Fra verdenscupstjerne til hjertepasient: Sivert Bakken om det brutale året

av Ingeborg Scheve • 26.12.2022
Sivert Bakken hadde friplass til verdenscupen og los på en VM-billett, men har ikke trent på over et halvt år. Nå åpner skiskyttertalentet opp om den tunge tida etter hjertebetennelsen.
Sivert Bakken hadde friplass til verdenscupen og los på en VM-billett, men har ikke trent på over et halvt år. Nå åpner skiskyttertalentet opp om den tunge tida etter hjertebetennelsen.

2022 har vært kontrastenes år for skiskyttertalentet Sivert Bakken.

24-åringen fra Lillehammer ble spådd en lysende framtid etter den eventyrlige gjennombruddsesongen 2022: Rekruttlandslagsløperen startet med å vinne sesongåpningen på Sjusjøen i november og avsluttet med å sikre seg krystallkula for sammenlagtseieren i fellesstartverdenscupen 2022. Han fikk plass i elitelandslaget og friplass til verdenscupen. 

Men siden er det lite som har gått på skinner for Sivert Bakken. 

Han har ikke kunnet trene siden han fikk hjertebetennelse i våres. Verdenscupen går sin gang uten ham, og VM kan Bakken se langt etter.

Til Langrenn.com forteller han om den tunge tida, savnet og motløsheten, og den enorme driven for å komme tilbake.  

Begynte med en vaksinedose
I mai fikk Bakken hjertebetennelse, sannsynligvis i forbindelse med den siste koronavaksinen han tok. Siden da har skytetrening uten høy puls vært den eneste treningen stortalentet har kunnet drive med. 

Les også: Fikk hjertebetennelse av koronavaksinen

Normalt tar det en måneds tid før man kan gjenoppta fysisk trening etter hjertebetennelse, og i sommer begynte blodprøvene å vise at Bakken nærmet seg. Men så stagnerte det. Nå har han ikke hatt noen utvikling i blodverdiene på mange måneder.  

– Jeg er det tilfellet de vet om som har brukt lengst tid til nå. Andre som har fått hjertebetennelse har brukt en måned på den siste biten. Jeg har brukt et halvt år, sukker Bakken, som skulle ønske han ikke hadde rekorden på akkurat det.

– Jeg går bare og venter på den siste lille knekken på kurven som gjør at jeg kan få klarsignal. Jeg har gått siden mai nå og trodd at det skulle snu og gå over om ei uke. Men så gjør det ikke det. 

Hvordan takler du situasjonen, og hva kan du gjøre der du er nå? 
– Jeg var med på samlinger her hjemme og nå er jeg med i forbundet og hjelper til litt på sponsorsida der. Utover det så er det skyting og venting, og så går jeg noen turer for å holde balanse i hodet. Men du kommer til et punkt hvor du ikke får gjort så mye mer på basisferdigheter i skyting, særlig i 20 minusgrader, sier Bakken. 

Saken fortsetter under

Sivert Bakken på felles skyteøkt med hele elitelaget høsten 2022.
Sivert Bakken på felles skyteøkt med hele elitelaget i høst.

Tungt å gi fra seg verdenscupplassen
24-åringen innrømmer at det er både frustrerende og til tider tungt å følge miljøet fra sidelinja, spesielt etter at verdenscupsesongen startet. 

– Det gikk greit på den nasjonale sesongåpning. Da var jeg på Sjusjøen og så på. Men da det første verdenscuprennet gikk, da kjente jeg litt ekstra på det, sier Bakken, og forklarer videre: 

– Jeg har jobbet hver dag i seks-sju år og mer enn det for å komme dit jeg var i våres. Jeg var forhåndsuttatt til den første verdenscupen denne sesongen. Det å klare å få den friplassen og så måtte si den fra meg og se at verdenscupåpningen gikk uten meg, det var tungt, sier Bakken. 

Samtidig understreker Bakken at han verken har mistet interessen for skiskyting eller motivasjonen og gnisten for å komme tilbake i verdenstoppen. 

– Jeg følger med og jeg hygger meg over at gutta på laget gjør det bra i verdenscupen, og jeg er ikke bitter på de andre. Men jeg kjenner på at tida går uten at jeg får vært der. Det som har skjedd har gjort at jeg bare er mer og mer klar på at det er dette jeg vil drive med.

Saken fortsetter under

Sivert Bakken fryder seg over landslagskollegaenes suksess, slik som her når Johannes Dale bæres fram på gullstol av Sturla Holm Lægreid (til venstre) og Johannes Thingnes Bø etter seieren på fellesstarten i under verdenscupen i Annecy-Le Grand Bornand søndag 18. desember.

Langt fra klarsignal til verdenscupform
Bakken innser imidlertid at det er langt fra klarsignal til verdenscupform når man har vært helt ute av fysisk trening så lenge som han.  

Hvor tungt tror du det blir å komme tilbake til det nivået og det livet du ønsker å ha? 
– Det klarer jeg ikke å sette meg inn i. Men jeg er forberedt på at jeg må starte omtrent fra scratch. Det er vel bedre å ha vært på det nivået før, men jeg kan ikke love at jeg vinner verdenscuprenn fra start når jeg kommer tilbake i konkurranseform.  

Hvordan ser en opptreningsplan ut når du får lov til å gjenoppta treningen? 
– Det kommer til å bli tidkrevende. Selv når jeg får klarsignal for å starte med trening igjen, kommer det til å ta mye tid. 

Men først må blodverdiene ned på et nivå som viser at det ikke lenger er noe i veien med hjertet. 

Les også: 
Marte Olsbu Røiseland klar for verdenscupen etter mareritthøsten 
Tiril Eckhoff tilbake i trening etter over et halvt år med motgang

Hjerteoperasjon er barnemat mot dette
Det er forøvrig ikke første gang at Bakken har hjertetrøbbel. I flere år var han plaget av hjerteflimmer, og i forkant av fjorårssesongen ble han operert for det. Den gangen opplevde han et par måneder med alternativ trening som krevende. 

– I fjor spant jeg i grusen og syntes ti dager helt uten trening var lenge, og jeg brukte halvannen måned etter det før jeg begynte å trene hardt. Men dette blir noe helt annet. Nå har jeg ikke trent på over et halvt år, sier Sivert Bakken. 

Kanskje kan han det neste uke, men mest sannsynlig blir det lenger ut i neste år. 

Sivert Guttorm Bakken: Rekruttlandslagsløperen som gikk rett for krystallkula i sin første verdenscupsesong ble spådd en lysende framtid. Så langt har 24-åringen måttet se langt etter verdenscupen. Finalen i Holmenkollen i mars er siste rennet Bakken gikk.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – Jeg har bare én fart nå!

    Han er verdensmester i både langrenn og skiskyting, har OL- sølv i premiesamlingen, og var topp-3 i Birkebeinertrippelen i fjor på første forsøk. Lørdag gikk Lars Berger inn til en solid start på årets konkurranse.
    av Ingeborg Scheve
    17.03.2025
  • Voksen stafett-debut for Isak Frey i Pokljuka

    av Kjell-Erik Kristiansen
    16.03.2025
  • Akershus mot Nord-Trøndelag på oppløpssiden

    av Adrian Orellana Hellerud
    16.03.2025
  • Privatsatsende skiskytter kupper 10-kilometeren i Holmenkollen

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025
  • Johaug: – Det irriterer meg fortsatt veldig

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025