Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Gira på å gå verdenscup? Her har du sjansen
I disse verdenscuprennene er det i prinsippet ingen kvoter eller begrensinger på hvem og hvor mange som kan stille fra hver nasjon.
Nåløyet for å bli tatt ut til Norges tropp til verdenscup eller internasjonale renn er åletrangt, selv der Norge har nasjonale kvoter. Men for rulleskiverdenscupen er det annerledes. Der kan alle som er interessert i å delta melde interesse til Skiforbundet, som håndterer påmeldingen.
Slik sett er rulleskiverdenscupen en gavepakke til satsende utøvere, sier sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen 2022 Amund Korsæth.
Han mener at rulleskiverdenscupen kan være et springbrett til verdenscup og internasjonale renn på ski.
– Alle som satser på langrenn i Norge har rulleski, alle går på rulleski, og noen går jo nesten flere rulleskirenn enn skirenn. Det er veldig høyt nivå på konkurransene i rulleskiverdenscupen, og det er gøy å være med, sier Korsæth, og legger til at mange norske løpere har gode forutsetninger der.
– Man ser jo at de beste på ski om vinteren går fort på rulleski også.
Les også:
Verdenscupvinneren: – Altfor få norske i rulleskiverdenscupen
Så hvilke regler gjelder egentlig for å delta i rulleskiverdenscupen? Og hvordan kan man melde sin interesse for å representere Norge i rulleskiverdenscupen? Langrenn.com tok en prat med Ole Jonny Gigernes, koordinator for rulleskiverdenscupen og rulleski-VM i Skiforbundet.
Se fakta om rulleskiverdenscupen og rulleski-VM nederst i saken
Ulike regler for uttak til VM og verdenscup
I rulleski-VM gjelder de samme kvotene som på vinteren, altså maks fire løpere av hvert kjønn per øvelse. Men for rulleskiverdenscupen er det annerledes. Der kan alle som er interessert i å delta melde interesse for å delta til Skiforbundet.
– Det eksisterer ikke noen fast landslagstropp i rulleski i Norge, kun uttak til verdenscup og til VM, forklarer koordinator for rulleskiverdenscupen og -VM i Skiforbundet Ole Jonny Gigernes til Langrenn.com.
Informasjon om dette ligger ute på Skiforbundets hjemmesider. Der har NSF opprettet en egen side hvor de informerer kort om at det eksisterer både verdenscup og VM for rulleski. Alle som henvender seg til NSF blir henvist videre til Gigernes.
I tillegg til infoen nettsidene, så har utøverne selv opprettet en Messenger-gruppe for interesserte løpere. Denne gruppa består av en rekke løpere som har vært innom troppen og vært med å gå verdenscup og VM de siste seks-sju årene.
Les også: Her tar 22-åringen fra Konnerud sesongens første verdenscupseier
Saken fortsetter under
Egenandeler og helseattester er barrierer
For rulleskiverdenscupen er det altså ingen kvoter eller begrensninger på antall løpere hver nasjon kan stille med, så alle nasjoner kan i utgangspunktet melde på så mange de vil.
Gigernes forteller at det er mange som viser interesse for å være med i rulleskiverdenscupen, men at egenandeler og økonomi er en barriere for mange.
Til forskjell fra verdenscup på ski, må utøverne selv dekke nesten alle kostnader i forbindelse med konkurranser i rulleskiverdenscupen, og det er sjelden at det arrangeres verdenscuprunder i Skandinavia.
– Det er mange som henvender seg med ønske om å bli vurdert, men så lenge alle må dekke sine kostnader ved reise, opphold og mat selv ved disse turene, så faller dessverre mange av, sier Gigernes.
Det så han tydelig da det var rulleskiverdenscup i Telemark i fjor, da rulleskirennene under TelemarksVeka fungerte som første runde i rulleskiverdenscupen: Der var det mange norske deltakere helt opp på verdenscupnivå, ettersom mange uansett skulle dit som en del av sine samlinger i barmarksesongen.
– Under rulleskiverdenscupen i Kina sommeren 2019, ble Johannes Høsflot Klæbo og Astrid Uhrenhold Jacobsen invitert, og da deltok de, sier Gigernes.
Videre må utøverne levere en ny helseattest for sommersesongen.
– Et annet krav som er absolutt er at løperne som skal delta i rulleskiverdenscupen og VM, må ha ny godkjent helseattest etter 1. mai. Den fra vintersesongen gjelder ikke på sommeren, sier Gigernes.
VM-kvoter og kriterier
For rulleskiverdenscupen er det i prinsippet ingen begrensninger på hvem og hvor mange som kan stille fra hver nasjon. Men for rulleski-VM gjelder de samme kvotene som på vinteren, altså maks fire løpere av hvert kjønn per øvelse, og det er NSF Langrenn som foretar uttaket. Regjerende verdensmestere har personlig plass i samme øvelse i neste VM. Disse kommer i tillegg til kvoten på maks fire.
– For VM har vi uttakskriterier vi forholder oss til dersom antall personer per øvelse overstiger kvoten på fire. Kriteriene er da resultater fra tidligere verdenscuper og VM. Om man ikke har deltatt i verdenscup eller VM tidligere, ser vi på resultater fra liknende øvelser i andre store rulleskikonkurranser, samt resultater fra ski om vinteren og FIS punkter, forklarer Gigernes.
Skiforbundet prioriterer vintersatsing
Skiforbundet har det formelle ansvaret for påmelding til rulleskiverdenscupen og -VM, men prioriterer satsing på tradisjonelt langrenn på snø.
Hvorfor er det så lite støtte fra Skiforbundet til deltakelse i rulleskiverdenscupen og -VM?
– Skal det gis støtte fra NSF Langrenn til satsing på internasjonale konkurranser på rulleski, slik som rulleskiverdenscupen og rulleski-VM, må det være et budsjett i bunn. Det må finansieres opp, og da via sponsorer og samarbeidspartnere, sier Gigernes.
Har dere tatt opp behovet for økt støtte til rulleskiverdenscupen med Skiforbundet Langrenn?
– Det er løftet opp på vår- og høstmøtene i NSF Langrenn ved flere anledninger, og Ragnar Bragvin Andresen har også vært der og snakket varmt om en voksende interesse rundt verdenscupen i rulleski.
Vår- og høstmøtene er den formelle arenaen der kretsene møter NSF Langrenn, der alle saker diskuteres og der kretsene i fellesskap er med å legge føringer for framtiden med forbundet.
– Og i en tid hvor vi sliter stort med snømangel rundt omkring på de vanlige verdenscup stedene om vinteren har flere spådd at verdenscupen i rulleski kommer til å vokse. Men vår- og høstmøtet har landet gang på gang landet på at rulleski «er noe vi i Norge bruker for å bli gode om vinteren og ikke noe vi skal satse på alene», sier Ole Jonny Gigernes til Langrenn.com.
Saken fortsetter under
FAKTA: Rulleskiverdenscupen 2023
Rulleskiverdenscupen består i år av totalt fire runder. Den første gikk i Kazakhstan fra 13. til 16. juli.
Nå er det rulleski-VM i Italia fra 10. til 13. august som er neste. Mesterskapet inngår nemlig som den andre av de totalt fire rundene i verdenscupen i rulleski 2023, og uttaket til årets mesterskap ble klart like før helga. Dette er Norges tropp til rulleski-VM 2023.
Etter VM, fortsetter rulleskiverdenscupen med en verdenscuprunde i Madona i Latvia fra 18. til 20. august. Finalen arrangeres i Italia fra 8. til 10. september.
Se også: Slik blir rulleskiverdenscupen 2023