Bjørgens plan: Slik skal hun snu det norske damelandslaget
Hun har selv vært utøver på verdenscupnivå i 19 år, opplevd både motgang og medgang. Hun har vært langrennsekspert. Og hun er dame. Nå er Marit Bjørgen trener for damelandslaget.
Damelandslaget leverte i vinter tidenes verste verdenscupsesong. Kommende vinter venter et VM på hjemmebane i Trondheim. Trenertrioen med Sjur Ole Svarstad, Pål Gunnar Mikkelsplass og Marit Bjørgen har en jobb å gjøre for å snu skuta i tide.
Etter sin første dag i rollen etter at hun ble ansatt tidligere i mai, begynner Bjørgen å danne seg et bilde over hvordan hun skal gå løs på den oppgaven.
Les også: – Det finnes ingen quick-fix for norsk damelangrenn
Det er selvsagt noen helt konkrete ting å ta tak i: teknikk, kapasitet, utholdenhet, styrke og hurtighet, altså de vanlige elementene i tradisjonell langrennstrening. Men landslagsveteranen vil begynne i en annen ende.
– Til å begynne med tror jeg det handler om å bli godt kjent og bygge en god relasjon. Jeg tror det er viktig å skape en trygghet, og å få utøverne til å bli trygge på det de gjør og ha selvtilliten og troen på det, sier Bjørgen til TV2.
Se også: Hvordan ble Marit Bjørgen så god?
Hun trekker fram at utøverne har gjort mye riktig, lagt ned en god treningsjobb. Nå skal de lære av de erfaringene de har samlet, både oppturer og nedturer.
Med sin bakgrunn og erfaring, tror Bjørgen at hun kan bidra med å se ting fra et litt annet perspektiv, og komme med innspill: Være tydelig. Bremse dem når de vil for mye, men ikke innser det selv. Lære dem å ta ansvar for sin egen utvikling. Lære dem å tolke signalene, vite når de kan gi gass og når de må holde igjen litt. Og unngå å gjøre samme feilene om igjen.
Les også:
Kalvå: – Jeg følte at jeg var litt uovervinnelig
Målsettingen er at utøverne skal bli trygge på seg selv og få tilbake selvtilliten som kreves for å ta det siste steget. Den jobben må gjøres steg for steg.
Når det gjelder medaljesjanser i vinterens VM, er Bjørgen forsiktig med å love noe.
Damelandslaget består av noen rutinerte løpere, inkludert Heidi Weng, Tiril og Lotta Udnes Weng, men også noen som foreløpig ikke har all verden erfaring på øverste nivå. Blant dem er Margrethe Bergane som vant U23-verdenscupen og Kristin Austgulen Fosnæs, begge kom inn fra rekruttlandslaget i år.
– Jeg tror det er viktig å være realistisk. Det er utøvere på laget som har mulighet til å være med og kjempe om medaljer. Og så er det noen utøvere som skal stabilisere seg på et høyere nivå. Det er ikke så lenge siden det gikk veldig bra, og så buttet det litt mot i fjorårssesongen.
Les også: Dette er langrennslandslagene 2024/25