Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Full strid i Finland: Ingen har signert kontrakt med forbundet
Tre uker før verdenscupåpningen på hjemmebane er det i prinsippet ingen av de finske landslagsutøvere som kan delta i Ruka.
Kaos rundt landslagskontrakter er ikke unikt for Norges Skiforbund. Bare uker før verdenscupåpningen i Ruka, krangles det også i Finland for åpen scene: Ingen av de finske landslagsutøvere har signert kontrakt med det finske skiforbundet, og kan i prinsippet ikke delta i verdenscupåpningen på hjemmebane i Ruka 24. til 26. november.
Mens konflikten mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund har dominert overskriftene her ti lands i høst, har en langt mer omfattende konflikt rammet finsk langrenn: Nesten ingen av løperne på det finske A-landslaget har en gang sett utkastet til landslagskontrakt for kommende vinter, langt mindre satt seg inn i detaljene som ligger i veien for en avtale.
Men utøverne står sammen.
– Jeg aner ikke hvilke deler av avtalen det forhandles om for tida, sier en av løperne til den finske avisa Sanoma.
– Alle er ute etter å beskytte sine interesser. Det er sånn det foregår, sier en annen.
En av utøverne avisa intervjuet antyder at det er økonomisk krise i det finske skiforbundet som er årsaken til at prosessen ennå ikke er i boks.

Verdenscup uten Finland?
Normalt skulle flesteparten av kontraktene vært signert lenge før sommerferien. I år er det knapt noen som er på plass, bare tre uker før verdenscupåpningen på hjemmebane i Ruka 24. til 26. november. Akkurat som i Norge, må finske løpere ha en slik avtale i boks før de kan tas ut til verdenscuprenn.
Den finske skipresidenten Ismo Hämäläinen innrømmer at det begynner å haste med å få på plass kontraktene, men nedtoner kriseaspektet.
– Det stemmer at vi ligger bak skjema. Vi skulle ha fått unna dette i mai. Det er selvfølgelig ulike meninger på noen punkter, men ikke noe stort, sier Hämäläinen til Sanoma.
Økende uro
Det er ikke første gang det finske skiforbundet og utøverne er uenige. I fjor protesterte løperne da forbundet hadde lagt til et punkt i kontrakten der de ville gi 500 000 euro i bot dersom en utøver ble tatt for doping.
Verken Iivo Niskanen, Joni Mäki, Krista Pärmäkoski eller Kerttu Niskanen signerte kontrakten før i november i fjor.
I år har Iivo Niskanen har valgt å bryte med landslaget, og satser privat. Årsaken er først og fremst at Niskanen er misfornøyd med det sportslige opplegget fra forbundet, mangel på høydesamlinger og oppfølging.
Ifølge den finske avisa er hovedårsaken for den massive motstanden blant utøverne i år misnøye med grunnleggende forhold som markedsrettigheter og sponsoratavtaler.
Denne typen konflikter har dukket opp fra tid til annen også tidligere.
Blant annet har det vært strid rundt Iivo Niskanens private promotering av energidrikk. Og i våres ble det bråk da Perttu Hyvärinen gikk til et TV-intervju med logoer for sin private suppe-sponsor under VM i Planica.
Saken fortsetter under

Ikke bekymret
Overfor Sanoma sier skipresident Hämäläinen at han regner med å ha løpernes kontrakter i boks innen kort tid. Han hevder det ikke er noen fare for at forhandlingene skal havarere nå og føre til problemer like før verdenscupåpningen.
– Jeg tviler på at det vil skje under noen omstendighet. Når det gjelder langrenn, regner jeg med at vi vil ha dette klart innen kort tid, sier Hämäläinen, og fortsetter:
– Ordlyden er blitt juster. Utøverkontrakten er ikke noe annet enn et dokument som skal forsikre at vi alle har en felles forståelse.
Men etter det avisa erfarer, er det lite som tilsier at prosessen om kontrakt er i nærheten av det skipresidenter antyder.
Ikke unikt
I Norge har det vært omfattende strid rundt landslagskontrakter i lang tid. Klæbo og Skiforbundet er som kjent ikke enige om noen representasjonsavtale for kommende sesong, og like før helga valgte den 23 år gamle toppalpinister Lucas Braathen å legge opp framfor å signere kontrakt med forbundet.
Heller ikke svensk langrenn har vært skandalefri. I forkant av fjorårssesongen valgte tre av Sveriges største skistjerner å stå utenfor landslaget.
Også flere av de svenske herrelandslagsløperne, inkludert Calle Halfvarsson og Jens Burman, vurderte å gjøre det samme. De endte imidlertid med å bi i landslaget. Denne sesongen de er alle tilbake i landslaget.
Etter omfattende forhandlinger med landslagsledelsen helt siden i fjor sommer, har de nå kommet fram til kontrakt endringer som gir løperne mer frihet til å legge opp sin egen trening i hverdagen og mer fokus på høydetrening.
