Ebba Andersson: – Det blir ingen duell i Reistadløpet

Ebba Andersson (SWE) - Visma Ski Classics Reistadlopet, 2022
I Reistadløpet på lørdag møter den svenske VM-dronninga sin tidligere rival Stina Nilsson for første gang på fem år. Men Ebba Andersson avlyser duellen.
I Reistadløpet på lørdag møter den svenske VM-dronninga sin tidligere rival Stina Nilsson for første gang på fem år. Men Ebba Andersson avlyser duellen.

På lørdag møter Ebba Andersson sin tidligere landslagskollega Stina Nilsson for første gang siden våren 2020. Andersson kom tilbake fra VM i Trondheim med tre gull. Ski Classics-stjerneskuddet Nilsson kommer til rennhelga i Troms med tre ferske, overlegne seiere i Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Marcialonga Bodø. Mange er spente på duellen mellom de to svenske skistjernene. 

Men Andersson er tydelig: 

– Det kommer til å bli en spennende kamp å konkurrere mot henne igjen, ikke minst med det hun har prestert de siste helgene. Men det blir ingen duell. 

Den svenske VM-dronninga poengterer at det er flere om beinet enn henne og Nilsson. Ikke minst Astrid Øyre Slind. Hun vraker NM del to til fordel for comeback i Ski Classic, og for å utfordre Ebba Andersson og Stina Nilsson. Alle tre er i sitt livs beste form. 

Det interessante her, er at Stina Nilsson på papiret faktisk er omtrent den eneste fra langløpseliten som er storfavoritt i Reistadløpet. Så hvem vinner? 

Ebba Andersson

Ebba Andersson har gått tre Ski Classics-løp i sin karriere. Hun har vunnet dem alle. Sist Ebba Andersson gikk det fem mil lange Reistadløpet var i 2022. Da slo hun Astrid Øyre Slind på tredjeplass med nesten fire minutter, og Marit Bjørgen med nesten ett minutt. 

I VM-femmila i Trondheim for tre uker siden, slo hun Slind med nesten ti minutter. Men den gikk i fristil. På den klassiske femmila i Lahti ble Andersson nummer tre. Da var hun to og et halvt minutt bak Slind. 

– Jeg tror at Astrid Øyre Slind kommer til å bli hard å slå i Reistadløpet. Hun er sterk, og hun var den som var nærmest Therese (Johaug) in Lahti, sier Andersson og fortsetter:

– Jeg vet at jeg har god utholdenhet og kapasitet, så jeg må utnytte det i motbakkene. Jeg er en type løper som har de fysiske forutsetningene for å kunne takle lange renn som dette. Og jeg har vunnet langløp både med feste og på blanke ski før. 

– Jeg er fortsatt ekstremt konkurransesugen. Men jeg ser også langløp som en viktig del av min utvikling som skiløper. Det å komme til et annet miljø og gå et skikkelig langløp, det frister. Og nå som verdenscupsesongen er over, har jeg et vindu der jeg kan prioritere det.

Styrker: Utholdenhet og kapasitet, god i klassisk stil (med feste), har gode ski og får smørehjelp fra Team Engcon som har hatt gode ski hele vinteren. 

Svakheter: Den med minst erfaring i langløp, ble slått av Astrid Øyre Slind på den klassiske femmila i Lahti for en knapp uke siden.

Saken fortsetter under

Ebba Andersson vant Reistadløpet 2022 med overlegen margin.
Ebba Andersson vant Reistadløpet 2022 med overlegen margin. Foto: Manzoni/Nordic Focus

Astrid Øyre Slind 

Astrid Øyre Slind vant Reistadløpet i fjor og i 2023. For Øyre Slind blir helgas renn hennes første i Ski Classics denne sesongen. 36-åringen fra Team Aker Dæhlie har denne vinteren prioritert verdenscupen, VM og tradisjonelt allround langrenn. Men hun er likevel den av favorittene med klart mest erfaring i langløp. 

Øyre Slind kommer til Reistadløpet med en kruttsterk andreplass fra femmila i Lahti sist helg. Der slo hun Andersson med to og et halvt minutt. Slind kommer også med et stort sug etter revansj for VM på hjemmebane i Trondheim, der hun fikk stang-ut og ble slått av nettopp Ebba Andersson på samtlige distanseøvelser. 

