Derfor skyter interessen for langløp i været
Mens TV-tallene for verdenscupen har stupt, har langløpsserien Ski Classics virkelig fått vind i seilene siste sesong. Det skyldes både korona, mediedekning og nivået på konkurransene i langløp.
Teamsjefene i Ski Classics-lagene melder om enorm interesse for langløp, fra rekruttering og publikumsinteresse til media og sponsorer.
Flere ungdommer, lettere å finne sponsorer, mer interesse blant aktive i tradisjonelt langrenn, og toppløpere fra verdenscupen som bytter mellom begge grener i samme sesong slik det passer seg med terminlista.
Det er flere grunner til at langløp er i vekst. Utviklingen i Ski Classics de siste to sesongene er uten tvil også en konsekvens av koronapandemien.
– Trodde langløp var for avdanka skiløpere
En rekke toppløpere fra verdenscupen har sjonglert mellom langløp og tradisjonelt langrenn denne sesongen, inkludert Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget, Mikael Gunnulfsen og Therese Johaug. Samtlige har levert gode resultater i de Ski Classics-rennene de har deltatt i denne vinteren, men har måttet kjempe for pallen og også blitt slått av langløpsspesialistene.

Magni Smedås er en annen lovende verdenscupløper som har fått en aha-opplevelse. Hun debuterte i Ski Classics-serien i januar, og har blitt positivt overrasket over nivået både på konkurransene og konkurrentene i langløp.
– Det har jo vært en vanlig oppfatning blant løpere i vanlig langrenn at langløp ikke er eliteidrett, men noe folk begynner med når de begynner å bli gamle og avdanka. Men det er absolutt ikke sånn. De damene som går langløp er helt rå, så det at jeg klarer å spurte ned verdens beste langløpere og kare til meg en pallplass er veldig moro, sier 26-åringen fra Dalsbygda som går for Team Eksjöhus i langløp.
Smedås tok flere medaljer under NM 2022 og også vært blant de topp ti i verdenscuprenn denne sesongen. Hun har brukt rennene i Ski Classics-serien til å få internasjonal matching i perioder der verdenscupen har vært avlyst på grunn av frykt for koronasmitte.
– Jeg er jo skiløper og liker å gå skirenn. Så da vil jeg jo heller gå renn enn å sitte hjemme helg etter helg, sier Smedås.
Men også flere andre toppløpere uttrykker at de kunne tenke seg å kombinere langløp og verdenscupsatsing også framover, inkludert etablerte verdenscupløpere som Marcus Grate, Calle Halfvarsson og Ebba Andersson, og nye fremadstormende som Erik Rosjö og Gustaf Berglund.
Saken fortsetter under

Det skilles mindre mellom langløp og tradisjonelt langrenn
Teamlederne i Ski Classics-lagene rapporterer at det generelt skilles mindre mellom langløp og tradisjonelt langrenn på toppnivå, særlig blant yngre løpere.
– Vi merker at blant satsende ungdom, spesielt de yngre mellom 10 og 16 år, så skiller de ikke på langløp og tradisjonelt langrenn. De ser på hvem som går fort i store løp og motiveres av å slå dem, sier Team Ramudden-sjef Gustaf Korsgren.
Team Ramudden vant nylig lagkonkurransen i Ski Classics 2022 for andre året på rad. Laget har bevisst satset ungt og har flere av de beste utøverne langløpsserien i sin løperstall, inkludert Ida Dahl (26) og Max Novak (26) som begge vant ungdomstrøya og ble henholdsvis nummer to og tre totalt i Ski Classics i år.
Stadig oftere kommer satsende ungdom direkte til langløpslagene, uten først å ha satset mot de tradisjonelle landslagene.
– Vi har signert flere ungdommer, inkludert norske Herman Paus som kom til oss og sa at han ville satse på langløp direkte. Og jeg holder på det jeg sa da, at han er ett av Norges største talenter, sier Korsgren.
Saken fortsetter under

NRK og SVT hever statusen
Videre har rettighetene til å sende verdenscupen blitt solgt til kommersielle aktører. Det har gjort at de skandinaviske statskanalene har satset hardere på langløp. Det har kommet Ski Classics til gode.
Sjefene i Ski Classics-lagene opplever at den dekningen som de store, tunge statskanalene i Norge og Sverige har gitt langløpene denne sesongen har bidratt til å heve statusen for Ski Classics og langløp både blant løpere og publikum.
Teamlederne trekker blant annet fram at SVT og NRK med sin erfaring og innsikt i langrenn har klart å få fram profilene og lagene og dekke konkurransene på en engasjerende måte.
– Det er ingen tvil om at når SVT og NRK går inn og gir den grundige dekningen de gjør, så hever det statusen. At de store løperne også har profiler i fantasy-ligaen til Ski Classics, gjør at denne typen langrenn blir enda mer attraktiv særlig for de yngre, sier teamleder i Lager 157 Ski Team Anton Järnberg.
Lager 157 Ski Team ble nummer to i lagkonkurransen denne sesongen, men vant serien sammenlagt for både menn og kvinner med henholdsvis Emil Persson og Britta Johansson Norgren.
Seriøsiteten i hvordan løperne, teamene og ikke minst arrangørene behandler langløp har gitt økende interesse blant tilskuerne og media, så vel som økt rekruttering til langløp.
Saken fortsetter under

Mer interesse in sponsormarkedet
En ting er hva de aktive og miljøet sier. Men markedet er den virkelige lakmus testen for hvilken status langløp har og hvilken interesse det er for sporten generelt. Også der opplever lagsjefene større interesse for langløp både blant sponsorer og støttespillere.
– Vi er i en svært positiv situasjon for tida. Det er stor interesse i sponsormarkedet, sier Gustav Korsgren i Team Ramudden.