Under verdenscupen i Tallin får ingen nasjoner, lag eller løpere preppe sine egne ski
I Tallin innføres felles smøring for første gang i verdenscupen. Det betyr at Johannes Høsflot Klæbo og resten av det norske landslaget samt alle andre løpere vil stille med nøyaktig samme smøring og topping, lagt på nøyaktig samme måte.
Hensikten med å innføre felles smøreopplegg for alle, er å bidra til å gjøre langrenn mer rettferdig ved at løperne konkurrerer på mest mulig like forutsetninger.
Oppdraget og logistikken for smøreopplegget ble lagt ut på anbud fra FIS. Det er Swix som vant anbudet, og de tar oppdraget med stort alvor.
– Dette blir det første verdenscuprennet der alle løperne har helt likt utgangspunkt med hensyn til smøring og preparering. Og det blir første gang der alle med 100 prosent sikkerhet går på fluorfri smøring, sier lederen for smøreteamet Morten Sætha i Swix.
– Vi skal smøre skie for alle løperne, fra Klæbo til utøvere fra de mindre nasjonene. Og det er nok de sistnevnte som tjener mest på dette ved at det norske landslaget nå ikke får bruke den store smørebussen sin, sier han.
Les også:
Guri Knotten: Langrenn må bli mer rettferdig for å overleve
Saken fortsetter under

Slik fungerer det
I Tallin blir det satt opp et felles smøreområde der alle nasjonene skal smøre og preppe skiene til sine løpere. Men det er Swix som skal levere alt av produkter og verktøy som skal brukes i rennet. Alle ski skal renses, glides og toppes på samme måte.
– Først skal skiene renses med glide wax cleaner, slik at vi er sikre på at ingen har fluor i bånn. Deretter legges glider med smørejern som sikles og børstes, og til slutt legges topping, forklarer Sætha.
Han og Swix-teamet kommer til Tallin på søndag kveld, og skal da teste intensivt for å komme fram til de absolutt beste produktene og påleggingsmetodene.
– Litt avhengig av føre og forhold kommer vi til å kjøre på enten en flytende topping eller en fast glider som legges med RotorUll, sier Sætha.
– Det eneste de nasjonale smøreteamene skal stille med, er smørebord, smørejern, drill og vernemaske.
Saken fortsetter under

Godt mottatt
Så langt har Sætha og Swix fått gode tilbakemeldinger, inkludert fra det norske smøreteamet.
– Vi opplever at de er positive. Det er uansett den sterkeste løperen som vinner, men de som har størst utvalg av ski og erfaring med på plukke riktige ski vil fortsatt ha en fordel, sier han.
– Vi har hatt dialog rundt dette med smøreteamene til nasjonene hele vinteren, og bare fått positiv respons. Men det er så klart mange som synes dette er veldig nytt, som søker informasjon og er spente, sier han.
Sætha sover imidlertid godt om natta selv om dette er første gang opplegget kjøres på verdenscupen.
Verdenscupen er nemlig langt fra det største prosjektet Swix har tatt på seg når det gjelder antall ski.
– Vi har hatt liknende opplegg flere ganger før, både på nasjonale renn i Sverige og i vinter i Norge, sier Sætha.
Les også: Han har ansvaret for 800 par konkurranseski hver dag
Under Hovedlandsrennet i Meråker tidligere i vinter, hadde Swix ansvaret for pluss-minus 800 par ski til hver av de tre konkurransedagene.
Hver løper leverte inn det skiparet de skulle konkurrere på, og deretter ble alle skiene preparert likt, med samme produkter og påleggingsmetoder. Slik vil det altså i prinsippet også fungere i verdenscupen i Tallin, selv om løperne her får levere inn to par ski hver.