Se også: Dropper NM, gjør comeback i Ski Classics

Styrker: Har vunnet Reistadløpet de to siste åra, slo Ebba Andersson både på femmila i Lahti for en knapp uke siden og på 20-kilometeren i Holmenkollen uka før. 

Svakheter: Har ikke tilgang til skiparken hun bruker i verdenscupen, der hun har sine beste klassiskski. 

Saken fortsetter under

Astrid Øyre Slind (NOR) - Ski Classics Reistadlopet,
Astrid Øyre Slind vant Reistadløpet både i 2023 og 2024. Foto: Reichert/NordicFocus

Stina Nilsson

Stina Nilsson har aldri gått Reistadløpet. Hun debuterte i Ski Classics i desember, men kommer til rennhelga i Troms med tre prestisjeseiere på rappen. Først vant hun Vasaloppet, deretter Birken, og sist helg også Marcialonga Bodø. Samtlige med overlegen margin, og hun har med det også vist at hun behersker alle typer løypeprofiler, fra flate til svært kuperte. 

Men 31-åringen som gikk over til langløp i fjor etter fire år som skiskytter, har ikke konkurrert i klassisk langrenn med festesmøring på over fem år. Og Reistadløpet er tradisjonelt det ene løpet i hele Ski Classic-sesongen der de aller fleste velger å gå med feste. 

– Blir det vanskelig føre med regn i lavlandet og snø på fjellet, vil stakespesialistene ha en fordel. Blir det slik kan det hende hun velger å gå uten feste, sier teamsjef Magnar Dalen i Team Ragde Charge, og fortsetter: 

– Men værmeldinga tyder på noe annet. Det ser ut til at det blir skikkelig ruskevær, så om hun går med eller uten feste vil mest sannsynlig ikke bli avgjort før kloss opptil start. 

Se også: 
Måper over Stina Nilsson: Dobbeltseieren ingen så komme

Styrker: Har vist en enorm utvikling i løpet av debutsesongen, enormt sterk i motbakker og dødelig i et spurtoppgjør. 

Svakheter: Har ikke konkurrert i klassisk på over fem år, har ikke den samme skiparken med klassiskski som verdenscupløperne. Dersom det blir vanskelig føre for staking, kan hun måtte bruke for mye krefter tidlig i løpet. 

Saken fortsetter under

Stina Nilsson (SWE) - Ski Classics Birkebeinerrennet Rena-Lillehammer (2025).
Stina Nilsson har vunnet tre store løp på rappen den siste måneden: Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Marcialonga Bodø. Foto: Reichert/NordicFocus

Outsider Victoria Carl

I tillegg kommer tyske Victoria Carl, som debuterte i Ski Classics med andreplass nettopp i Reistadløpet. Hun går for Team Ragde Charge

Styrker: Har konkurrert mye i klassisk med feste og vant til å gå klassisk. Hun har også en god skipark med klassiskski. 

Svakheter: Har ikke gått noen Ski Classics-renn siden Reistadløpet og Summit 2 Senja i fjor. Hadde stang-ut under VM i Trondheim, og heller ingen god dag på femmila Lahti sist helg. 

Saken fortsetter under

Pallen i Resitadløpet 2024: Victoria Carl (til venstre), Astrid Øyre Slind og Emilie Fleten. Foto: Reichert/Nordic Focus
Pallen i Reistadløpet 2024: Victoria Carl (til venstre), Astrid Øyre Slind og Emilie Fleten. Foto: Reichert/Nordic Focus

Løypa er av det ekstreme slaget

Reistadløpet er et 46 kilometer langt skirenn som går over lange avstander i Nord-Norge, mellom Bardufoss og Setermoen. Starten for herrene er på lørdag klokka 10:00, og damene starter klokka 10:05.

I løpet av de 46 kilometerne skal løperne gå oppover hele 1225 meter. Til sammenligning har Vasaloppet, som er dobbelt så langt, 950 høydemeter totalt.

I fjor var det første gang noen vant løpet ved å bare stake, altså uten feste under skiene. Skiene var bare smurt med glidvoks over hele sålen. Den som kom først i mål da, var Johan Hoel.

Foreløpig er det ingen dame som har vunnet på blanke ski. I fjor gikk alle de ti beste damene med festevoks under skiene, akkurat som mange andre løpere i feltet.

