Nå smiler Karoline Simpson-Larsen: Klar for å slå tilbake
Etter en tung sommer og høst, flyter det omsider bedre både fysisk og teknisk for Karoline Simpson-Larsen, som er en av to ferskinger på i dametroppen på rekruttlandslaget denne sesongen.
Langrenn.com tok en prat med 25-åringen fra Vargar IL om oppkjøringen, ambisjonene og forventningene til sesongen som åpner på Beitostølen om knappe fire uker.
Denne uka er Simpson-Larsen og resten av rekruttlandslaget i Idrefjäll i Sverige på sesongens første snøsamling utendørs, og siste samling før sesongåpningen om tre og en halv uke.
Nå som kroppen omsider responderer på treninga og øktene flyter bedre, er Simpson-Larsen mer optimistisk enn på lenge. Et par sjukdomsperioder i høst har imidlertid gjort at hun mistet en samling og ikke fikk gått hardøkter på den neste. Derfor er jenta som rutinemessig leverer både topp-5 og topp-10 plasseringer i sesongåpningen usikker på hva hun kan forvente av seg selv på Beitostølen helga 18. til 20. november.
– Jeg har litt lavere forventninger til sesongstarten enn jeg har pleid å ha før. Jeg regner ikke med å være med å kjempe om pallplasser på Beitostølen i år. Men jeg håper å komme stadig sterkere utover i sesongen. Nå som det har løsnet litt mer på trening og jeg føler at kroppen spiller mer på lag, har jeg fått igjen trua, sier Simpson-Larsen, som nå håper å innfri målsettingen om å gå flere og bedre verdenscuprenn denne vinteren.
– Jeg ønsker å gå mer verdenscuprenn enn det jeg har fått gjort før, og så håper jeg å klare å prestere bedre de enn det jeg har fått til de gangene jeg har gått før, sier Simpson-Larsen.
Hun forklarer at det å kvalifisere seg inn i verdenscuptroppen er såpass krevende at det kan gå utover prestasjonene når man faktisk kommer dit.
– For meg har det vært så hardt å komme med til verdenscupen at når jeg har gjort det, har jeg ikke vært helt i toppslag når jeg endelig kom dit. Og da har jeg ikke klart å få ut det jeg er god for i verdenscuprennene, sier Simpson-Larsen.
Slik blir verdenscupen i langrenn 2022/23
Saken fortsetter under

Treningsopplegget til skøyteløperen Nils van der Poel har tatt av i langrennsmiljøet denne sesongen. Har du latt deg inspirere?
– Nei. Jeg har ikke slengt meg med på det. Det er kult at det er noen som gjør det, men jeg er glad for å fortsette med den tradisjonelle langrennstreninga som jeg har trua på.
Simpson-Larsen har likevel flere nye elementer i sitt opplegg denne sesongen, nå som hun er en del av rekruttlandslaget.
Les også:
Suksesstreneren om skøyteløperen Nils van der Poels metode: – Her er det helt klart mye å hente
Solid matching
Det å få flere jenter på høyt nivå å matche seg med, var noe av det Simpson-Larsen hadde gledet seg spesielt til med å komme inn på rekruttlandslaget. Og nettopp det har hun fått i rikelige monn.
– Det er veldig høyt nivå på de andre jentene på rekruttlandslaget, så jeg har i hvert fall fått mye bank i år. Men det å ha flere jenter på bra nivå å matche seg mot var noe av det jeg ønsket meg mest da jeg var på regionlaget. Der ble jeg ofte gående mye alene, sier hun.
Les også:
Rekruttlandslaget: – Vi skal gi elitejentene en hard kamp om VM-plassene
Nå opplever Simpson-Larsen at det stadig er nye små brikker som faller på plass, og at hun stadig tar nye små steg.
– Man har jo alltid en del tekniske oppgaver man jobber med, og som plutselig sitter. I høst har jeg jobbet med å bli mer synkron med overkroppen og underkroppen, og få timingen til å stemme. Det er ikke egentlig så store ting, men når det faller på plass så flyter alt bedre og jeg kjenner at jeg blir bedre, sier hun.
Simpson-Larsen er samtidig klar over at hun må holde igjen litt på iveren.
– Nå gjelder det bare å ikke gjøre noe dumt de siste ukene før sesongåpningen. Jeg må passe på å gå rolig nok på de rolige øktene, og øke litt etter litt framover med flere i4- og i5-økter, slik at jeg får litt konkurransegjennomkjøring.
Les også:
Disse løperne vil dominere internasjonalt damelangrenn
Hva kan vi forvente oss av de norske landslagsjentene?
En formalitet kan stoppe drømmen
Simpson-Larsen har imidlertid en liten bekymring som murrer i bakhodet: Den obligatoriske helseattesten. Den satte en stopper for henne sesongen 2020/21.
Høsten 2020 hadde gått strålende for Simpson-Larsen, og sesongen åpnet med flere svært sterke resultater. Plutselig var hun inne i diskusjonen om en plass i troppen til VM 2021. Men i desember fikk hun startnekt resten av sesongen fordi hun ikke lenger oppfylte kravene i helseattesten. Den gang kom beskjeden som lyn fra klar himmel, minnes Simpson-Larsen.
Fristen for å levere den obligatoriske helseattesten er 1. november: er du nervøs i år?
– Ja og nei. Jeg har god oppfølging, vi gjør en del tester og har en del parametere som viser om man ligger i faresonen, så jeg står i en helt annen posisjon nå enn tidligere. Men samtidig så er det sånn at når man ikke har innfridd kravene tidligere, så føler man også at man ikke har helt styring sjøl, og da blir man alltid litt nervøs likevel.
Les mer:
På innsiden av en startnekt: – Jeg så ikke den komme
Derfor er kravene for å få godkjent helseattesten strengere for Ingvild Flugstad Østberg
Det ryktes at helseattesten vurderes strengere for de som er eller har vært i risikosonen: har du inntrykk av det? Må du gjennom flere eller andre tester enn andre utøvere?
– Ja og nei. Jeg vet at de er mer obs på de som har hatt gule eller røde lys i forbindelse med helseattesten før, men jeg føler at jeg får veldig god oppfølging. Alle i støtteapparatet er veldig innstilte på å hjelpe meg slik at jeg skal få gå skirenn i vinter.
