Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Tre grep for tryggere rulleskitrening
Slik reduserer du risikoen for skader og ulykker på rulleskitrening. Og har du kontroll på rulleskivettreglene? I år er det kommet til en ny regel.
Illustrasjonsfoto
For mange skiløpere markerer 1. mai starten på en ny sesong og starten på barmarksesongen, der rulleskitrening er en viktig og naturlig del av oppkjøringen.
Men selv om rulleski er den mest spesifikke formen for barmarkstrening, er det også vesentlig risiko for skader og ulykker forbundet med rulleski.
Mange husker nok den tragiske ulykken i Strand kommune i Rogaland i august i fjor, der den slovenske langrennsløperen Hana Mazi Jamnik døde etter at hun ble påkjørt under rulleskitrening.
Les også: Dødsulykken sjokkerer miljøet
Hvert år blir rulleskiløpere påkjørt av biler under trening, skadet på grunn av hull i veidekket, asfaltsprekker eller andre uforutsette problemer.
Her er tre enkle grep for tryggere rulleskitrening
Hjelm er selvsagt, og briller reduserer risikoen for å få sand og insekter i øynene. Husk også å bruke refleks, selv midt på dagen. Og har du kontroll på rulleskivettreglene? I år er det kommet til en ny regel, nummer 11.
Se alle rulleskivettreglene lenger ned i saken
1. Velg rett terreng
Det bygges stadig flere rulleskianlegg, og disse løypene har store fordeler, både fordi de er lukket for biltrafikk og fordi de er anlagt som konkurranseløyper og slik sett mer relevante. Men ikke alle bor i nærheten av slike anlegg, og for mange er landeveien derfor en naturlig treningsarena, med tilhørende utfordringer og farer.
Oppsøk terreng som du behersker, og ikke vær redd for å trekke vekk fra asfalten. Faste, fine grusveier egner seg godt til rulleski, og gir samtidig en større naturopplevelse, og minimalt med trafikk. Skal du bruke landeveien, bør du lete etter ruter med god oversikt, bred vegskulder og lite trafikk.
2. Bli sett
– Bruk klær som synes, og hjelm er naturligvis obligatorisk, sier Audun Svartdal.
Den tidligere landslagstreneren ser ofte løpere lang vegen med mørke klær i skumringen. Det er kjempeskummelt, og mange tror at reflekssømmer i treningstøyet er nok til å bli sett.
– Spesielt når det er lav sol og motsol er det vanskelig å se folk med mørke klær, selv om det er refleks på dem, sier Svartdal.
Refleks alene er nemlig ikke alltid nok, selv i den lyse årstida. Bruk gjerne hvitt lys foran og rødt lys bak, slik som på sykkel. Det finnes et stort utvalg gode, lette lys som kan festes på klær, hjelm eller drikkebelte med en liten klips eller borrelås.
Tenk også etter hva du har på deg på når du går på rulleski.
– Ha på ei jakke som syns. Gjerne knallgul og med lange ermer. Jeg merker også at bilistene holder litt større avstand til de som har på seg knallfarger, sier Svartdal.
3. Følg Rulleskivettreglene
1. Løperen skal være godt trent i å beherske rulleski, særlig bremsing og vending.
2. All opplæring og undervisning av nybegynnere skal foregå på avskjermede områder uten motorisert trafikk.
3. Rulleskiløpere er definert som gående i trafikken. Trening for yngre bør foregå på sykkelsti eller andre bilfrie, godt asfalterte steder.
4. Det er lov til å benytte veibanen til trening der forholdene tilsier det. Det er allment akseptert at i veibanen går rulleskiløpere på høyre side.
5. Dersom man må trene på vei med motorisert trafikk, bør dette være på oversiktlige områder.
6. Vær tydelig og gjør deg forstått i trafikken. Ta hensyn til andre trafikanter, ikke glem at du er den myke.
7. Treningen bør helst foregå i godt dagslys eller på godt belyste områder uten motorisert trafikk om kvelden.
8. Refleks er obligatorisk dersom lysforholdene tilsier det, men det anbefales på all trening langs veien. Bruk vest og reflekstape på enden av rulleski og staver samt foran og bak på hjelm.
9. Godkjent sykkelhjelm bør brukes til enhver tid. Glem heller ikke briller. Rulleskipigger har ikke trinse og veien til øynene er kort.
10. Norge får stadig flere lukkede rulleskianlegg. Disse bør benyttes til trening der dette er praktisk mulig.
11. Staver og trinser på diameter ≥ 30 mm anbefales under organisert trening, og det blir påbudt i rulleskikonkurranser fra 01.07.22.
Rulleskivettreglene er utarbeidet av Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Statens vegvesen og Trygg Trafikk.