Jens Burman freser mot FIS: – Man tar jo bort alt av ordentlig skiløping

av Ingeborg Scheve • 24.08.2022
Jens Burman 15km CL SM 2022
Jens Burman mener innføringen av like distanser for kvinner og menn ødelegger langrennssportens sjel og egenart. Dessuten mister svensken en av sine beste øvelser med det nye rennoppsettet.

Det nye rennoppsettet som FIS vedtok med innføringen av like distanser for kvinner og menn er ingen höjdare for Jens Burman. Han mener endringene ødelegger langrennssportens sjel og egenart. 

Distansene som innføres er 10 kilometer, 20 kilometer og 50 kilometer. Det betyr at herrenes 15 kilometer og 30 kilometer nå kortes ned til 10 kilometer og 20 kilometer. Det skal innføres på verdenscupen og i junior- U23-VM allerede kommende sesong.

– Det er veldig kjipt med så mye 10-kilometere og 20-kilometere. Man tar jo bort alt av ordentlig skiløping og det som er sjarmen og egenarten med langrenn når alt blir så kort. Det burde i hver tfall vært en bedre blanding av langt og kort, sier 27-åringen fra Åsarna IK

Burman ser heller ikke at de nye distansene vil gjøre langrenn mer spennende for publikum eller føre til større likestilling mellom kvinner og menn. 

– Det kjennes ikke som at det skal bli noe mer interessant å se på langrenn av at man har like distanser for kvinner og menn. For menn kommer 10-kilometeren til å bli uhørt kaotisk, med veldig mange løpere som slåss om posisjoner hele veien så det blir bingo hvem som vinner, sier Burman til Langrenn.com.

Til argumentet likestilling poengterer svensken at kvinner og menn fortsatt går hver sine konkurranser, med unntak av enkelte mixed-stafetter.

Ifølge NRK viste den årlige undersøkelsen blant langrennsløpere på verdenscupnivå at de aller fleste utøverne er imot like distanser for kvinner og menn.

Les mer om vedtaket i langrennskomitéen i FIS: 
FIS vil innføre like distanser for kvinner og menn i langrenn

VM 2023 er ekstremt viktig 
De nye distansene er heller ikke spesielt gunstige for Burman. For hans del er de lengre distansene hans beste, og de han synes er mest moro å gå. Og av den grunn skulle han også gjerne sett at tremila og 15-kilomteren ble beholdt. 

Vinterens VM blir derfor ekstra viktig for Burman. Det er nemlig siste gang et mesterskap kjøres med de gamle distanseformatene. Fra og med VM 2025 i Granåsen, vil de nye distansene innføres også i mesterskap. 

Men verdenscupkabalen inn mot VM i Planica er ikke lagt i Burmans favør: Før mesterskapet er det utelukkende 10km og 20km på programmet, så selve mesterskapet blir første gang han får matchet seg internasjonalt på favorittøvelsene.  

– Programmet før VM suger i mine øyne. Det er mye 10-kilometere, og 20 kilometer er det lengste vi skal gå før VM, sier han med et sukk.

Når det er sagt, mangler Jens Burman verken motivasjon eller ambisjoner for kommende sesong. Burman fikk OL i Beijing og mye av fjorårssesongen spolert av en seiglivet ryggskade. I år skal det bli annerledes.

– Jeg har store forhåpninger til sesongen, og VM framfor alt. Der satser jeg ekstra mye på femmila og 30-kilometeren. Det er distanser som passer meg bra, og jeg tror jeg kan kjempe om seieren der, sier Burman til Langrenn.com. 

Svensken ble nummer fem på femmila under VM 2021 i Oberstdorf, og nummer 11 på 30 kilometer med skibytte (skiathlon). 

Les også: 
Burman vil vinne VM: – Jeg har store forhåpninger til sesongen

Det er forøvrig Emil Iversen som er regjerende verdensmester på VM-femmila, og Alexander Bolshunov som er tittelforsvarer på 30km med skibytte. Det er fortsatt uklart om russerne får lov til å delta i verdenscupen og VM kommende sesong. 

Hva tenker du om at russerne etter alt å dømme ikke vil delta i VM eller verdenscupen denne sesongen? 
– Det er veldig kjedelig at mange av de aller beste ikke kommer til å være med å konkurrere. Man har jo alltid lyst til å matche seg mot de beste. Og det er ikke løpernes skyld at Putin har gått til krig, så det er leit for dem, sier Burman, og fortsetter: 

– Men samtidig er det helt rett beslutning. Man vet hva president Putin tenker om idrett og idrettsutøvere, og han bruker det i propaganda for Russland. Så det er bra at man markerer at det han driver med i Ukraina ikke er OK, og at man gjør det på en arena som Putin bryr seg om. 

Les også: 
FIS opprettholder utestengelsen av russiske utøvere
IOC: – Nå er ikke tiden for å endre anbefalingene (om utestengelse)

Hvem blir dine sterkeste konkurrenter denne sesongen? 
– De norske løperne, så klart. Det er de som er best, sier Jens Burman til Langrenn.com.

Er det noen av dem du har spesielt lyst til å slå? 
– Nei. Jeg vil bare være først uansett hvem som står på resultatlistene. Jeg ser ikke på spesifikke løpere.

Jens Burman og resten av det svenske landslaget er nå på samling i Torsby, sesongens første på snø for dem. Deretter reiser laget direkte til til Trollhättan Action Week, der siste runde i den nye svenske nasjonale rulleskicupen Smart Energy Cup arrangeres helga 26. til 28. august. Alliansloppet, som inngår i World Classic Tour 2022 der også Blink-festivalen var med, er en del av finalerunden i Smart Energy Cup. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Drama om Ski Classics: Birken kan endre alt

    Det går mot tidenes thriller i Ski Classics: Seks menn kjemper om den gule trøya, og med fire renn igjen er ingenting avgjort. Men Birkebeinerrennet kan velte hele stillingen. Hvem holder hodet kaldt når presset er som størst?
    av Ingeborg Scheve
    14.03.2025
  • Program, startlister og resultater fredag

    av Ingeborg Scheve
    14.03.2025
  • – Det kjennes ikke godt i magen

    av Ingeborg Scheve
    13.03.2025
  • Birkebeinerrennet er rett rundt hjørnet

    av Leandro Lutz
    13.03.2025
  • Langer ut mot FIS: – Jeg synes det er idiotisk

    av Ingeborg Scheve
    13.03.2025