Advarer: Denne feilen kan koste deg dyrt i Vasaloppet og Birken
Svarene på begge disse spørsmålene er: Kanskje, sier eksperten som vet mer om slip og struktur for staking og langløp enn de aller fleste.
Trond Fjerdingby på slipeverkstedet til Oslo Sportslager har nesten 25 års erfaring med å slipe ski på heltid, for eliteløpere og turboturløpere så vel som mosjonister og «folk flest».
– Fluorforbudet som har kommet de siste par åra har gjort at slip og struktur nå er enda viktigere for gliden enn det var før da man i større grad kunne kompensere for det med smøreprodukter, sier han til Langrenn.com.
Det gjelder ikke minst for staking og langløp, der glid er den eneste egenskapen som gjelder og feil slip kan koste deg dyrt.
Se også: Slik finner du de perfekte stakeskiene
Så trenger man egne sliper for staking og langløp? Og kan man gå på samme slip og struktur i Vasaloppet som i Birken? Mer om det litt lenger ned i saken.
Ulike typer slip
Det overordnede formålet med å slipe ski, er å sette en struktur i sålen som får skien til å gli best mulig i de forholdene den brukes i.
Både Oslo Sportslager og flere andre slipeverksteder sorterer strukturene sine med fargekoder: Rød, hvit, blå eller grønn, der rød er varmest og grønn er kaldest. Strukturene i de ulike fargekodene har ulike egenskaper.
Røde sliper er grovere strukturer utviklet for varme, våte forhold fra mange plussgrader og ned mot null. Det viktigste med disse slipene er å drenere vannet vekk fra sålen, slik at man reduserer suget.
Hvite sliper fungerer på føreforhold på begge sider av null grader, og på de fleste snøtyper i dette temperatursjiktet. Disse slipene er finere enn de røde, men også disse er utviklet for å drenere vann vekk fra sålen og redusere sug.
Blå og grønne sliper er finere strukturer tilpasset minusgrader. De blå går fra null og ned til 10-12 minusgrader, de grønne fra 7-8 minusgrader og kaldere. Hovedfunksjonen for disse slipene er å skape luft og friksjon mellom skisålen og snøen, slik at skien glir lettere når det er trått føre.
Se fakta om slip og strukturer nederst i saken

Generelt om slip
Hvor ofte bør man slipe skiene?
– Det kommer an på hvor mye man bruker skiene, og hvordan. Men slip gjerne nye ski, og slip dem i hvert fall etter et år. Hvis du ser på skiene på landslagene, så er det ikke mange renn det gås på et par før de blir slipt opp igjen, sier Fjerdingby.
Hva slags slip bør man ha, generelt og for staking og langløp?
– Det kommer an på hvor og hvordan man skal bruke skiene. Har man ett par ski, bør slipen være mest mulig universell. Så kan man tilpasse ytterligere med manuell rill. Har man en større skipark med ski som er konstruert for ulike føreforhold, da kan man også spisse strukturene på de ulike skiparene mer.
Les også:
Sliper du skiene dine riktig? Ekspertens råd kan gi deg superglid
Saken fortsetter under

Et hav av variabler
Hva som er den optimale strukturen, vil avhenge av en rekke faktorer. I langløp vil det normalt være et kompromiss, fordi forholdene endrer seg.
Blant de mange variablene er: temperatur, luft- og snøfuktighet, om snøen var kald og tørr eller varm og våt da den falt, om snøen er ny eller gammel, grovkornet eller finkornet, ren eller skitten, om snøkrystallene er omdannede og avrundede eller ferske og skarpe, og om det er kunstsnø eller «villsnø».
Store høydeforskjeller og temperaturforskjeller underveis i løpet vil kunne gi ulike snøtyper og forhold på ulike steder i løypa.
I den sammenheng er Vasaloppet og Birkebeinerrennet svært ulike: I Vasaloppet er det ingen store høydeforskjeller mellom start og mål. I Birkebeinerrennet skal løperne over to fjell.
Saken fortsetter under

