Hvem går for landslagene neste sesong?

av Ingeborg Scheve • 13.04.2023
24. april presenteres landslagene i langrenn for kommende sesong. Hvem skal ut? Hvem kommer inn? Og hvorfor? Langrenn.com har tatt jobben.
24. april presenteres landslagene i langrenn for kommende sesong. Hvem skal ut? Hvem kommer inn? Og hvorfor? Langrenn.com har tatt jobben.

Langrenn.com har kikket i krystallkula basert på vinterens prestasjoner, tidligere meritter og andre typiske hensyn som vektlegges i uttak. Slik tror vi landslagene vil se ut for sesongen 2023/24. 

Del 1: Kvinner elite
Denne sesongen besto kvinnenes elitelandslag av Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Ragnhild Gløersen Haga, Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Julie Myhre og Marte Skaanes, med Stig Rune Kveen og Sjur Ole Svarstad som trenere.

I para elite langrenn har laget bestått av Vilde Nilsen og Indira Liseth, med Emilie Johannes Hagen som trener. 

Hvem er på laget neste sesong? Og hvilke faktorer vektlegges i uttaket? 

Rammene for uttaket
Generelt gjelder det at «målsetning for Norges Skiforbund Langrenn er å være verdens beste langrennsnasjon, målt i antall medaljer i mesterskap, og i antall verdenscuppoeng. Det er også et uttalt mål å lede/vinne Skandinavisk Cup sammenlagt både for kvinner og menn.»

I vinter er det flere løpere utenfor elitelandslagene som har vunnet verdenscuprenn, tatt medaljer og levert sterke prestasjoner på andre arenaer. De havner langt opp på lista over aktuelle kandidater.   

Samtidig har det tradisjonelt vært praksis at løpere som kommer inn på et landslag ikke automatisk blir vraket hvis de har en dårlig sesong, men får sjansen til å forsvare plassen den neste sesongen selv om det skulle være andre utøvere med bedre resultater som banker på døra. 

Langrenn.com tar som utgangspunkt at Skiforbundet vil ha samme antall plasser på elite- og rekruttlandslag for kommende sesong som de hadde i vinter.

En annen faktor som vil spille inn i uttaket, er at kommende vinter er en mesterskapsfri sesong. Det vil si at det verken er OL eller VM kommende vinter. Neste store mesterskap er VM på hjemmebane i Granåsen i 2025, deretter kommer OL i Milano i 2026. 

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har riktignok vedtatt å etablere FIS Games,  et felles stormesterskap for alle grenene i FIS (alle grener i alpint, hopp, kombinert og langrenn). Første utgaven av dette mesterskapet skal etter planene arrangeres vinteren 2024, men her foreligger det så langt få detaljer. 

Saken fortsetter under

Astrid Øyre Slind fra Team Aker Dæhlie med sine to medaljer fra ski-VM 2023 i Planica.

Så hvordan ser det ut for kvinnenes elitelag kommende vinter? 
Det vi vet, er at Ragnhild Gløersen Haga legger opp. Det frigjør en plass uten at noen vrakes.  

Vinneren av verdenscupen sammenlagt Tiril Udnes Weng og VM-dronninga Anne Kjersti Kalvå blir uten tvil værende på landslaget. Det samme forventes av Lotta Udnes Weng, Heidi Weng og Mathilde Myhrvold. 

Selv om Lottas prestasjoner ikke har matchet tvillingsøsterens, har hun levert fire pallplasser i verdenscupen inkludert to seiere, og vært blant de topp-10 ytterligere seks ganger. 

Både Heidi Weng og Mathilde Myhrvold har vært på pallen i verdenscupen i år, henholdsvis fem og to ganger, og begge har også åtte topp-10 plasseringer utover pallplassene.  

Saken fortsetter under

Heidi Weng under trening i Planica

Vilde Nilsen på paralandslaget har vunnet verdenscupen sammenlagt og tatt medalje i rubbel og bit av det hun har stilt opp i av mesterskap denne sesongen. Etter NM del to på Tolga fikk 22-åringen fra Kvaløysletta skilag også kongepokalen, som første parautøver i historien. 

Også Indira Liseth har levert solid på det hun har deltatt i denne vinteren. Begge forventes å få fornyet tillit på landslaget kommende sesong.   

Les også: Historisk kongepokal til Vilde Nilsen

Vrakes
Basert på årets og fjorårets resultater, er det mye som tyder på at Ane Appelkvist Stenseth og Anna Svendsen kan miste sin plass i laget. 

Stenseth står med fire topp-10 plasseringer i verdenscupen i år og en i fjor. Svendsen har levert to topp-10 plasseringer i verdenscupen denne sesongen og en i fjor. 

Alder på henholdsvis 28 og 33 år teller heller ikke i deres favør etter to svake sesonger, men Stenseth ligger nok hakket bedre an enn Svendsen i den sammenhengen. 

Saken fortsetter under

Anna Svendsen var en av de fire norske damene som gikk sprinten under ski-VM i Planica torsdag 23. februar.

Fossesholm til rekruttlandslaget
Helene Marie Fossesholm står med en 14. plass som beste resultat i verdenscupen denne sesongen, samt bronse på 10km fristil i NM. Det kommer etter en skuffende fjorårssesong, der 21-åringen la vekk konkurranseskia etter OL i februar. 