Alpe Cermis i skyggen av Orta

Reistadløpet har en av de tøffeste motbakkene løperne møter gjennom i hele sesongen: Den beryktede klatringen opp til Orta. 

Fra bunnen av den 4.5 kilometer lange bakken skal løperne opp litt over 500 høydemeter før de kommer til det høyeste punktet i løypa. Det betyr at det i gjennomsnitt går 11 meter oppover for hver 100 meter de går, og det bratteste er 22 prosent. Det høres kanskje ikke så ille ut, men det er altså 1.1 meter opp for hver tiende meter de går. Det er brattere enn gjennomsnittsstigningen i en grønn slalåmbakke.

Bakken opp Alpe Cermis, som er den siste bakken i Tour de Ski, har en gjennomsnittlig stigning på 12 %, men den er «bare» 420 høydemeter høy.

Det er i de bratteste partiene at løperne med festevoks vil ha en stor fordel i forhold til de som velger å bare stake.

Saken fortsetter under

Victoria Carl (til venstre), Magni Smedås, Jenny Larsson, Anikken Gjerde Alnæs og Emilie Fleten i Reistadløpet 2024. Foto:  Reichert/NordicFocus.
Victoria Carl (til venstre), Magni Smedås, Jenny Larsson, Anikken Gjerde Alnæs og Emilie Fleten i Reistadløpet 2024. Foto: Reichert/NordicFocus.

Det som går opp, må komme ned

Fra det høyeste punktet på Orta kommer det flere nedoverbakker. Her vil de som staker kanskje ha en liten fordel. 

Men det er først på de flate partiene at forskjellen mellom å stake og å bruke feste under skiene vanligvis blir tydeligst. Når det er flatt, er det lettere for festevoksen å synke ned i snøen mellom hvert tak med stavene og bremse farten til løperen.

Siden det nesten ikke er noen flate partier i løypa i det hele tatt, bortsett fra de første åtte kilometerne, er det sannsynlig at de som staker vil prøve å rykke fra de andre helt i starten for å få en luke før klatringen begynner.

Mange kjente løpere stiller til start

Martin Løwstrøm Nyenget er en av flere kjente løpere som har deltatt flere ganger og til og med vunnet løpet to ganger – med festevoks. 

Rosie Brennan og Anna Svendsen er to damer som også har tatt utfordringen, men i år blir motstanden fra de som er gode på tradisjonell skiteknikk mye større.

Astrid Øyre Slind (bak), og Rosie Brennan i Reistadløpet 2023. Foto: Manzoni/Nordic Focus
Astrid Øyre Slind (bak), og Rosie Brennan i Reistadløpet 2023. Foto: Manzoni/Nordic Focus

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Anikken Gjerde Alnaes (NOR) - Ski Classics Bad Gastein ITT - Bad Gastein (AUT).
    1

    Han fridde – og hun sa JA

    by Ingeborg Scheve
    21.04.2025
  • Håvard Solås Taugbøl of Norway competes in the men's free technique sprint prologue during day 2 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2025 in Trondheim.
    1

    Sa fra seg landslagsplassen for å gå løs på en ny idrett

    by Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Stian Hoelgaard (NOR) - Ski Classics ITT Orsa Groenklitt - Groenklitt (SWE).
    1

    Legger opp etter 13 sesonger på øverste nivå

    by Ingeborg Scheve
    01.04.2025
  • Mathias Aas Rolid (NOR), Vebjoern Moen (NOR), (l-r) - Ski Classics Marcialonga - Trentino (ITA).
    1

    – Føler meg skviset ut

    by Ingeborg Scheve
    13.04.2025
  • Kaisa Makarainen 2025 Heidi Lehikoinen
    1

    Skiskytterlegenden gjør comeback med fire seiere på rappen

    by Ingeborg Scheve
    08.04.2025

FlerE artikler

  • Turtelduene følger hverandre inn på landslaget

    I fjor var de begge på rekruttlandslaget. I år følger de to kjærestene hverandre inn på elitelandslaget.
    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Vårløping for langrennsløpere: Gull verdt – hvis du gjør det riktig

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Nye bevis i Besseberg-saken: To russiske uttalelser

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Hjelp oss å bli bedre – bli med i trekningen av startplasser til Marcialonga!

    av Langrenn.com
    24.04.2025
  • Utfordrer Klæbo i Bysprinten: – Jeg vil ta skalpen hans

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025