Bladde opp 1.5 millioner for en egen stormølle: – Rulleskimølla er mitt viktigste treningsverktøy

av Ingeborg Scheve • 14.06.2022
Fokus rulleski: Med egen stormølle skal den svenske skiskytterstjernen Sebastian Samuelsson bli verdens raskeste. Han er langt fra den eneste.

I juni fokuserer Langrenn.com på rulleski: Hva slags utstyr trenger jeg, hvordan bør jeg trene, hvilke konkurranser kan jeg gå, og ikke minst hvilke rulleski skal jeg kjøpe? Langrenn.com gir deg oversikten. 

Tidligere fokusartikler i denne serien: 
Slik velger du riktig rulleski  
Skisko og stavlengder
Tips til rulleskitrening: Slik blir du en bedre rulleskiløper
Rulleski: Produsenter og modeller
Bør du trene på rulleskimølle?

Svenskenes stjerneskiskytter Sebastian Samuelsson er ranket nummer tre i verden. Han er en av de aller beste på skytebanen. 

I forkant av OL-sesongen 2022 investerte han 150 000 euro i en egen stormølle hjemme for å bli best i sporet også. 25-åringen fra Katrineholm sier investeringen er gull verdt.

– Jeg mener dette er mitt beste verktøy. Med mølla kan jeg trene akkurat slik jeg ønsker, og øktene blir mer effektive enn tilsvarende økter utendørs. Og når det gjelder kondistrening, er det ingenting som slår mølla, sier Samuelsson til Ski Nordique.

– Så klart, for å skyte, og få øvd på svinger og tekniske elementer i løypa er du nødt til å trene ute også. Men for meg er det å ha tilgang til mølla så mye jeg vil og når jeg vil et perfekt tilskudd til tradisjonell trening, og kombinasjonen bidrar til å gjøre meg bedre, sier han. 

Så langt har sprint vært Samuelssons’ sterkeste øvelse. Der føler han seg aller mest hjemme, og han oser av selvtillit på standplass og i sporet i det formatet. 

– Jeg føler at jeg skyter bedre på sprint enn på de andre distansene. Helt siden jeg begynte med skiskyting har jeg fokusert på skyteferdighetene mine. Det har jeg lykkes med, og nå forventer jeg å skyte bra, sier Samuelsson. 

Han forklarer at treffprosenten er en nøkkelferdighet. 

– Skyteferdighetene mine gir meg en mental styrke son gjør det lettere for meg å prestere totalt sett. Jeg vet at så lenge jeg skyter feilfritt, vil jeg nesten alltid være på pallen. Men jeg er en perfeksjonist, og jeg strekker meg alltid etter å bli bedre, sier Samuelsson.  

Også den norske skiskytterdronninga Marte Olsbu Røiseland har investert i egne stormølle

Om investeringen på halvannen million kroner faktisk er gull verdt for Samuelsson og Olsbu Røiseland, får tiden vise. 

Det som er helt sikkert, er at begge er ekstremt profesjonelle og systematisk i alt de gjør. 

Om du vil ha din egen stormølle hjemme, er leverer den nystartede bedriften Normill i Ålgård norskproduserte stormøller med mål om å bli verdens beste i segmentet. 

Les også: 
Ny norskprodusert rulleskimølle skal bli verdens beste

Saken fortsetter under

Denne stormølla hjemme på hytta skal sikre Marte Olsbu Røiseland nye VM-gull til vinteren.

En trend blant de beste
Samuelsson og Olsbu Røiseland er på ingen måte den eneste av verdenscupløperne som har investert i egen stormølle. 

Etter VM i Oberstdorf i 2021, skal Alexander Bolshunov ha betalt rundt 1.2 millioner kroner for en stormølle til sitt private treningsrom hjemme. Han mener at det å ha en slik mølle til rådighet hjemme er avgjørende for å forberede seg optimalt til OL i 2022 og framtidige mesterskap. Der er det gull som gjelder. 

Aron Åkre Rysstad fra regionlaget Elon Vest bygget seg egen stormølle hjemme på gården i Valle. Ved å bygge mølla selv, med god hjelp av faren, onkelen og naboen, slapp han unna med en brøkdel av prisen: Åkre Rysstad antyder at han har brukt i underkant av 200 000 kroner på mølla. Men det tok riktignok et halvt år å bygge den. 

Åkre Rysstad er ikke i tvil om at stormølla er et viktig tilskudd til treningsarbeidet. Han bruker den jevnlig både til testing og teknikktrening, samt til å gjennomføre planlagte kvalitets- og hardøkter når det er råtne forholdene utendørs. 

Siden han fikk stormølla i hus har han hevet seg både på standardøkter og tester så vel som på resultatlistene. Nylig ble Åkre Rysstad tatt ut til sprinten under verdenscupåpningen i Ruka. Der tok han seg videre fra prologen og møtte nettopp Bolshunov i sitt første heat. 

I 2020 investerte Mikael Gunnulfsen i Team Telemark i egen rulleskimølle. I løpet av et halvt år med systematisk trening på mølla, hevet Gunnulfsen seg fra god i Norgescup-sammenheng til aktuell landslagstroppen til VM 2021 i Oberstdorf. Og etter beinbruddet som knuste VM-drømmen, har mølla vært helt avgjørende for at Gunnulfsen har trent seg tilbake på øverste nivå. 

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Ellevill svensk revansj i Les Rousses

    Hun knuste Therese Johaug i verdenscupåpningen, nå vinner hun 20-kilometeren i Les Rousses med halvannet minutt. Dobbelt svensk i Frankrike.
    av Ingeborg Scheve
    19.01.2025
  • Tabbe fra Skiforbundet: forhåndsuttatt løper får ikke gå verdenscupen

    av Ingeborg Scheve
    19.01.2025
  • – Uansett hva du gjør, blir noen misfornøyd

    av Ingeborg Scheve
    19.01.2025
  • Startlister og starttider søndag

    av Adrian Orellana Hellerud
    19.01.2025
  • – Nå står jeg her med en nordmann på hver side

    av Ingeborg Scheve
    18.01.2025