– Hvordan kan man gå fra den markedsføringen de hadde til at vi skulle gå mosjonsklassen uten prispenger?
Ebba Andersson vant Janteloppet, men opplevelsen var alt annet enn festlig. Den svenske VM-dronninga er bare forbannet og oppgitt, og legger ikke to fingre imellom.
– Hvordan kan man gå fra den markedsføringen de hadde tidligere, til å steg for steg nedprioritere dameklassen? På veien dit i går fikk jeg vite at det ikke ville bli prispenger i damenes konkurranse. At vi skulle gå i mosjonsklassen uten prispenger, tordner den svenske VM-dronninga.
Føler seg lurt, snytt og lite verdt
I utgangspunktet skulle Ebba Andersson og de andre damene i eliteklassen gå 40 kilometer og kjempe om en halv million kroner. Så kom beskjeden om at det ikke ble noe eliteklasse for damene, men at de kunne få gå showrennet på 20 kilometer i stedet.
De påmeldte løperne fikk tilbud om refusjon av startkontingenten eller mulighet til å delta i 20-kilometeren i Janteloppet, et løp tilpasset mosjonister.
Premiepotten var også inndratt. Der var det null kroner i premiepenger på 20-kilometeren. Det fikk de først vite kvelden før løpet. I siste liten bestemte arrangøren seg for å likevel sette opp 60 000 kroner i premiepenger til damene, langt unna den opprinnelige premiepotten. Samtidig kjempet gutta om den opprinnelige
Andersson føler seg lurt, snytt og nedprioritert. Og hun reagerer sterkt på prosessen og kommunikasjonen fra rennledelsen.
– At distansen ble kortet ned, det er greit. Så har det vært frem og tilbake med prispengene som de har markedsført seg hardt på. Men på veien dit i går fikk jeg vite at det ikke ville bli prispenger i damenes konkurranse. At vi skulle gå i mosjonsklassen uten prispenger, sier Andersson til VG.
– Jeg er ganske kritisk til det. Hvordan kan man gå fra den markedsføringen de hadde tidligere, til å steg for steg nedprioritere dameklassen.
Se også: Miljøet reagerer med sjokk og avsky
For få deltakere og for lavt nivå
Arrangøren sier det var for få påmeldte i damenes eliteklasse, og at det var for dårlig nivå på flere av deltakerne.
VM-dronninga gikk direkte til arrangøren for å si sin mening, og la ikke to fingre imellom.
– Det er under enhver kritikk. De sier det handler om at det ikke var like stor påmelding på damesiden, sier Andersson.
– Men så er det faktisk ikke like mange dameløpere som herrer i langrenn. Vi har større startfelt på herresiden også i verdenscupen, helg etter helg. Når arrangøren agerer som de gjør, så begynner man å lure på om verdien av at vi damer deltar er like stor.
Hun opplevde at jentene steg for steg ble nedprioritert, og så til slutt flyttet til mosjonsklassen.
– Det som er trist er at man endrer distanse, prispenger, og at man føler man deltar i en mosjonsklasse. Det er de tingene til sammen som gjør at jeg reagerer, sier Andersson.
Saken fortsetter under

Forsvarer valget
Daglig leder i Janteloppet Pål Trøan Aune tar imot kritikken, men forsvarer valget de tok.
– Vi forstår at det kan føles urettferdig og uriktig. Det har jeg ingen problemer med å forstå, sier han til VG.
– Det er dessverre sånn det er. Det er på godt og vondt at vi tok valget om å flytte utøvere til en annen klasse og forandre premiepengene. Realiteten er at det var rekordlav interesse. Da får vi ta konsekvensene av det også. Det vi kommer til å gjøre er å gå i dialog med de jentene, om hvorfor vi bare klarte å få 14 påmeldte damer i eliteklassen og spørre hva det var vi bommet på, sier Aune.
Han trekker også fram at nesten alle de påmeldte i eliteklassen ønsket å gå 20-kilometeren da eliteklassen ble kansellert.
Skulle sette en ny standard for langrenn
Janteloppet er Petter Northugs signaturevent. Han var med å etablere rennet i 2018, da sammen med red bull som hovedsponsor. Da den omstridte østerrikske energidrikk giganten trakk seg ut i 2023, tok Northug 100 prosent eierskap til arrangementet.
Han gikk da høyt ut med å relansere rennet med et nytt konsept, mer spektakulært og mer inkluderende enn noe annet skirenn. I 2024 fungerte løpet som Ski Classics grand finale. I år har Northug trukket løpet ut av den prestisjetunge langløpsserien. Sammen med sin nye styrtrike investor Reda el Char relanserte han janteloppet enda en gang, og fristet med en million kroner i premiepenger.
Ti millioner i premiepenger
Slik Northug og hans sponsor El Chaar ser det, blir ikke langrenn en idrett på internasjonal målestokk før utøverne kan leve av sporten, og leve godt av den. Da kan de konsentrere seg 100 prosent om å bli best mulig, uten å måtte ta på seg deltidsjobber eller studere for å finansiere satsingen.
Derfor går duoen inn for et realt løft når det gjelder premiepenger sammenliknet med dagens nivå.
På sikt er målet å etablere en ny rennserie som skal bestå av tre-fire renn i løpet av en måneds tid, fordelt på ulike destinasjoner i Norge og Mellom-Europa. Til sammen skal det ligge premiepenger på til sammen 10 millioner kroner.
I fjor høst gikk Northug inn i det tyske langløpet König Ludwiglauf. El Chaar håper de også skal arrangere et Grand Prize-løp allerede i 2026.
Les mer: Petter Northug utvider til Tyskland
