Lyst til å prøve skøyting på rulleski?
Rulleski er en av de mest effektive og spesifikke formene for barmarkstrening for skiløpere, og stadig flere prøver seg også på skøyting. Men mange er usikre på hvordan de skal komme i gang.
Den tidligere verdenscupløperen Kalle Gräfnings er nå trener for skiløpere på alle nivåer, fra nybegynnere til elite ved Dala idrettshøgskole. Her kommer med tips til de som vil prøve seg på skøyting på rulleski.
I forrige uke ga den erfarne treneren råd om hva du bør tenke på før de første rulleskiturene.
Les mer: Sugen på å bli bedre på rulleski?
Er det vanskeligere å skøyte på rulleski enn å gå klassisk?
– Jeg har hatt flere nybegynnere som faktisk synes det er lettere å begynne med skøyting enn med klassisk. Og hovedgrunnen til dette er at hjulene på skøyteskiene er smalere, noe som gjør dem lettere å svinge med, sier Gräfnings.
Hva bør du tenke på med utstyr når du skal skøyte på rulleski?
– Det er som sagt en annen type rulleski, med smalere hjul enn klassiske rulleski. Når det gjelder skisko anbefaler jeg modeller med ankelstøtte uansett om du skal skøyte eller gå klassisk, så da kan du egentlig bruke samme skisko til begge stilarter, sier Gräfnings, og forklarer videre:
– Å ha skisko med ankelstøtte gjør enorm forskjell i stabilitet sammenlignet med et lave klassiske skisko. Ved å velge en mer stabil skisko, føler du deg tryggere i rulleskikjøringen mye fortere, og kan dermed utvikle deg raskere.
Les også:
Advarer: – Mange trener gode enkeltøkter dag etter dag. Men det er ikke nødvendigvis nok
Når det gjelder staver til skøyting, bør de være lengre enn de du går klassisk stil, og også i skøyting gjelder det å ha skarpe stavspisser.
– Når det kommer til stavlengde, finnes det en rekke ulike «teorier», men en grunnregel kan sies å være at man i klassisk stil skal ha staver omtrent til skuldrene og i skøyter til nesen, sier Gräfnings.
Hjelm og briller er selvsagt for alle som går på rulleski, men Gräfnings anbefaler også litt ekstra beskyttelsesutstyr, spesielt for de som er nye på rulleski:
– På mine nybegynnerkurs har jeg hatt flere deltakere som brukte kne- og albuebeskyttelse kanskje de første fem gangene. Faller du, er det ofte knærne og albuene du treffer, og har du beskyttelse slik at du vet at du ikke slår deg selv om du faller, kan du føle deg tryggere tidligere og dermed utvikle deg raskere, sier Gräfnings.
Les også: Tre grep for tryggere rulleskitrening
Hva bør du tenke på under selve økta?
– Først og fremst å planlegge turen godt. Dette betyr at du skal slippe å gå nedoverbakker som du ikke er sikker på om du kan takle. Og det er vanskelig å lære seg selv, så jeg vil foreslå å ta en privattime eller et kurs. Den viktigste delen er kanskje å lære å ploge, og så gradvis øve seg opp til å kunne håndtere mer og mer fart. For fart og bremsing er to av de største forskjellene mellom rulleski og ski om vinteren, sier Gräfnings, og fortsetter:
– I skøyting handler det mye om å kunne og «tørre» å stå på ett bein og gli. Der har de som har gått på lengdeløpsskøyter eller inline rulleskøyter har en fordel, fordi teknikkene ligner veldig på hverandre. Men som sagt, for mange går det som regel ganske fort å komme i gang med skøyting på rulleski.
