Skal løpe 32 maraton på rappen
Den tidligere skiskytteren skal løpe fra Paris til Roma, tilsvarende to maraton per dag i 16 dager i strekk. Det har ingen gjort før.
I fjor løp han Norge på tvers fra Bergen til Oslo, 475 kilometer, på fire og en halv dag. I år er det 1350 kilometer fra Paris til Roma på 16 dager som står på programmet. Det er nesten fire ganger så mye som i fjor, da han løp Norge på tvers, og til nå hans lengste løpetur.
Se kart over ruta nederst i saken
– Jeg skal springe og pushe meg sjøl så hardt jeg kan. Holder jeg skjemaet, skal jeg være framme på 16 dager og noen timer, sier Kevin Brekken Ramsfjell til Langrenn.com,og legger til:
– Jeg vet ikke om at noen har løpt fra Paris til Roma i ett strekk før.
Turen fra Bergen til Oslo tok fire og en halv dag, og mye av distansen gikk på sti og i variert terreng. Denne gangen skal den tidligere skiskytteren altså løpe nesten fire ganger så lenge, og utelukkende på asfalt.
Planen er å holde en gjennomsnittsfart på mellom 9 og 9.5km/t, og startskuddet går fra Eiffeltårnet 2. september. Etter skjema skal Ramsfjell da være framme ved Colosseum i Roma 18. september.
– Min erfaring med å løpe langt på asfalt er ikke veldig bred. Og det lengste jeg har løpt før, er fem dager i strekk. Så jeg er veldig spent på hvordan det blir å løpe så lenge, og kroppen holder stand. Jo lenger du holder på, desto større er risikoen for å dra på seg skader, sier 24-åringen fra Ålgård.
Se også: Løp Norge på tvers på rekordtid
Mest redd for regnvær
Belastningsskader er en ting. Men vedvarende regnvær er en av hans største bekymringer.
– I fjor hadde jeg ingen problemer overhode de første 200 til 300 kilometerne, men så kom regnet og da raknet det, sier Ramsfjell, og forklarer videre:
– Jeg fikk store vannblemmer med en gang. Huden blir liksom porøs og huden rives av. Får jeg slike problemer tidlig på turen blir det vanskelig. Så fotpleie blir ekstremt viktig. Det enkleste og mest effektive er å bytte sokker og sko ofte. Tørre sokker og sko er det beste, både for å unngå problemer og for å pleie sår og skader som oppstår.
Av samme grunn legger Ramsfjell opp til fire sko- og sokkeskift per dag.
– Jeg tar det som en jobb. Det blir å løpe 21 kilometer, så ta en en stopp, nye 21 kilometer og en ny stopp, og så videre. Da blir det lettere mentalt også, sier han.
Saken fortsetter under

Sommertradisjon
Lange, ekstreme utfordringer er blitt en sommertradisjon for den innseige rogalendingen. Det til tross for at den tidligere skiskytteren egentlig aldri likte langturer.
Det var fram til i sommeren 2021. Da meldte Ramsfjell seg på ultraløpet Nøsen Hundreds, mer eller mindre tilfeldig. Etter lange tider med koronanedstenging var ultraløp nemlig noen av de få eventene som faktisk ble arrangert. Og dermed var langtur-barrieren brutt.
Og siden har det ballet på seg.
I 2022 gikk han Norge på langs på rulleski: 2600 kilometer fra Nordkapp til Lindesnes. Ambisjonen var da å slå rekorden med sånn grei margin: Gjeldende rekord var 21 dager, så Ramsfjell la lista på 13 dager. Fasiten da han gikk i mål var elleville ti dager og ti timer. Da hadde han lagt bak seg enkelte etapper på over 480 kilometer.
Se også:
Gruset rekorden for Norge på langs på rulleski: Gikk Nordkapp-Lindesnes på under 11 dager
I fjor løp han Norge på tvers, 475 kilometer fra Bergen til Oslo hovedsakelig på sti, på fire og en halv dag.
I år er det altså de 1350 kilometerne fra Paris til Roma på 16 dager som står på programmet. Det er nesten tre ganger så langt. Og det er utelukkende på asfalt.
Som på de foregående prosjektene har han med seg et støtteapparat.
– Det går ikke å gjøre dette så fort som jeg legger opp til alene. Jeg skal springe og pushe meg deg jeg kan i 16 dager. Det er oppgaven og pri en, og da må jeg ha noen som tilrettelegger. Så faren min kjører bobilen, og storebroren min er crew, sier Ramsfjell, og legger til:
– Man skulle kanskje tro det bare er å ta på seg skoene og løpe, men det er faktisk forbasket mange oppgaver som skal gjøres hver dag.
Saken fortsetter under

Søkelys på mental helse
Ambisjonen med løpeturen fra Paris til Roma, er å samle inn en halv million kroner til Mental Helse Ungdom.
I skiskyting, som var idretten til Ramsfjell helt fra han gikk på barneskolen og fram til for et par år sida, har det den siste tida vært avdekket flere tragiske tilfeller av selvmord blant utøvere. Flere eliteløpere, inkludert landslagsløpere som Ingrid Landmark Tandrevold og Vetle Sjåstad Christiansen, har stått fram og fortalt at de har slitt selv. Altfor mange sier ingenting, og strever med sine problemer i skjul.
Både Skiskytterforbundet og flere av eliteutøverne har satt i verk ulike kampanjer og tiltak for å sette fokus på mental helse.
Blant annet er Vetle Sjåstad Christiansen ambassadør for Mental Helse Ungdom, og etter et verdenscuprenn forrige vinter, vippset han dessuten en del av premiepengene sine til organisasjonen på direkten.
Les også: Sjåstad Christiansen vippset premiepengene til unge som sliter
Løpestønt er Ramsfjells bidrag for å sette søkelys på mental helse blant unge. For han gir det prosjektet en ekstra dimensjon.
– For meg er dette en mulighet til å bruke idretten til noe ikke-egoistisk, og bruke den kraften idretten har til å skape engasjement for noe enda større. Det gir meg motivasjon til å ta i litt ekstra hver dag mens jeg er det ute. For slike prosjekter er en kamp med hodet, sier den tidligere skiskytteren.
Opplever du at det er åpenhet rundt mental helse i skiskyting og idretten generelt?
– Mer og mer. Men mental helse er et problem blant unge, ikke bare i skiskyting og idretten, sier Ramsfjell, som tror stadig mer bruk av sosiale medier er en medvirkende årsak.
– Det er så lett å glemme at alt du ser i sosiale medier er litt fake. Noe er veldig fake. Og ofte er det en agenda bak det som deles. Men det er dette vi sammenlikner oss med. Da er det lett å få verden litt ut av perspektiv.
Det er en viktig faktor for motivasjonen bak det nyeste prosjektet til den tidligere skiskytteren.
– Jeg håper jeg kan bidra til å vise at du kan få til ting du ikke trodde var mulig. Det gir mestring og selvtillit, som igjen gjør deg en sterkere og bedre person, sier Kevin Brekken Ramsfjell.
Du kan følge og støtte prosjektet til Ramsfjell HER og mer om Mental Helse Ungdom finner du HER.
