Følgefeil etter koronavaksine
Morten Eide Pedersen er et kjent skinavn og har hevdet seg i toppen av langløp i flere år. Lillehammer Skiklub løperen er alltid og regne med i toppen av de fleste renn. Sesongen i år har vært trøblete, men inn mot sesongen viste tester at formen var meget god.
– Dette har vært den dårligste sesongen min så langt i karrieren. Generelt har året bydd på diverse utfordringer med skader og upassende avbrekk. Allikevel gikk jeg inn i sesongen på et nivå bedre enn tidligere. Så noe rett har treningen jeg fikk lagt ned gitt meg. Derfor er jeg positiv for det som kommer, innleder Morten Eide Pedersen.
En feil og bare kjøre på De største problemene startet i høst etter andre koronavaksine. Morten innså ikke at det var vaksinen som skapte problemene, men i etterkant ser han at den gjorde sitt for at form og kropp responderte dårlig på det nivået man burde være. Men der å da, følte og trodde han bare at formen og kanskje overskudd var det som manglet.
– Jeg trente på og fulgte stort sett planen og opplegget jeg hadde satt. Erfaringsmessig vet man at det etterhvert snur selv om det til tider føles håpløst når ting ikke fungerer. Pushet nok i tillegg litt ekstra og tøyde strikken for å veie opp mot en tung kropp. Det begynte jo å nærme seg sesong veldig fort, og da ønsker en å finne flyten og få roen på at man er der man bør og ønsker å være. Istedenfor ble den en ny smell og et nytt avbrekk med ryggproblemer.
– Gikk rett og slett i den klassiske fella der hvile og mindre trening absolutt hadde vært den beste resepten, men du vet – det er ikke alltid like lett å ta de beste beslutningene der og da.
Starten var ganske bra, men så ble det stopp Prolaps liknende smerter i ryggen førte til at det måtte bli endringer i programmet og ikke den «treningen» Eide Pedersen ønsket å gjøre når det nærmet seg sesongstart. På tross av alle problemene kom han ut med et OK resultat fra ene dagen under åpningsrennet på Beitostølen. Når han kommer til Visma Ski Classics konkurransene før jul er kroppen på et bra nivå og ting fungerer greit.
– Jeg tar et valg og feirer jul og nyttår i høyden i Livigno for å forberede meg best mulig til konkurranse perioden i januar. De fleste av konkurransene som venter går på høyde, så valget om en noe annerledes juleferie ble relativt enkel.
– Kommer greit i gang første helgen i Toblach. Må deretter stå over rennet helgen etter grunnet korona smitte i laget og man da er nærkontakt. Deretter ryker jeg selv i den berømmelige korona-vifta og må stå over nok en helg.
Det begynner å haste og tiden er knapp før de virkelig store klassikerne i langløpssirkuset. Morten Eide Pedersen kommer seg ut på ski og får noen få treningsdager før Marcialonga. Dette var et av de absolutte høydepunktene i sesongen for 34-åringen.
– Ting kjentes helt OK ut i fra oppladningen, og jeg var happy med å være tilbake i feltet. Jeg var virkelig klar for å gjøre en innsats resten av sesongen.
– Dessverre gikk uke etter uke og da for dag som en berg- og dalbane. Jeg trente og gjorde gode forberedelser til de påfølgende helgene med konkurranser. Men det svinger, og jeg kjente på kroppen at det ikke var slik det burde eller skulle være.
– På dette tidpunktet fortsetter jeg å optimalisere og mobiliserer med alle triks man kan for å finne tilbake godfølelsen, og gjøre de tiltakene jeg tidligere har gode erfaringer med, sier Eide Pedersen.
– Har nå virkelig fått kjenne på hvor mye med det «tar på» å finne tilbake til formen kontra det og bare kjøre på når ting flyter og går av seg selv. På et tidspunkt der følte jeg at det var god tid til både Vasaloppet og Birkebeinerrennet. Fram mot disse viktige rennene gjør jeg virkelig alt jeg kan for prestere på topp.
Underveis i disse skirennene beskriver Morten at det går bra lenge, men halvveis ut i konkurransene var følelsen av at kroppen skrur seg helt av og går for halv maskin.
– Klart en blir både lei og rådvill etter Birkebeinerrennet. Neste steget jeg tar er et godt avbrekk på 10 dager fra all trening og konkurranse. Håpet er at ting kan endre seg, men også gjøre seg en erfaring i det minste på hvordan kroppen responderer, og om dette er noen grep som gir endring og læring for veien videre, forteller Lillehammeringen.
– Det er målet å komme på start igjen på sesongens siste konkurranse i Levi og forhåpentligvis runde av med et ålreit resultat og en kropp som spiller bedre på lag som er det store, store målet.
– Kroppen sånn på tampen var en anelse bedre. Nå i etterkant virker ting å være litt mer tilbake i balanse. Så det blir å bruke våren godt og litt forsiktig så man får en god treningssommer og forhåpentligvis finner tilbake til nivået man ønsker å være.
