– Vi blir gjerne sett på som «maskiner» der alt preller av
– Det er viktig at vi som toppidrettsutøvere, som gjerne blir sett på som «maskiner» der alt preller av, kan snakke om hvor vanskelig det kan være av og til, sier landslagsveteranen Vetle Sjåstad Christiansen.
Nå inviterer skiskytterstjernene til en åpen og åpenhjertig diskusjon om mental helse under Blink-festivalen i Sandnes.
Skiskytterstjernene Johannes Dale Skjevdal og Vetle Sjåstad Christiansen er to av utøverne som vil snakke om mental helse i idretten. Det skjer på seminaret «Det er greit å ikke ha det greit», som arrangeres torsdag 1. august under Blink-festivalen i Sandnes.
Både Dale Skjevdal og Sjåstad Christiansen er blant verdens beste skiskyttere, og begge har selv fått kjenne på nedturer.
Små marginer gir enorme utslag
Skiskyting er en idrett der en millimeter kan utgjøre hele forskjellen mellom suksess og fiasko. Hvordan skal man håndtere presset, forventningene fra omverdenen og kravene man gjerne stiller til seg selv?
Her ønsker eliteutøverne å dele noen av erfaringer, komme med noen gode råd – og kanskje avkrefte noen myter.
– Fra utsiden kan det sikkert se glamorøst ut. Og selv om jeg aldri ville vært dette livet foruten, så har man også «styggen på ryggen» gjennom hele karrieren. Du føler at noen jager deg, og du får aldri fred. Da må du stå i det, sier Sjåstad Christiansen i en pressemelding.
Dette er noe av det som står på agendaen under Blink-seminaret, som er gratis og rettet mot ungdom fra 16 til 22 år.
Mental helse ungdom vil også være på plass under seminaret, og tilgjengelig for de som ønsker og har behov for a snakke med representanter fra organisasjonen.
Les også: Landslagsveteranen føler seg jaget
Saken fortsetter under

Skiskyttermiljøet hardt rammet
Skiskyting har den siste tida vært rystet av flere tragedier knyttet til mental helse, og inkludert selvmord og selvmordstanker, og flere utøvere har lagt opp på grunn av stort press.
Skiskytterforbundet og landslaget har selv vært under kritikk i forbindelse med manglende fokus på mental helse.
Senest i våres, da Filip Fjeld Andersen ble vraket fra landslaget, bare et år etter at broren fikk samme beskjed. Begge har reagert kraftig på måten vrakingen ble formidlet.
Les mer:
Filip Fjeld Andersen hardt ut mot forbundet etter vraking
Reagerer på måten landslaget formidlet vrakingen: – Jeg fikk sjokk da uttaket kom
For Tiril Eckhoff var nettopp mentale utfordringer en sterkt medvirkende årsak til at hun valgte å legge opp i 2023. Da hadde hun slitt med søvnproblemer, sjukdom og motgang helt siden OL 2022.
– Jeg krasjlandet og fikk smake på livet, rett og slett. Som toppidrettsutøver er du så vant med å pushe, trene og klare alt så lenge du trener mest. Men jeg fant ut at jeg er veldig menneskelig. Og fikk meg en skikkelig knekk, sa Eckhoff til TV2 i september.
Les også: Tiril Eckhoff har gått på en smell
Utøverne tar tak
Flere skiskyttere har stått fram og fortalt om sine utfordringer. Vetle Sjåstad Christiansen er en av dem. Han er ambassadør for mental helse ungdom, og har blant annet vippset deler av premiepengene til Mental Helse Ungdom på direkten under TV-intervju.
Tidligere skiskytter Kevin Ramsfjell trener nå mot sitt tredje ekstremstønt for å samle inn penger til Mental helse ungdom: I september løper han to maraton om dagen i 16 dager i strekk til inntekt for organisasjonen.
Les mer: Skal løpe 32 maraton på rappen
