Slik blir satsingsopplegget til Ingvild Flugstad Østberg

av Ingeborg Scheve • 11.05.2022
Ingvild Flugstad Østberg WC Lillehammer 2021
Landslagsvrakede Ingvild Flugstad Østberg har engasjert et stjernespekket støtteapparat i veien mot comeback i verdenstoppen.

Pål Gunnar Mikkelsplass som trener, Marit Bjørgen som rådgiver og treningspartner, oppfølging av Olympiatoppen og motivasjon så det holder: Ingvild Flugstad Østberg har på papiret gode forutsetninger for å lykkes med comeback-prosjektet selv om 31-åringen nå står utenfor landslaget. 

Etter flere sesonger preget av skader, helseproblemer, og startnekt fordi hun ikke har innfridd kravene i helseattesten, fikk ikke Ingvild Flugstad Østberg fornyet tillit fra Skiforbundet i år. Hun var ikke med i landslagsuttaket for 2022/23. 31-åringen hadde da vært på landslaget nesten 15 år sammenhengende. 

Like etter sesongstart i 2019 fikk Flugstad Østberg startnekt. Hun mistet mesteparten av sesongen 2019/20 og var ute hele sesongen 2020/21. I vinter var hun tilbake i verdenscupen en kort periode fra sesongåpningen i Ruka i november til verdenscuprunden i Davos i desember. Så fikk hun igjen startnekt

Motivert for comeback
Søndag kunngjorde Flugstad Østberg at hun vil fortsette langrennsatsingen utenfor landslaget, motivasjonen og lysten til å prøve å komme tilbake i verdenseliten. Hun har tross alt klart å komme seg tilbake fra startnekt før. 

Men lett blir det ikke, og det er hun klar over.

– Per nå er ikke kroppen og helsa mi der at jeg skal gå skirenn. Jeg har en jobb å gjøre først, sier Flugstad Østberg.

Men målet er å gå verdenscup og VM. Skal hun innfri det, må hun klare å balansere treningsbelastning og næringsinntak.  Det handler kort sammenfattet om hvor trening og hvor stor belastning kroppen tåler med den næringstilgangen som finnes.   

– For min del har det gått over altfor lang tid. Jeg skulle ha klart å snu det før. Det er mange grunner til det. Det har vært tøft. …. Jeg gjør ikke ting bra nok. Det blir ikke enkelt framover heller. Det er jeg klar over, sier Flugstad Østberg til NRK

Les også: 
Flugstad Østberg åpner opp om en av faktorene som har vært årsaken til startnekten 
Slik ble Ingvild Flugstad Østberg endelig konkurranseklar

På dagens pressetreff på Frognerseteren fortalte Flugstad Østberg hvilke støttespillere hun har med seg i comeback-satsingen. 

Hun innrømmet imidlertid også at hun har gått flere runder med seg sjøl og fundert på om det er verdt å prøve å satse på et comeback. 

Nå har Flugstad Østberg altså organisert seg med et solid støtteapparat i ryggen, og ikke minst gode treningspartnere i nabolaget med både Therese Johaug og Marit Bjørgen, selv om de begge har lagt på elitenivå. 

Samtidig understreker Flugstad Østberg at det fortsatt er flere brikker som ikke er på plass, og at hun uansett er spent på hvordan opplegget vil slå ut. 

– Det er selvsagt rart (å ikke være på landslag). Det er der jeg har vært de siste 14-15 årene. Ting blir nok annerledes og krevende på mange måter, men jeg har hele tiden kjent på lysten og motivasjon, sier hun.

Hun er ikke minst klar til å brette opp ermene og ta tak i logistikk og andre oppgaver som hun ikke behøvde å bruke tid og krefter på da hun var på landslaget. 

– Det er mye en må ordne opp i og fikse selv, men det må jeg ta som en utfordring, sier Flugstad Østberg. 

Slett ikke dømt til å mislykkes
Ragnhild Haga og Didrik Tønseth er to løpere som har klart å kjempe seg tilbake på landslaget etter å ha satset på egenhånd utenfor lag. 

Begge engasjerte meritterte langrennstrenere privat, henholdsvis tidligere hovedtrener for herrelandslaget Trond Nystad og tidligere landslagstrener for Canada Erik Bråten. 

Flugstad Østberg har altså engasjert Pål Gunnar Mikkelsplass. Den 61 år gamle trenerlegenden har vært tilknyttet landslaget i trenerfunksjoner i årtier. Han var ikke minst Therese Johaugs hovedtrener gjennom hele perioden hun var utestengt for doping, fra 2016 til 2018. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Riitta-Liisa of Finland competes in the Women's Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 29, 2021 in Falun.
    1

    Skilles etter årevis med sjalusi og kjekling

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • Federico Pellegrino (ITA) - FIS Nordic World Ski Championships Cross-Country, team sprint, Trondheim (NOR).
    1

    – Det er så respektløst!

    by Ingeborg Scheve
    06.03.2025
  • Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden after the women's 50 km free technique mass start during day 12 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on March 9, 2025 in Trondheim.
    1

    Bitter etter VM-femmila: – Jeg har vært tydelig med Frida

    by Ingeborg Scheve
    09.03.2025
  • Johannes Høsflot Klæbo of the Norwegian national cross-country team at a press conference during day 6 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on March 3, 2025 in Trondheim.
    1

    Varsler endringer: – Kan ikke fortsette sånn

    by Ingeborg Scheve
    28.03.2025
  • ebba Andersson 10K CL SM 2025
    1

    Ekspertene måper: – Aldri sett en så overlegen seier i moderne tid

    by Ingeborg Scheve
    03.04.2025

FlerE artikler

  • OL-legenden om Klæbo: – Han er unik, men…

    Med under ett år til OL 2026 og stadig flere tegn til russisk retur, gjør OL-legenden opp status: – Klæbo er unik, men Bolshunov har vist at han er den beste. Og stjerneskuddet Korostelev i et OL...?
    av Ingeborg Scheve
    18.04.2025
  • Sa fra seg landslagsplassen for å gå løs på en ny idrett

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Klæbo-rival er blitt pappa

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Verdensmesteren ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Gir full gass i to idretter: – Hvorfor velge når jeg kan bli god i begge?

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025