Langløpsikon: – Man kan hente mye ved å trene teknikk

av Hedda Westby • 03.02.2024
Langrenn.com har i løpet av vinteren sluppet fem teknikkvideoer for klassisk langrenn. Her forklarer Anton Karlsson, som har bred erfaring i langløp-verdenen, hvorfor du bør jobbe med å få bedre teknikk og hva du kan tjene på det.

Langrenn er en svært kompleks utholdenhetsidrett, selv de aller beste streber stadig etter å forbedre seg innenfor de ulike teknikkene. Det er viktig å finne veien til effektiv skigåing. Langrenn.com har i vinter sluppet fem teknikkvideoer for klassisk langrenn. Anton Karlsson, en av instruktørene i teknikkvideoene, forklarer hvorfor teknikk er så viktig.

Hvorfor bør du bruke energi på å forbedre teknikken din?
Enkelt forklart streber vi etter en teknikk der man dytter seg fremover med så lave energikostnader som mulig. Å forbruke lite energi til en gitt jobb kalles også kjøreøkonomi. En forbedret kjøreøkonomi gjør skigåingen mer effektiv, og du kan potensielt komme deg raskere fremover i Vasalopp-løypa med samme energiforbruk.

Dette øker også utholdenheten fordi den forbedrede teknikken gjør at skigåingen din koster mindre, og du dermed er i stand til å utføre arbeidet over lengre tid. Teknikk spiller dermed en avgjørende rolle for resultatet i for eksempel Vasaloppet. En mer effektiv staking, staking med push-off, diagonal og slalåmkjøring i ulike terreng vil utgjøre en stor forskjell for resultatet.

En forbedret teknikk er mange ganger også mer «riktig» med kroppens normale bevegelsesmønster og kan dermed redusere risikoen for skader ved å minimere unødvendig/skrå belastning. Ikke minst, en bedre teknikk gir også en bedre opplevelse i løypa, som igjen for mange øker motivasjonen og lysten til å trene og konkurrere!

Hvorfor bruke videoer for å lære om teknikk?
Å bruke videomateriale for å lære mer om teknikk er verdifullt av flere grunner. For det første blir det en visuell referanse å forholde seg til. Videoer gjør det også lettere å forstå og imitere teknikken. Med tilgang til gode videomuligheter kan du gjerne filme deg selv, eller be noen andre om det, og deretter foreta sammenligninger og identifisere forbedringsområder. 

Videoene til langrenn.com demonstrerer på en pedagogisk måte med instruksjoner og kommentarer som forklarer hvorfor vi velger å gå på ski på en bestemt måte. Vi forklarer også de vanligste feilene som sees ute i sporene og løsninger for disse med tanke på at du selv skal kunne forholde deg til visse «tekniske nøkler» ute i løypa når du trener.

Trailer til teknikkvideoene du finner på SC Play

Hvem har nytte av å se teknikkvideoene?
Teknikkvideoer er nyttige for skiløpere på alle nivåer. Nybegynnere må lære grunnleggende teknikker med klare instruksjoner for å lære hvordan alle delteknikkene henger sammen. Erfarne skiløpere og elitemosjonister som er på litt høyere nivå kan bruke videoer til finjustering og få andre synspunkter på teknikk for å prøve å ta et sef videre i utviklingen. Uavhengig av nåværende nivå, har alle skiløpere nytte av regelmessig gjennomgang og optimalisering av teknikken.

Er det for sent å finpusse teknikken før Vasaloppet?
Det er absolutt ikke for sent å forbedre teknikken før Vasaloppet. Jo lavere nivå du har akkurat nå, jo større er mulighetene for rask forbedring. Regelmessig trening og kontinuerlig sjekking av teknikken din ved å studere teknikkvideoer i løpet av de neste ukene, kan gjøre en betydelig forskjell og i stor grad forbedre sjansene dine for et vellykket Vasalopp.

I tillegg til pall-vinner av Vasaloppet Anton Karlsson ser vi Elin Mohlin som en av instruktørene. Hun er også en kvalifisert langrennsløper.

Du kan se Langrenn.com sine teknikkvideoer på SC Play, under kategorien SC Training. SC Play er en strømmetjeneste som er inkludert i medlemskapet til Langrenn.com en del av SC the Ski Community.

Se de tekniske videoene her

HER KAN DU BLI MEDLEM

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Startlister og starttider lørdag

    Ski Classics, NM i langrenn, verdenscup i langrenn og skiskyting, samt IBU-Cup: Her er alt av program, startlister og starttider lørdag.
    av Langrenn.com
    18.01.2025
  • – Har aldri skjedd før

    av Ingeborg Scheve
    18.01.2025
  • Kronikk: – Et NM-sirkus på godt og vondt

    av Torbjörn Nordvall
    17.01.2025
  • Skal sabotere Ski-VM i Trondheim

    av Ingeborg Scheve
    17.01.2025
  • Bjørgen holder VM-døra på gløtt

    av Ingeborg Scheve
    17.01.2025