Slik takler du overgangen til rulleski

av Ingeborg Scheve • 15.05.2023
TRENING: De beste tipsene for overgangen fra ski til rulleski og tre nøkkeløkter på rulleski i denne perioden fra sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen i fjor.
TRENING: De beste tipsene for overgangen fra ski til rulleski og tre nøkkeløkter på rulleski i denne perioden fra sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen i fjor.

Selv om rulleski er den treningsformen som likner mest på langrenn, er det likevel viktig å tilpasse treningsmengden og øktene i overgangsperioden. 

Langrenn.com tok en prat med sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen 2022 Amund Korsæth. om hvordan man bør legge opp treningen, ulike treningsformer og økter, sikkerhet og skadeforebygging. 

– For de fleste aktive går overgangen til rulleski ganske greit, men det er noen ting man bør tenke på i overgangsperioden, sier 22-åringen fra Sarpsborg og Trøsken IL. 

Korsæth trekker spesifikt fram tre ting å fokusere på i overgangen fra ski til rulleski, og deler også noen nøkkeløkter for denne perioden. 

Utstyr:
Den store rulleskitesten 2023 
Dette bør du tenke på når du skal kjøpe nye rulleski

Gradvis opptrapping
Selv om bevegelsesmønsteret på rulleski likner mye på ski, er det likevel noen forskjeller. Underlaget er hardere, og det kan gå utover kroppen særlig i oppstarten av sesongen. 

– Det er viktig å tenke på at asfalt er mye hardere enn snø. Så hvis du bare står og pigger og staker, så er det lett å dra på seg overbelastninger, spesielt i albuene, sier Korsæth. 

Han anbefaler derfor å starte med relativt korte og lette økter, og så gradvis kjøre lenger og hardere. 

– Begynn for eksempel med en halvtime til en time, og utvid litt for hver økt så lenge det kjennes greit, sier han, og legger til at de fleste er oppe i normale økter i løpet av et par-tre uker. 

Variasjon
Korsæth er opptatt av å variere treningen. Langrenn er en kompleks idrett, og det er mange elementer å beherske. 

Han veksler derfor både mellom ulike treningsformer, slik som løp, sykkel og styrke, og gjerne også ski så lenge man har tilgang til skiføre, i tillegg til rulleskiøktene, men også på ulike typer rulleskiøkter. 

– Varier mellom ulike typer økter: hardøkter og langturer, flatt og kupert terreng, landevei og rulleskiløyper, klassisk og skøyting, teknikk, hurtighet og utholdenhet. Hvis du veksler mellom alle typer økter, får du også trent på alle elementene, sier Korsæth. 

Teknikk
Og selv om rulleski likner mye på ski, blir det likevel litt annerledes teknisk. En ting er at man alltid har bombesikkert feste. Men rulleski krever også mer av balansen. 

Senere i mai slipper Langrenn.com en serie med teknikkvideoer for rulleski – følg med!

Tre nøkkeløkter i overgangen til rulleski
Korsæth anbefaler å legge inn tre ulike typer økter i uka: En intervalløkt, en real langtur, og en økt med fokus på hurtighet. 

– På intervalløkta liker jeg å kjøre litt lengre drag på i3-intensitet, gjerne seks ganger åtte minutter. Start med en halvtime rolig oppvarming før du setter i gang med dragene, og bruk litt tid på å gå deg ned etterpå. Den typen økt kjører jeg ofte i rulleskiløyper, sier han. 

Langturene legger Korsæth ofte til småveier med lite trafikk og variert terreng. 

– Slike langturer kan være alt fra et par timer og lenger. Men en gang i uka prøver jeg å få inn en som er på rundt tre timer, sier han. 

Hurtighetsøkter er noe mange med fordel kan prioritere, mener Korsæth, og legger til at hurtighetsøkter også er noen av de morsomste øktene.

– Dragene er såpass korte at du kan kjøre alt med bra trøkk. Og så kjører jeg dem gjerne med en eller flere kompiser, slik at det blir litt kniving. Det er det morsomste, sier han. 

En av Korsæths favorittøkter på hurtighet er 12 korte drag der med tre ulike fokus. 

– Etter en litt lenger oppvarming kjører jeg for eksempel fire drag diagonalgang i motbakke, fire drag der jeg må dra til over kuler, og fire drag med staking i flatt terreng, sier Korsæth, og legger til at slike økter gir ekstremt god treningseffekt.

– På hurtighetsøkter får man trent godt på nesten alt. Det gir god utholdenhetstrening og trening på å gå bra i høy fart, og så er det veldig bra teknikk-trening, sier han. 

Og apropos teknikk, er Korsæth en tilhenger av filming. 

– Å se seg selv på film gjør at man lettere kan se hva man må jobbe med, og hva man gjør bra, sier han, og poengterer samtidig at man verken trenger avansert utstyr eller trenerekspertise for å få utbytte av filming. 

– Jeg filmer masse. Bare få med deg en kompis som kan ta video med mobilen. Når man ser seg selv er det det mye å se hva man må jobbe med, sier Korsæth.  

Sikkerhet
Korsæth er tydelig på at det er større risiko knyttet til rulleski enn ski. 

Det ene er at underlaget er hardere. Det er noe selv verdenscupvinneren tenker på i overgangen fra ski til rulleski. 

– Det gjør mer vondt å falle på rulleski. Så det er lurt å gå litt konsentrert og ta litt færre sjanser, i hvert fall inntil følelsen og teknikken er på plass igjen, sier Korsæth. 

Men når man går på rulleski utenfor anlagte rulleskiløyper er trafikken den klart største risikoen, og det er noe Korsæth har stor respekt for. 

– Det skjer stadig ulykker, og dødsulykken i forbindelse med Blink-festivalen var en stygg påminnelse om det. En ting er å alltid gå med hjelm og være forsiktig selv. Men det er andre der ute også, og folk gjør mye rart i trafikken, så det er lurt å lese seg opp på rulleskivettreglene, særlig nå i starten av sesongen, sier Korsæth. 

Les også: Tre grep for tryggere rulleskitrening

Går for gull
Amund Korsæth vant rulleskiverdenscupen sammenlagt i 2022, og ble første norske mann til å gjøre det siden Jan Jacob Verdenius i 2000. På damesida vant Guro Solli rulleskiverdenscupen sammenlagt i 2011. 

Korsæth kommer også i år til å gå en del renn i verdenscupen, men det er rulleski-VM i Otepää i Estland som er hans hovedfokus denne sesongen. 

– Det er VM bare annethvert år, og sist jeg gikk VM tok jeg sølv. Så jeg har lyst til å satse litt ekstra på VM i år. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Pizza-sjokk for Ansgar etter pallplass i Frankrike

    Ansgar Evensen skulle feire andreplassen på sprinten i franske Les Rousses med en pizza. Da fikk han et sjokk som han sent glemmer. For på menyen fantes det en pizza som hette GJØVIK.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025
  • For Lyns 2003-modeller smakte NM-sølvet som gull

    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025
  • Nå går hun under jorda igjen

    av Ingeborg Scheve
    21.01.2025
  • Avslører: – Mange som gjør dette

    av Max Östlund og Ingeborg Scheve
    21.01.2025
  • Johaug og Karlsson rømmer: – Skal bare tenke VM

    av Ingeborg Scheve
    20.01.2025