Utøverne om like distanser for kvinner og menn: – Burde kjørt en prøveperiode først

av Ingeborg Scheve • 06.07.2022
Elitelandslagsferskingene Marte Skaanes og Julie Myhre er skeptisk til at FIS kjører «full pakke» med like distanser på alle renn fra første sesong.

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har innført like distanser for kvinner og menn i langrenn, fra og med kommende sesong. Likestilling og anerkjennelse av at kvinner og menn er like sterke var hovedargumentet til FIS da endringen ble banket igjennom på FIS-kongressen i mai. 

Blant utøverne er det lite glede over endringene. En spørreundersøkelse som FIS gjennomførte blant løperne i fjor, viser at ni av ti kvinnelige utøvere er skeptiske til like distanser for begge kjønn. Blant gutta er åtte av ti skeptiske til like distanser.

Marte Skaanes og Julie Myhre, de to ferskingene på kvinnenes elitelandslag denne sesongen, er blant dem. 

Se fakta om distanser og detaljer nederst i saken

Burde kjørt en «soft launch»
Men siden endringen allerede er vedtatt, skulle Skaanes gjerne sett en gradvis innføring. Hun mener FIS burde kjøre en prøveperiode før man endrer alle konkurransene på terminlista permanent. 

Slik Skaanes ser det, ville en slik innføring gitt både utøvere, arrangører og publikum en sjanse til å tilpasse seg de nye formatene. På den måten ville man fått tid til å gjøre eventuelle justeringer uten å måtte snu om på hele sesongens terminlister dersom noe skal endres. 

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor de ikke legger inn en prøveperiode, der noen av konkurransehelgene har like distanser. Det har de jo gjort med de nye mixed-stafettene. Det fungerte veldig bra, sier Skaanes til Langrenn.com. 

Blir mindre likestilling, ikke mer 
Argumentet for å innføre like distanser for kvinner og menn var blant annet likestilling. Det argumentet kjøper verken Skaanes eller Myhre. Snarere tvert imot, mener de. 

– Det er fysiologiske forskjeller mellom kvinner og menn. Vi er mindre og har mindre muskelmasse, så like distanser er relativt sett tyngre for oss, så det er jo det motsatte av det FIS sier de vil oppnå, sier Myhre til Langrenn.com, og fortsetter:

– De sier at de har hatt like distanser i friidrett lenge, men det er jo stor forskjell på å løpe korte distanser på bane og å gå lange skirenn i skiløyper. 

FIS glemmer underholdningsverdien
Dessuten er Skaanes og Myhre skeptiske til om like distanser vil gjøre langrenn til en mer interessant idrett, noe som også var et argument fra FIS da de vedtok endringen. 

Mange har trukket fram at det vil bli kjedelig å se på damene gå 50 kilometer fordi tidsforskjellene mellom løperne da blir enda større enn de er på tremila nå. 

– Fem mil er brutalt. Det blir store forskjeller. Jeg håper bare at det ikke tar bort interessen for langrenn med så store forskjeller, sier Skaanes. 

Samtidig mener Skaanes og Myhre også at femmila er blitt overfokusert på i den sammenhengen. Det er bare ett eller to slike renn hele sesongen. 

– At det blir store tidsforskjeller når damene skal gå den store skumle femmila er blitt veldig hauset opp i media. Men det er jo bare en eller to ganger i året vi skal gå den distansen, sier Skaanes.

Myhre er mer skeptisk. 

– Jeg er litt bekymret for underholdningsverdien. Vi må underholde, og selv om femmila bare er en gang i året, så må vi tenke på at folk har mange valg, og de skal velge å se på femmila på en betalingskanal framfor noe annet, poengterer Myhre.

Skaanes: – Greit for meg
Avslutningsvis legger Skaanes til at de nye distansene i utgangspunktet ikke er noen ulempe for henne personlig. 

– Personlig ser jeg ikke så mørkt på det. Jeg er uansett best på distanser fra 10 kilometer og oppover. Nå skal vi gå 20 kilometer i stedet for 15 kilometer, men det har jeg gjort i Skandinavisk Cup de siste fire åra, og jeg synes det er en kul distanse, sier Skaanes, som vant Skandinavisk Cup sammenlagt i vinter og verdenscupåpningen i rulleski under TelemarksVeka siste helga i juni. 

FAKTA: LIKE DISTANSER
Fra og med sesongen 2022/23 har FIS innført følgende standard distanser som er like for kvinner og menn. 

Det var Vegard Ulvang som fremmet forslaget. For han handler endringen om å anerkjenne at kvinner og menn er like sterke. Han mener at reglene slik de sto antydet noe annet. 

Det var imidlertid ikke noe enstemmig ja for regelendringen i langrennskomitéen i FIS: Det endelige resultatet av avstemningen var at 57 prosent sa ja til endring, 36 prosent sa nei, og resten avsto fra å stemme. 

Dette er distansene:
Verdenscup: sprint, 10k, 20km, 50km, der skiathlon er 20km (10km + 10km)
U23-VM og Junior-VM: 10km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km, 20km fellesstart
Ungdoms-OL: 7.5km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Disse er tatt ut til VM i Trondheim

    Landslagsledelsen har tatt ut 21 utøvere til ski-VM i Trondheim. Dette er Norges tropp.
    av Langrenn.com
    21.01.2025
  • Registrer deg for Engadin La Diagonela 2026 nå!

    av Langrenn.com
    21.01.2025
  • Pizza-sjokk for Ansgar etter pallplass i Frankrike

    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025
  • For Lyns 2003-modeller smakte NM-sølvet som gull

    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025
  • Nå går hun under jorda igjen

    av Ingeborg Scheve
    21.01.2025