Norsk mosjonist skriver verdenshistorie på rulleski
Etter å ha staket 36 runder opp og ned den 3.5 kilometer lange bakken i Mjøndalen ble Rudi Kristiansen verdens første til å gjennomføre en everesting på rulleski.
Å «evereste» er å gå opp den samme motbakken gjentatte ganger til man har akkumulert 8849 høydemeter, tilsvarende høyden av Mount Everest. Dette skal gjennomføres i en og samme økt. Det vanligste er å evereste med sykling eller løping, men nå har Kristiansen altså gjort det på rulleski.
Se fakta om everesting nederst i saken
Langrenn.com er ikke kjent med at noen andre har gjennomført en everesting på rulleski. I 2021 gjorde Eirik Andreas Mortensbakke fra Asker et forsøk på å evereste på rulleski, men måtte gi seg etter drøyt 6000 høydemeter.
Les også: Gikk 6200 høydemeter på rulleski i ett jafs men nådde ikke målet
Enorm prestasjon
Bakken som Kristiansen brukte heter Mjøndalen-Hagatjern Opp på Strava. Segmentet har 253 høydemeter fra bunn til topp, fordelt på totalt 3.5 kilometer. Det betyr at Kristiansen må gå bakken opp og ned totalt 36 ganger for å nå kravet om å logge minst 8849 høydemeter i en og samme økt.
Les også: Kan bli tidenes første til å «evereste» på rulleski
Klokka 22 fredag kveld la Kristiansen ut på den første av de 36 turene opp bakken. Og litt over klokka 21 lørdag kveld klokket han inn på toppen, etter drøyt 8849 høydemeter og over 250 kilometer.
– Det var ikke før etter de 33. turen opp bakken at jeg begynte skjønne at jeg kunne greie det. Da ble alt litt lystigere, sier Kristiansen til Langrenn.com etter gjennomført økt.
Av de 45 syklistene som forsøkte seg på samme bragd samtidig, var det bare en som klarte å fullføre en everesting. Å gå 8849 høydemeter på rulleski er vesentlig tyngre både fysisk og teknisk.
– Jeg tror ikke det er mange som skjønner hvor rå denne prestasjonen er, sier kompis og medarrangør av eversting-eventen i Mjøndalen Jan Kristian Haugnæss til Langrenn.com.
Hvorfor ville du gjøre dette?
– Det handler vel mest om å utfordre seg selv, og litt eventyr. Og så er det gøy å bryte opp hverdagen med noe litt annerledes mellom jobb og skole. Så da tenkte jeg det var fint å være med når flere skulle sykle det i en organisert event.
Hva var mest krevende?
– Det er fryktelig monotont å gå den samme bakken så mange ganger. Det blir bare telling. På runde 18 til 21 synes jeg det gikk veldig sakte, sier Kristiansen, og legger til at værforholdene ikke gjorde prosjektet noe lettere.
Saken fortsetter under
Hva trodde du på forhånd ville bli den største utfordringen?
– Jeg var mest spent på været. Og det var det verste også. Det regnet da vi startet og de første timene, og så igjen fra klokka 18 og utover i dag. Men selv om det var opphold mye av dagen, så var det ikke sol, og da tørket ikke asfalten opp. Det gjorde at det var litt kjipt å bremse nedover og det var veldig seigt og tungt føre oppover.
Det å få i seg næring underveis gikk derimot bedre enn fryktet.
– Det sto en stor gjeng og heiet i de siste svingene. De hadde pølser og brus og egentlig alt man kunne ønske seg, så jeg stoppet der på hver tredje runde for å fylle opp, sier Kristiansen.
Så du spiste pølser og brus for å klare deg?
– Ja, men det gikk mest i brus og veldig mye sterk sportsdrikke. Jeg ble ganske kvalm.
Hvordan forberedte du deg?
– Jeg hadde tatt tre langturer opp til Tryvann før dette. Da gikk jeg fire runder hver gang, så det var rundt seks mil og 2000 høydemeter, og tok typ litt over fire timer.
Men det er stor forskjell på fire og 24 timer…?
– Ja, men tidligere har vi (Kristiansen og Haugnæss, journ.anm.) gått Vasaloppet tre ganger i strekk. Da gikk vi tur-retur og så Nattvasan tilbake til mål. Og så gikk vi det vanlige Vasaloppet to dager senere. Og i 2021 gikk vi Birken fire ganger på rappen.
Gjør du dette om igjen?
– Nei. Absolutt ikke. Det er det mest monotone jeg har gjort. Og så er det som med andre ekstreme ting: det er morsomt første gang, for da er det noe nytt og spennende.
Hva er neste for deg nå?
– Nå skal jeg opp til de svingen og feire litt. De var en god gjeng.
Les også:
Gruset verdensrekorden for Norge på langs på rulleski: Gikk Nordkapp-Lindesnes på under 11 dager
Saken fortsetter under

FAKTA: DETTE ER EVERESTING
- Konseptet «everesting» er å klatre opp samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.849 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. Det vanligste er å evereste med sykling eller løping.
- Antall høydemeter må gjennomføres i en og samme økt, men det er lov å ta pauser. Det er totaltid inkludert pauser som blir gjeldende tid for prosjektet.
- Det har dukket opp tilsvarende utmerkelser oppkalt etter andre fjell: Mount Blanc, Kilimanjaro osv. avhengig av antall høydemeter man samler i løpet av økta.
- Det er Hells 500, den australske organisasjonen som etablerte everesting-konseptet, som verifiserer og holder statistikk over everestinger på verdensbasis