Bitter Besseberg: – Det hele startet som en falsk anklage
Torsdag kom de avsluttende prosedyrene i rettssaken mot tidligere presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg. Spesifikt omfatter tiltalen mot Besseberg bestikkelser i form av klokker, jaktopphold og jakttrofeer, prostituerte samt en leasingbil som han disponerte fra 2011 til 2018 i Norge.
Se fakta om Besseberg-saken og detaljer om tiltalen nederst i saken
Først kom Økokrim med sin påstand: De ber om at den tidligere skiskytterpresidenten får tre år og sju måneders fengsel for grov korrupsjon, samt at Besseberg ilegges en bot på en million kroner og at verdier for 1.45 millioner kroner inndras. Fengsel i tre år og sju måneder er litt under det som var forventet. Flere hadde antydet drøyt fire år.
Les også:
Økokrim om Besseberg-saken: – Vi har alt som skal til for å dømme for korrupsjon
Forsvarerne: – Økokrim har mistet hodet
Deretter kom forsvarerne med sin prosedyre. De ber om at Besseberg frifinnes, eller alternativt får en svært mild straff.
– Økokrims straffepåstand er altfor, altfor streng. De har mistet hodet, sa medforsvarer Mikkel Toft Gimse.
Besseberg: – Bittert å føles som villsvinet
Anders Besseberg nekter fortsatt straffeskyld. I sitt sluttinnlegg hevder Besseberg at saken mot ham startet som en falsk anmeldelse, som gjaldt å ha tillatt russisk doping og at han skulle hadde mottatt millionbeløp for dette.
– Dette har medført en sammenhengende hets og mobbing og forhåndsdømming av meg i snart seks år, sa Besseberg i retten, og fortsatte:
– Det går en grense for hva et menneske kan tåle når man ikke lenger klarer å se lys i den over fem år lange tunnelen jeg befant meg i. Selv om jeg selv visste at det kun var grove og helt feilaktige påstander mot meg som ble fremsatt, sa Besseberg.
Besseberg innrømmer at han har mottatt både dyre gaver, jaktturer og ulike goder, men hevder at det aldri har påvirket han i vervet som IBU-president, og han nekter straffeskyld.
– Selv om jeg mottok dyre gaver og ble invitert på jakt av mange, må jeg understreke at jeg aldri har latt meg korrumpere, sa Besseberg.
Han understreker dessuten at han aldri har forsøkt å omsette noen av gavene han har mottatt eller på andre måter berike seg i stillingen som IBU-president.
I sluttreplikken som Besseberg ga etter at prosedyrene fra både aktoratet og forsvarerne var over, sa han at han har vært utsatt for sammenhengende hets og mobbing helt siden saken kom opp og gjennom hele rettssaken.
– Etter å ha viet mer eller mindre hele mitt liv til denne idretten, og gjort det som jeg har ment er riktig, er det bittert å føles som villsvinet i Norge – en uønsket art i vår fauna som kan fritt skytes på hele året, sa Besseberg i retten torsdag ettermiddag.
Sentrale poeng i Bessebergs sluttreplikk:
- Føler seg forhåndsdømt
- Har fått sitt ettermæle ødelagt uansett utfall av saken, og at han for resten av sitt liv og i all ettertid vil bli omtalt og sett på som «skandalepresidenten»
- Mener påtalemyndighetene har «tunnelsyn» i det som handler om Russland og russere
- Nekter fortsatt straffeskyld
Dom i saken vil etter planen bli opplest i Buskerud Tingrett 12. april.
Kort oppsummert: Dette er Besseberg-saken
Rettssaken, som startet 9. januar 2024, føres i Buskerud tingrett. Det er satt av seks uker til saken, fram til 16. februar. Det er Økokrim som har tatt ut tiltale mot 77-åringen. Tiltalen gjelder forhold begått i perioden 2009 til 2018. Besseberg skal ha mottatt en rekke bestikkelser i denne perioden. Den tidligere skiskytterpresidenten nekter straffeskyld.
FAKTA: Tiltalebeslutning mot Anders Besseberg
Statsadvokatene ved Økokrim setter Herved Anders Besseberg (…) under tiltale ved Buskerud tingrett for overtredelse av:
for perioden frem til 01.10.2015:
straffeloven (1902) § 276 b første ledd, jf. annet ledd, jf. § 276 a første ledd bokstav a
for seg eller andre å ha krevd, mottatt eller akseptert et tilbud om utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag, herunder også i utlandet. Korrupsjonen ansees som grov bant annet fordi den er forøvd ved brudd på den særlige tillit som følger hans verv eller oppdrag og fordi den har gitt betydelig økonomisk fordel,
og for perioden etter 01.10.2015:
straffeloven (2005) § 388, jf. § 387 første ledd bokstav a, jf. annet ledd
for å ha for seg eller andre krevd, mottatt eller akseptert et tilbud om en utilbørlig fordel i anledning av utøvelsen av stilling, verv eller utføringen av oppdrag. Med stilling, verv eller oppdrag menes også stilling, verv eller oppdrag i utlandet. Korrupsjonen er grov fordi det særlig legges vekt på at handlingen er forøvd ved brudd på den særlige tillit som følger med hans stilling, verv eller oppdrag, og fordi den har hatt til følge betydelig økonomisk fordel.