Så hva er den beste slipen til Vasaloppet og Birken?
Det korte, men kompliserte, svaret er at fasiten på det spørsmålet varierer fra år til år.
Vær- og føreforhold inn mot rennet og forventede forhold på konkurransedagen vil påvirke hvilken slip som vil være best. Det kan variere ganske mye fra ett år til det neste. Det kan også variere mye avhengig av når på dagen man starter og hvor lang tid man bruker fra A til B i et langløp.
Spesielt i Vasaloppet endrer føret seg ofte mye fra start til mål, både fordi løpet starter tidlig og temperaturen endrer seg fordi man er ute i relativt lang tid. Men også fordi snøtypen ved starten i Sälen og gjennom første del av løpet har andre karakteristikker enn snøen nærmere mål.
– Vi tester i hele Vasaloppstraséen hver dag hele uka fram mot rennet for å finne den beste slipen for akkurat årets forhold. Så sliper og klargjør vi de skiene som vi har ansvaret for på fredagen før rennet, sier Fjerdingby.
Han anbefaler derfor de som vil ha slip og struktur å levere inn rennskiene mandagen før rennet. Da vil de være nyslipte og ferdigpreppet til renndagen, og kan hentes der.
Tilsvarende gjelder for Birkebeinerrennet.
Slip til staking og langløp
Er det forskjell på hvilken slip man bør ha til Vasaloppet sammenliknet med Birken?
– Birken er erfaringsmessig kaldere enn Vasa’n, så i Birken er en blå slip ofte det som går best. Til Vasaloppet kan det ofte stå mellom hvit og blå slip. Snøen varierer gjerne mer mellom start og mål på Vasaloppet. Derfor vil det ofte lønne seg å legge en rill oppå slipen, slik at skiene også fungerer fra Oxberg og helt til mål i Mora, sier Fjerdingby.
Les mer om manuell rill: Hvordan optimere slip og struktur
Hva med de som skal gå langløp på stakeski eller på vanlige klassiske ski uten festesmøring: Trenger de en annen slip enn de som går med feste?
– For de som staker, skal man helst ikke ha for grov slip. Ofte fungerer da en blå, blå fin eller hvit fin veldig godt. Skal du ha samme struktur på begge skirenn, velger du en blå slip.
Hvis man skal gå Vasaloppet og Birken, kan man da gå på samme slip? Eller bør man slipe om skiene etter Vasaloppet og før Birken?
– Forholdene varierer jo fra år til år. Men hvite og blå strukturer er fleksible alternativer som fungerer i mange temperatur- og fuktighetsforhold, så ofte vil du kunne gå begge rennene på samme slip, spesielt hvis du manipulerer den litt med manuell rill.
Fjerdingby trekker imidlertid fram at det er andre forhold som også kan gjøre det aktuelt å slipe om skiene mellom to langløp:
– Det som kanskje er viktigere, er å slipe om skiene dersom det var veldig dårlige forhold i Vasaloppet, slik at du har vært borti en del grus og grums og fått skader og riper i sålen. Da vil en ny slip kunne gi vesentlig bedre glid til Birken.
Saken fortsetter under

FAKTA: SLIP, STRUKTUR OG RILL
Slip og struktur er mønster i sålen som skal skape bedre glid under ulike forhold.
Ordene slip og struktur brukes ofte om hverandre, og kan referere til både maskinslip og manuell struktur, men det er vesentlige forskjeller mellom de to.
Slip er mønster i skisålen som er påført skien med slipemaskin, og utføres av et slipeverksted. Slipemaskinen skjærer en struktur, altså et mønster, i sålen som skal gi bedre glid på forskjellige føre- og snøtyper. Mens det tidligere bare var noen få slipemaskiner i hele landet, er det nå mange sportsbutikker har sine egne slipemaskiner og tilbyr slip.
Manuell struktur, eller rill, settes med et håndverktøy som preger eller skjærer et mønster i sålen. Dette gjøres normalt etter at gliding og prepping er gjort. Preget manuell struktur/rill forsvinner som regel etter neste gliding, mens skåret manuell struktur/rill kan vare lenger.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet stoff om ski, smøring og stæsj
Oslo Sportslager er en annonsør på Langrenn.com. Men uavhengig av det, er slipeverkstedet til Oslo Sportslager ett av landets mest anerkjente, og sliper ski for løpere over hele landet.
Oppdatert 18. februar 2025: En versjon av denne artikkelen om staking og langløp var publisert i 2023