Solid team i ryggen med gode forutsetninger Morten Eide Pedersen kom med i et nytt Pro Tour Team før sesongen 2021/2022. Eksjöhus er en solid partner og de ønsker virkelig å satse på langløp. Det er en familiebedrift som bygger hus i ulike varianter. Med et ønske og mål om langsiktig samarbeid. Dette gjorde det lettere å skape et solid grunnlag for å bygge laget som skal jobbe videre og bygges opp de neste årene.
– Grunnstammen ble bra og vi fikk krydret det litt i løpet av sesongen. Dette viste seg veldig nyttig da hele laget ble satt ut av konkurranser i en periode. Da var det ekstra fint å kunne sette inn noen super reserver og forsterkninger.
Langløp og disse konkurransene har vært en ny bane for flere løpere og servicefolkene støtteapparatet. Det har vært mye å lære.
– Vi har allerede skapt en stabil og solid gruppe både i serviceapparatet og med løpere som har fungert bra. Framtiden er veldig lys og positiv for teamet.
Morten har vært kjent for å trene mye og har alltid gjort det. Sånn i langrenns verdenen er det nok få som legger ned mer timer og tid på det å bli så god som overhodet mulig.
– Helt fra jeg som yngre utøver fikk jeg det for meg at det var viktig å legge ned mye tid på det en ville bli god på. I starten preget jeg nederste del av resultatlista, smiler Morten.
– Skulle jeg gjøre noe grep den gangen mente jeg at jeg i alle fall skulle trene mest. Sett i ettertid trente jeg absolutt ikke best den gangen, men allerede da gjorde jeg meg erfaringer år etter år, og gjorde tilpasninger.
– At man senere tok steg og ble resultatene ble bedre ga i alle fall motivasjon til å holde antall treningstimer på et bra nivå.
– Med årene har man kommet i kontakt, og omgått mye bra folk. Fra alle disse lærer og erfarer en mye på veien.
Team Eksjöhus utøveren har vært heldig å kunne ta del i noen spennende test prosjekter ved høyskolen på Lillehammer. Med dette har han fått tilgang på testlabben hvor en kan få kjørt standardtester. Dette ble basen for å sette seg mål og utviklingsoppgaver.
Treningsmaskin Treningsmessig deler langløperen sesongen eller måneder inn i ulike perioder med ulikt treningsfokus. Intervall- og styrkebolker har han fått mye gode erfaringer fra.
– Jeg liker, og mener det generelt er viktig å trene variert, spesielt om man skal opp på store treningsmengder. Der er man heldig som langrennsløper. Variert trening gjør kroppen godt gjennomtrent. Ulik belastning og fokus gjør at en klarer å beherske de ulike stilartene godt.
– Nivået i langløp har blitt veldig høyt. Det har skjedd mye fra de første årene jeg var med, og ikke minst antallet og bredden med løpere og antall konkurranser. Å være en del av dette er veldig gøy.
– Jeg gikk tidlig over til langløp, men ser jo også at jeg ble en bedre tradisjonell løper selv om jeg la om litt på treninga og begynte å fokusere mer på langløpene.
– Min trening har alltid variert mye med skøyting, sykkel, løp og så videre. Det blir jo mye staking, men det ser man generelt i langrenn. Spesielt på herresiden har det vært en solid utvikling de siste årene. Alle løpere har blitt bedre på dette.
Eide Pedersen tar et år av gangen i idretten. Han trives veldig godt med det han gjør og det å ha muligheten til å satse langløp. Samtidig vet man aldri når kroppen bare sier nok er nok. En ting er hode, men kroppen får også mye røff behandling.
– Jeg er glad i utfordringer og å ta nye grep, gjøre endringer i treningen med tro på at det vil gjøre meg bedre. Det er jo vel så stor motivasjon – så lenge man vet det er noen grep man kan gjøre som kan gjøre at man tar steg videre. Det er en viktig faktor for at jeg holder det gående, sier Morten.
Det varierer hvor grundig Eide Pedersen går til verks for å evaluere, men han mener det er viktig å ha en tanke og klare å tenke gjennom hva som har vært gjort og hva man kan gjøre bedre eller endre på for at det kan bli bedre neste sesong. En endring i treningen er ofte den største faktoren for å bli bedre.
– Nå som sesongen ble som i år, er det først å komme seg tilbake, og bare komme seg på pallen i skirennene igjen som er det største målet. Jeg ønsker å vinne de store rennene og helst kjempe om den gule sammenlagt trøya.
– Føler at vi har klart å skape forutsetningene i teamet til å kunne lykkes med dette. For å nå målene er det stort sett en ting som gjelder og det er hardt arbeid. Er som sagt heldig å omgås mange solide utøvere i Lillehammer. Jeg har erfart og en ser tilgangs at gode treningsgrupper ofte lykkes godt. Flere trener bra på samling, men treningen og kvaliteten på det som skjer i «hverdagen» på hjemmebane har den største prosentandelen av det man legger ned. Er det et jevnt over høyt nivå og kvalitet på dette blir man løftet av fellesskapet. For meg er det viktig og givende å trene sammen og gjøre hverandre gode. Utnytte hverandres sterke sider står høyt i fokus hos meg, avrunder Morten Eide Pedersen.