Grunnlag:
Mens Besseberg hadde bopel i Vestfossen i Norge og i sammenheng med hans verv som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (The International Biathlon Union (IBU)) krevde, aksepterte eller mottok han i perioden 2009 – 2018 følgende goder:
En gang i 2011, trolig i forbindelse med styremøte nr 100 i IBU i mars 2011 i Khanty-Mansiysk i Russland fikk han en klokke av typen Omega (farge kobber/sort) fra en myndighetsperson innen russisk skiskyting. Verdien av klokken var ca NOK 195 000,-
En gang trolig i april 2013, og forut for vinter-OL i Sotsji i Russland i 2014, aksepterte han tilbud om en prostituert som ble skaffet ham av fra en myndighetsperson innen russisk skiskyting. Dette skjedde sannsynligvis i tilknytning til et showrenn i skiskyting i Moskva.
En gang trolig i 2013, og under et arrangement for skiskyting i Russland, mottok han en Hublot klokke av en russisk myndighetsperson i Ugra-regionen. Klokken var verdt ca NOK 70 000,-
I april 2013 i forbindelse med en reise til Tjumen i Russland ble han av russiske myndighetspersoner påspandert opphold og jakt- og fisketur ved et jakt-resort, dit han ble bragt i helikopter. Under oppholdet ble det jaktet på elg, villsvin og hjort.
I 2014 under avslutningen av verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i Norge mottok han en klokke av typen Ulysses Nardin (farge: sort m/skinnrem) av en myndighetsperson innen russisk skiskyting. Verdien av klokken var ca NOK 78 000,-
I oktober 2015 ble han av en myndigehtsperson i Tjumen i Russland, påspandert en jakttur til Tjumen. Besseberg mottok også gratis et trofé etter felling av en maralhjort.
I perioden 2015 til 2018 aksepterte Besseberg ved flere anledninger tilbud om prostituerte organisert og tilbudt ham av myndighetspersoner knyttet til russisk skiskyting. Samværet med en kvinne over flere dager og netter ble tilrettelagt for ham av slike personer ved minst to anledninger, dvs. trolig i mars 2016 i Khanty-Mansijsk i Russland i forbindelse med et IBU verdenscuparrangement, og i mars 2018 i Tjumen i Russland i forbindelse med IBU verdenscupavslutningen.
I mars 2018 i anledning opphold i Tjumen i Russland ble Besseberg påspandert av russiske myndighetspersoner jakt- og fisketur med overnatting og bevertning på et jaktresort i Russland. Under turen felte Besseberg maralhjort og villsvin.
I perioden 2009 – 2018 hadde Besseberg en stående avtale om å delta på jaktturer med eier og daglig leder i selskapet APF Marketing Services GmbH (heretter «APF»), som senere var konsulent for Infront Austria GmbH (heretter «Infront») og medlem av Infronts rådgivende organ. Jaktopphold og jakttrofeer var gratis for Besseberg og ble bekostet av vedkommende, dennes selskap eller av Infront. Jakten fant sted jevnlig én til tre ganger pr. år i Østerrike og/eller Tsjekkia på eksklusive jaktområder. Vanligvis mottok Besseberg også trofeer av dyrene han felte. APF og senere Infront hadde i denne perioden avtaler med IBU om markedsførings- og sponsorrettigheter til IBU skiskytingsarrangementer eller var i forhandlinger med IBU om slike avtaler, som Besseberg godkjente/signerte i egenskap av president i IBU.
I perioden 2011 – 2018 ved sin bopel i Norge disponerte Besseberg privat en bil av typen BMW X5 som Infront dekket leasingkostnadene for. Verdien av dette utgjorde ca. NOK 850 000.
Fordelene anses som utilbørlige, og overtredelsen anses som grov, særlig pga av verdien, fordi det var manglende åpenhet om godene han mottok, fordi Besseberg ved å ta imot godene brøt den tillit som fulgte hans verv i IBU, fordi han handlet i strid med IBUs retningslinjer og fordi han i kraft av sin rolle i IBU hadde mulighet til å påvirke avgjørelser av betydning for russisk skiskyting og for APF/Infront.
Påstand om inndragning, jf. straffeloven §§ 67 og 69, jf. § 75, forbeholdes nedlagt.