Fluorskandalen i Falun: Urettferdig og ufint – men ikke nødvendigvis ulovlig
Kommentar: I helga ble avdekket at det er brukt produkter med C8-forbindelser under Skandinavisk Cup i Falun. Det skapte dårlig stemning.
Fluorskandalen i Falun har skapt kaos, mistro og misnøye i miljøet: Løpere som nå skuler på hverandre og lurer på om konkurrentene stiller til start med «fluordopede» ski, smøreteam som lurer på om bransjekollegaer benytter seg av C8-produkter, og rennledere som lurer på hvordan de kan eller skal kontrollere hva som brukes.
For fluorholdig smøring er jo forbudt?
Les også: Alt av pulver og topping kjøpt inn før fjorårssesongen er forbudt
Derfor er forbudet komplisert
Både det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vedtok totalforbud mot alle former for fluor i november 2019. Forbundende har imidlertid vedtatt å utsette iverksettingen fluorforbudet til etter sesongen 2021-22.
Årsak: Testapparatet som skulle brukes til å kontrollere løpernes ski for spor av ulovlig fluor ble ikke ferdig til sesongen som gikk i gang i november i år heller.
Rammes av EU-regler
Men i 2020 innførte både EU og nord-amerikanske myndigheter forbud mot produksjon, distribusjon og salg av enkelte fluorkarbonforbindelser, inkludert C8 som brukes i skismøring. Etter EUs regelverk er det også forbudt å frakte slike fluorkarbonforbindelser over landegrenser.
Det betyr at smøre- og utstyrsprodusentene allerede er underlagt fluorforbud.
Reglene gjelder alle bransjer, ikke bare skiindustrien. EUs regelverk gjelder også Norge, Island og Sveits.
Men EUs regler forbyr ikke å benytte gamle C8-produkter man måtte ha fra før forbudet trådte i kraft. Det inkluderer i prinsippet FIS-renn, i hvert fall så lenge FIS-vedtaket om totalforbud mot fluor ikke har trådt i kraft/ er utsatt.
Det betyr at de som har gamle C8 smøringer kan fortsette å bruke dem, men ikke ta dem med seg til utlandet, ei heller selge dem til andre.
Gråsoner
Så det de svenske smørerne gjorde i Falun, var ikke nødvendigvis ulovlig – så lenge de ikke tok betalt for produktene de brukte (C8 salg er forbudt), eller solgte sine produkter til andre smøreteam.
Så urettferdig og ufint, ja. Men ikke nødvendigvis ulovlig.
De norske teamene ville derimot gjort noe ulovlig om de tok med seg slike gamle C8-produkter til Falun: det innebærer jo å frakte slike over landegrenser. Men betyr dette at man kan «få» slike produkter av noen på stedet som har dem fra tidligere og ikke har fraktet dem over landegrenser? Så lenge de ikke blir solgt?
EUs fluorforbud gjelder i EU. Nord-Amerikas fluorforbud i Nord-Amerika. Men hva med OL i Kina? Der gjelder ikke EUs regler. Derimot gjelder FIS sine regler også i OL. Men hva når FIS-forbudet er formelt utsatt? Dessuten sa FIS da de utsatte forbudet i høst at kontroll av forbudet er opp til arrangørlandets myndigheter.
Uklar jus
I henhold til EUs regler, er det kun sluttbruker som ikke omfattes av forbudet, og som kan fortsette å bruke produkter de har selv om de inneholder fluor.
Men hvem er sluttbrukeren? Sannsynligvis er foreldre som smører for sine egne løpere innenfor definisjonen. Men gjelder det for eksempel smøreteamene, som prepper skiene og deretter gir dem videre til løperne?
Jusen er uklar.