og det skal jeg bygge videre på. Men jeg må trives og det gjorde jeg ikke. Det ble en negativ spiral som begynte rundt juletider og fortsatte gjennom hele sesongen. Hele sesongen ble en kamp for å hente inn det tapte, og jeg gravde meg lenger og lenger ned i jaget og stresset, forklarer Helland Larsen.
Les også:
Thomas Helland Larsen om gjennombruddssesongen
I morgen forsetter Gålåsprinten med distanserenn for para, kvinner og menn senior, mens juniorløperne går sprint.
Verdenscuper og mesterskap i langrenn, langløp og skiskyting på TV: Hvilke kanaler sender hva? Langrenn.com har oversikten på TV-vinteren.
FAKTA Norgescupåpning Gålå 2022
Når: Fredag 25. november til søndag 27. november
Hvem: seniorløpere, juniorer og parautøvere
Hva: Sesongens første Norgescuprenn i langrenn for senior, FIS-renn for juniorer (lørdag og søndag)
Hvor: Gålå
I potten: Uttaksgrunnlag for de neste verdenscuprundene, som går på Lillehammer 2. til 4. desember og Beitostølen 9. til11. desember. Der har Norge som vertskap en nasjonal kvote på seks løpere i tillegg til den grunnleggende kvoten på seks løpere av hvert kjønn. To av plassene i den nasjonale kvoten er øremerket U23-løpere.
Program:
Fredag 25. november: Sprint, fristil
– 09:00: Sprint prolog, para
– 09:10: Sprint prolog, kvinner
– 09:28: Sprint prolog, menn
– 10:00: Sprint finaler, para
– 10:50: Sprint Q1, kvinner
– 11:15: Sprint Q1, menn
Lørdag 26. november: 10km fristil, sprint fristil
– 08:45: Para 5/5km sittende
– 09.00: 10km fristil, menn senior
– 11:05: Sprint prolog, kvinner junior
– 11:29: Sprint prolog, menn junior
– 12:20: Para stående, 10km fristil, kvinner senior
– 14:00: Sprint Q1, kvinner junior
– 14:25: Sprint Q1, menn junior
Søndag 27. november: 10km og 20km klassisk
– 08:45: Para 5/10km sittende
– 09:30: 20km klassisk fellesstart, menn
– 10:40: 20km klassisk fellesstart, kvinner/10km para stående
– 12:00: 10km klassisk fellesstart, K17 og K18
– 12:35: 10km klassisk fellesstart, K19/20
– 13:10: 10km klassisk fellesstart, M17 og M18
– 13:45: 10km klassisk fellesstart, M19/20
Alt av detaljer, startlister og resultater finner du i vår søkbare seksjon for terminlister og resultater