Slår alarm: – Snart kan man ikke kalle langrenn for nasjonalsport
Kostnadsnivået i langrenn er ikke bærekraftig. Bare prisen for å delta på renn er i ferd med å knekke seniorsatsingen i distriktene, særlig de med lengst reisevei.
Når slår miljøet alarm, frykter at langrenn blir en idrett for satsende løpere på sentrale Østlandet.
Karl-Gunnar Skjønsfjell har vært sportslig leder i Nordreisa IL i Troms siden 2010. Klubben har et aktivt juniormiljø, og skyhøye utgifter i forbindelse med renndeltakelse for de satsende løperne.
– Løpere som bor i Nord-Norge må fly til så og si alle skirenn. Da må man også leie bil, slik at man kommer seg til arenaen. Vi kan ikke ta med eget smøretelt, så vi må leie smøreboder. Og vi trenger alltid en overnatting ekstra. Alt dette og mer er faktorer som gjør det veldig mye dyrere for utøvere fra Nord-Norge, sier Skjønsfjell til Langrenn.com.
Se også: Punger ut 200 000 av egen lomme for å satse på langrenn
Saken fortsetter under

120 000 kroner for en rennhelg
Skjønsfjell trekker fram NM- og Norgescuphelga i Trondheim i vinter som ett eksempel, der hans klubb stilte med 10 løpere. Den helga kostet hans klubb cirka 120.000 kroner, ikke medregnet flybilletter.
I den sammenheng er reisefordelingsordningen som ble innført på juniornivå i forkant av sesongen 2022/23 gull verdt for klubben. Den har redusert kostnadene til klubben med rundt 25.000 kroner for hver reisehelg.
– Reisefordelingsordningen har gjort at vi får et par tusenlapper i tilskudd for hver løper, slik at kostnadene per utøver reduseres fra cirka 12000 kroner til 9.500 kroner per reisehelg. Det dekker ikke alt, men det blir jo 25.000 kroner vi ikke trenger å samle inn fra vaffelsteking og loddsalg, sier Skjønsfjell.
Kort oppsummert innebærer denne reisefordelingsordningen at startkontingenten er økt med 100 kroner per utøver. Disse pengene går inn i en reisetilskuddspott som fordeles utfra hvor lang reisevei utøverne har.
Ordningen fungerer begge veier: Det betyr at de som har lengst reisevei får tilskudd fra omfordelingspotten, enten det er løpere fra Nord-Norge som må reise til Sør-Norge eller utøvere sørfra som skal gå renn i Nord-Norge. Dermed blir det også lettere å få gjennomslag for å arrangere skirenn i Nord-Norge. Nå håper Skjønsfjell at denne ordningen blir innført også på seniornivå.
Skjønsfjell er klar på at den reisefordelingsordningen nå må utvides til senior. Og der setter han sin lit til Skitinget, som arrangeres i Bodø fra 6. til 9. juni.
– Det skal opp til diskusjon på fagmøtene under Skitinget i Bodø denne uka, og jeg håper det går igjennom, sier han.
Saken fortsetter under

Frykter langrenn blir for løpere for Østlandet
Skjønsfjell mener sentrale tiltak fra forbundet, slik som reisefordelingsordningen, er avgjørende for at det skal være mulig å satse på langrenn i hele landet.
– Det er opplagt at sånn må det være hvis vi skal ha langrennsløpere i Nord-Norge. Det bor klart flest satsende løpere på det sentrale Østlandet, så det er logisk at det legges flere renn der det bor flest. Men da må det kompenseres med reisefordeling for de som har lengst reisevei. Det vil fortsatt være dyrere å satse fra Nord-Norge, men det vil gjøre en stor forskjell, sier han, og legger til:
– Dessuten har det en enorm signaleffekt: At man ønsker å ha satsende langrennsløpere fra hele Norge. Noe annet ville også være synd, for talenter finnes jo alle steder og det er jo synd hvis disse ikke skal få utvikle seg på grunn av økonomiske begrensninger.
Les også: Brenner for å gjøre de nest beste best
Ildsjel
Skjønsfjell har vært langrennstrener for eliteløpere i nesten 20 år. Han har selv bakgrunn som satsende utøver, men la opp karrieren i 2005. Siden da har han vært dypt engasjert i langrenn og en ildsjel for utvikling av sporten, ikke minst i egen landsdel.
Etter at han la opp i 2005 var han først trener for elite-kretslaget i Nord-Norge, tilsvarende dagens Team Elon Nord-Norge, og deretter på skigymnaset i Nordreisa. Der har han vært siden 2006, og på heltid fra 2009. I mai ble Skjønsfjell ansatt som trener for regionlaget Team Elon Innlandet, og starter formelt i jobben som trener for Elon Innlandet fra 1. august.