Fossesholm hoppet imidlertid over sitt siste år på juniorlandslaget, og gikk rett inn på elitelandslaget etter den imponerende gjennombruddsesongen 2020/21. Hun hoppet altså over rekruttlandslaget. Det er ikke vanlig. Heller ikke Johannes Høsflot Klæbo gikk rett inn på elitelandslaget uten en tur innom rekrutt. 

Aldersmessig er Fossesholm midt i blinken for rekruttlandslaget, så kanskje kan et «nedrykk» til rekruttlandslaget bli løsningen for henne nå etter to svake sesonger, og gi ny inspirasjon for en retur til elitelaget. De aller færreste, ei heller Marit Bjørgen og Therese Johaug, har en karriereutvikling som helt lineær og går rett opp. 

Saken fortsetter under

Helene Marie Fossesholm under NM på Gjøvik i januar.

Berger plassen
Verken Marte Skaanes og Julie Myhre, fjorårets ferskinger på elitelandslaget, har levert de råeste resultatene denne vinteren. 

Skaanes slet lenge med formen etter at hun fikk Covid under sesongåpningen på Beitostølen i november, og fikk knapt konkurrert før langt utpå vinteren. Hun fikk imidlertid en solid opptur på slutten, først med to pallplasser på finalen i Skandinavisk Cup og deretter under NM del to like før påske. Der tok hun gull på 5km klassisk og bronse på tremila to dager senere. 

Les også: 
Marte Skaanes: – Har følt meg utenfor og alene

Myhre hadde en grei start på sesongen, slet midtvinters, men kom kruttsterkt på de tre siste rundene i verdenscupen. Der leverte hun fire av sesongens fem topp-10 plasseringer inkludert andreplass på teamsprinten under verdenscupfinalen i Lahti. 

Begge berger nok dermed plassen til neste sesong. De to 26-åringene er dessuten i perfekt alder med tanke på kommende mesterskap, både VM på hjemmebane i 2025, OL i Milano 2026 og VM i Falun 2027.

Saken fortsetter under 

Julie Myhre var rashest i prologen i Lahti.

Hvem skal inn? 
Dersom Stenseth, Svendsen og Fossesholm går ut av laget, er det totalt fire ledige plasser i elitelandslaget siden Haga legger opp. Hvem får disse plassene? 

Ingvild Flugstad Østberg er bankers. 32-åringen satset utenfor landslaget denne sesongen etter at hun ble vraket fra laget i etterkant av OL-sesongen 2022. 

I vinter tok hun gull i VM etter en kruttsterk stafettetappe, leverte tre pallplasser i verdenscupen hvordan to individuelle og en stafettseier, og generelt solid i det meste hun stilte opp i. Overfor Langrenn.com antyder hun at hun ønsker å fortsette satsingen. 

Les også: Ingvild Flugstad Østberg om comebacksesongen

Kristine Stavås Skistad med fem verdenscupseiere i sprint og en femteplass i VM-sprinten får også garantert plass. Spørsmålet er om 24-åringen takker ja, eller velger å fortsette satsingen på utsiden av laget. Det har beviselig gått glimrende for henne i år

Saken fortsetter under

Kristine stavås Skistad WC Falun 2023
Kristine Stavås Skistad utklasset verdensmester Jonna Sundling på hennes egen hjemmebane i Falun.

Astrid Øyre Slind, som tok to VM-medaljer (bronse på skiathlon og gull på stafetten) samt to pallplasser i verdenscupen, får også garantert et tilbud. 35-åringen ryktes imidlertid å takke nei til fordel for videre langløpssatsing i Team Aker Dæhlie

Silje Theodorsen har også gjort en god figur for andre år på rad. Hun har blant annet to verdenscupseiere på CV’en fra VM-sesongen 2023. 

Videre har rekruttlandslagskanonen Margrethe Bergane levert en sterk søknad denne vinteren. 21-åringen har to medaljer fra U23-VM, fem topp 15-plasseringer i verdenscupen inkludert sjetteplass på femmila i Holmenkollen, og en rekke pallplasser i Skandinavisk Cup og andre renn. 

Det er også grunn til å tro at landslagsledelsen kan finne plass til Maria Hartz Melling. 20-åringen fra Konnerud IL står med fire topp-10 plasseringer i verdenscupen denne vinteren, samt en rekke sterke resultater fra Skandinavisk Cup og andre tungtveiende renn. 

Alle disse løperne har prestert bedre enn Stenseth og Svendsen i år. 

Fasiten foreligger imidlertid 24. april. Da skal Skiforbundet presentere langrennslandslagene for 2023/24.

Hva med herrenes elitelag? Følg med, vi återkommer. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Se skistjernene direkte på Ski Classics «Live Sessions» i dag

    Få med deg dagens «Live sessions» direktesending med de største stjernene og profilene i langløpssirkuset Ski Classics.
    av Ingeborg Scheve
    15.01.2025
  • Går sju renn på ti dager i tre land i jakten på en plass i VM-troppen

    av Ingeborg Scheve
    14.01.2025
  • Løypeendringer for Engadin La Diagonela 2025

    av Langrenn.com og Ski Classics
    14.01.2025
  • Skistad får refs: – Ikke bra

    av Ingeborg Scheve
    14.01.2025
  • Den ultimate skiopplevelsen: Ski Classics Challenger i Antarktis

    av Leandro Lutz/langrenn.com
    14.01.2025