Kalvå: – Jeg ble for tynn og trente for mye
For Anne Kjersti Kalvå ble vinteren en blytung affære, og en sterk kontrast til jubelsesongen 2022/23 med VM-medaljer og verdenscupseiere. Vinterens sesong var en der hun prøvde helg etter helg, ventet på at det skulle løsne, men uten å få helt stang inn.
– Det var helt jævlig, sier Kalvå til VG.
I etterpåklokskap ser Kalvå lett hva som var problemet: Hun spiste for lite i forhold til treningsmengden. Hun mistet energien og overskuddet, pådro seg noen skader som gjorde at hun måtte justere på treningen.
At hun klinte til med en pallplass på slutten av sesongen, under verdenscupfinalen i Falun, var viktig. Ikke minst mentalt.
Les også:
VM-stjernen bekymret for formen: – Jeg liker ikke de svarene kroppen gir
Ikke bevisst
Kalvå synes ikke det er vanskelig å snakke om vekt og prestasjoner. Og slik hun ser det, handler ikke optimal vekt om å være lettest mulig.
– Jeg har ikke et problem med å snakke om det. Vekt er en avgjørende faktor i idretten vår. Men optimal vekt er ikke tynnest og lettest mulig. Du skal ha kraft og trykk i det du gjør. Du skal tåle trening, holde deg frisk. Jeg er glad jeg klarer å se det på den måten. Det er andre som ikke klarer det. Men jeg kan fint være ærlig på at jeg pushet grensene og ble for tynn for tidlig, sier Kalvå til VG.
Hun understreker samtidig at hun ikke bevisst har forsøkt å spise mindre.
– Jeg tror du bare får skylappene på. Du er så ivrig, tenker ikke så mye over at du burde få mye mer kalorier inn.
Les også:
Kalvå: – Jeg følte at jeg var litt uovervinnelig
Saken fortsetter under

Burde trukket i bremsen
Hovedtrener for damelandslaget Sjur Ole Svarstad tar på seg ansvar, og mener han burde vært flinkere til å se hva som skjedde, bremset henne.
Nå tar både Kalvå og støtteapparatet grep for at det ikke skal skje til vinteren. Samtidig sier han at de tar konsekvensene. Nå har landslaget hatt med seg medisinsk støtteapparat og ernæringsfysiolog med på samling, og ekstra fokus på restitusjon.
Videre har Kalvå også fått grønt lys for å trene etter den oppskriften hun selv har klokkertro på: Fire solide høydeopphold fra høsten og fram til VM i slutten av februar.
Les også: Therese Johaug åpner opp om VM-comeback
Saken fortsetter under

Heftig treningsmiljø
32-åringen fra Lundamo kjenner løypene som skal brukes til vinterens mesterskap bedre enn de fleste.
Men hvor lett det blir for Kalvå å holde igjen på trening vil vise seg. I fjor flyttet nemlig begge tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng til Trondheim for å kunne trene mest mulig og best mulig i VM-løypene inn mot mesterskapet.
Nylig flyttet også den svenske rivalen Maja Dahlqvist til Trondheim i samme hensikt. Dessuten har Frida Karlsson antydet at hun planlegger å tilbringe mye tid i VM-anlegget i forkant av sesongen.
Les også: Frida Karlsson vil flytte til Norge
VM i Trondheim arrangeres fra 26. februar til 9. mars. Se detaljert program for mesterskapet med datoer og tidsplan for alle øvelser HER
