Landslagstreneren om høydesamlinger: – Det er tull å sende dem til høyden
Hovedtrener for distanseløperne i elitelandslaget Eirik Myhr Nossum står fast ved sin beslutning om å droppe høyden som en del av sesongoppkjøringen også i år. Flere har stilt seg skeptiske til det norske høyderegimet – eller mangel på slikt, inkludert tidligere landslagstrener Steinar Mundal.
Les også:
Kommentar: Hva i all verden er det som skjer i Skiforbundet?
Sverige, som også sto over høydetrening i forkant av fjorårets sesong der VM gikk i lavlandet, har derimot tatt inn igjen høydetrening i år. Det til tross for at det verken er mesterskap eller mange verdenscuprenn i høyden kommende vinter. Også andre landslag, inkludert Frankrike og Italia, prioriterer høyde i sesongoppkjøringen. Det samme gjør Johannes Høsflot Klæbo og det norske damelandslaget.
Les også: Går for høydeopphold i Klæbo-stil
Langrenn.com tok en prat med hovedtreneren selv under herrelandslagets samling i Torsby.
– Veldig mange (på laget mitt) har hatt dårligere erfaring med høyde (enn med trening i lavlandet). Da er det tull å sende dem til høyde, mener Nossum.
Hva er det som er grunnen til at dere i motsetning til Klæbo, damelandslaget og veldig mange andre utøvere og landslag, ikke legger inn høydeopphold som en del av lagets oppkjøring, også når mye forskning tyder på at høydetrening har en effekt?
– Jeg er fysiolog så jeg leser ganske mye forskning. Men dette er kontekstavhengig. Kontekst er ekstremt viktig i det vi driver på med. Konteksten min nå er at vi har ikke noe mesterskap i høyden før kanskje i 2030. Salt Lake City er en søker til OL i 2030. Kommende sesong har vi to skirenn i Davos (i Sveits) i forbindelse med Tour de Ski og en verdenscuprunde i Canmore (i Canada) utpå vinteren. Det er alt vi har som er i høyden nå, sier Nossum til Langrenn.com.
Han poengterer videre at de fleste av hans utøvere ikke blir bedre av høydetrening, snarere tvert i mot, og at forskningen heller ikke kan vise til entydige bevis på at høyde gir bedre resultater.
– Hvis vi går inn på forskning, og jeg baserer ikke alt jeg gjør på forskning, så er det fryktelig lite forskning som finner en resultatmessig effekt av høydetrening på en lavlandsprestasjon. Så betyr ikke det at jeg ikke har trua på høyde. Men når jeg har et lag der jeg kan gå inn og se på resultatene deres over flere år, både som følge av høyde og lavlandstrening, og ser at veldig mange av dem presterer dårligere i lavlandet som følge av høydetrening, så ville det vært fryktelig idiotisk av meg å sende dem til høyden. På lik linje med at du har folk som har bedre resultat i lavlandet som følge av høyde. Da må de ta inn høyde i sin trening, sier Nossum, som har vært hovedtrener for laget siden 2018.
– Vi har også prøvd å dokumentere den fysiologiske effekten av høyde, og vi finner ikke noen. Men det kommer blant annet av at fryktelig mye av forskning er gjort på personer på mye lavere nivå, sier han, og forklarer videre:
– Det blir litt som å spørre hvorfor vi ikke springer 4×4 minutter intervaller når forskning viser at 4×4 er det mest effektive. Det er fordi konteksten er at vi er på et vesentlig høyere nivå (enn de det er forsket på i de studiene).
Les også: Dette er planen og teorien bak Klæbos høydeprosjekt
Saken fortsetter under
Individuelt
Nossum er klar på at han ikke vil hindre noen av løperne i å prioritere høyde dersom de vil se hvilken effekt de kan få av slike høydeopphold. For eksempel eksperimenter Simen Hegstad Krüger i skrivende stund med høyde i Lavaze og Livigno mens resten av laget er på samling i Torsby i Sverige. Men Nossum pusher det heller ikke.
– Jeg er veldig opptatt av at hvert eneste individ må prøve å finne ut hva som er mest ideelt for seg. For noen av de utøverne jeg har, er det vanskelig fordi de er tidlig i sin karriere og har ikke fått prøvd alt. Og så har jeg noen som har levd et liv og prøvd masse. Da kan man begynne å trekke ut litt kunnskap fra hver enkelt på det. Og det er det som har vært bakgrunnen for laget mitt sitt valg: Det har gått på å maksimere deres mulighet til å gå fort, hver enkelt av dem, sier han.
Les også: Slik var høydeopplegget til Petter Northug
Saken fortsetter under
Fellesskap gir større effekt for hele laget enn høyden gir for noen få
Nossum poengterer videre at det ikke bare er isolerte elementer i det konkrete treningsopplegget som fører til progresjon. Han trekker fram at et treningsfellesskap der utøverne får god matching og inspirasjon, og der de kan utveksle erfaringer seg imellom og lære av hverandre, også bidrar til bedre resultater.
Det er en faktor som både trenere og utøvere må ta inn i den helhetlige vurderingen når de planlegger sesongoppkjøringen. Det er også en faktor som har gjort at noen har valgt å droppe høyden, selv om de mener høydetrening kanskje kunne gitt dem en boost.
– Det fellesskapet som er i laget vårt, og på tvers av lagene også, det har vært en driver for at de som kanskje har vært nysgjerrig på høyde har lagt det litt fra seg: fordi de verdsetter det fellesskapet. De setter det å være på samling med resten av laget høyere, og har sett en større verdi og utbytte av det enn med høyde. Fellesskapet har vært tungen på vektskåla, det at vi ønsker å holde laget samlet, for at vi ikke har lagt opp til høyde for laget, sier Nossum, og legger til:
– Veldig mange (på laget mitt) har hatt dårligere erfaring med høyde (enn med trening i lavlandet). Da er det tull å sende dem til høyde.
Annerledes med mesterskap i høyden
Hovedtreneren er samtidig rask til å poengtere at dersom utøverne hans skulle forberede seg til en sesong med viktige konkurranser i høyden, er situasjonen en helt annen.
Men i sesonger der mesterskap går i høyden, handler høydeoppholdene til Nossum og landslaget imidlertid om akklimatisering til å prestere i høyden, ikke jakten på prestasjonsheving på grunn av de fysiologiske endringene høydetrening gir.
– Skulle vi ha konkurrert i høyde, så må du til høyden. Da er det ingenting som er viktigere enn det siste høydeoppholdet på precamp, sier Eirik Myhr Nossum.