Sugen på å bli bedre på rulleski? 

av MÅRTEN LÅNG • 26.04.2024
Dette er trenerekspertens tips for de første rulleskiøktene, enten du er nybegynner eller dreven på rulleski.

Rulleski er en av de mest effektive og spesifikke formene for barmarkstrening for skiløpere. Men hva bør man egentlig tenke på før man skal på de første rulleskiøktene? 

Tidligere verdenscupløper og nå skitrener Kalle Gräfnings deler sine beste tips om alt fra utstyr til teknikk, planlegging og progresjon på de første rulleskiøktene.

– Skiskoene er et veldig viktig utstyr. Jeg anbefaler absolutt en skisko med ankelstøtte; det vil si en skøyteskisko eller en kombi skisko/pursuit skisko. Det gjør en enorm forskjell i stabilitet sammenlignet med lave klassisk-skisko. Ved å velge en mer stabil skisko føler du deg fort mye tryggere på rulleski, og kan dermed utvikle deg raskere, sier Gräfnings.

Les også: 
Advarer: – Mange trener gode enkeltøkter dag etter dag. Men det er ikke nødvendigvis nok

Og spesielt utstyret er essensielt på rulleski:

–  Når det gjelder staver kan du bruke på samme lengde som om vinteren, men der er det også viktig å ha slipte stavspisser. For hvis de ikke er skarpe nok, kan de glippe når du setter ned stavene, og det er utrolig irriterende når man ikke får tak, sier han, og fortsetter:

– Selve rulleskien er naturligvis veldig viktig. Mitt tips der er å bruke noen ekstra kroner på å ha bra greier. Det blir mye lettere å få inn teknikken, og da vil du utvikle deg raskere. Velger du å kjøre på brukt utstyr, så sørg for at alle skruer er skikkelig strammet, og sjekk at hjulene ikke er nedslitte.

Tidligere i uka publiserte vi årets store rulleskiguide – DEN FINNER DU HER

Hjelm og briller er selvsagt for alle som går på rulleski, men Gräfnings anbefaler også litt ekstra beskyttelsesutstyr, spesielt for de som er nye på rulleski:

– På mine nybegynnerkurs har jeg hatt flere deltakere som brukte kne- og albuebeskyttelse kanskje de første fem gangene. Faller du, er det ofte knærne og albuene du treffer, og har du beskyttelse slik at du vet at du ikke slår deg selv om du faller, kan du føle deg tryggere tidligere og dermed utvikle deg raskere, sier Gräfnings.

Les også: Tre grep for tryggere rulleskitrening

Saken fortsetter under

Husk å holde rulleskituppene skarpe. Det er fort gjort med et diamantbryne.

Hva bør du tenke på under selve økta?
– Nummer én der er å planlegge turen. Dette betyr at du skal slippe å gå nedoverbakker som du ikke er sikker på om du kan takle. Og det er vanskelig å lære seg selv, så jeg vil foreslå å ta en privattime eller et kurs. Den viktigste delen er kanskje å lære å ploge, og så gradvis øve seg opp til å kunne håndtere mer og mer fart. For fart og bremsing er to av de største forskjellene mellom rulleski og ski om vinteren. Når du har lært deg å kjøre nedover, kan du begynne å legge inn ulike delteknikker i økta og andre tekniske elementer.

Se også: Videoserie: Fem filmer som forbedrer rulleskiteknikken

Finnes det noen generelle teknikktips?
– Teknikken er litt lettere om vinteren, der man har et spor å følge. Da blir det litt lettere å gå teknisk godt. Den vanligste feilen jeg tror mange gjør på rulleski, er at de har det for travelt, så et tips er å gå litt roligere enn om vinteren og fokusere på å gå teknisk riktig.

Si at jeg har fire økter i uken for å trene; hvor mange av disse skal være på rulleski?
– Da vil jeg si at man kunne tatt to rulleskiøkter; en alternativ økt som kan være for eksempel sykling eller løping og deretter en styrkeøkt. Og hvis du har mulighet, kan styrkeøkten følges av en ny rolig utholdenhetsøkt etter at styrken er ferdig. Men styrketreningen er veldig viktig, blant annet for å redusere risikoen for overbelastning på albuene, som er de som slites mest under rulleski, sier Kalle Gräfnings.

Interessert i trening og treningstrender? Her har vi samlet stoff om trening, treningsmetoder, forskning og utvikling

Kalle gräfnings
Tidligere verdenscupløper Kalle Gräfnings er nå skitrener for utøvere fra nybegynner til landslagsnivå ved Dala idrettshøgskole.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • 1

    De beste øktene på stakemaskin 

    by Ingeborg Scheve
    13.10.2022
  • 1

    Når skal jeg starte med rulleski etter vintersesongen?

    by Leandro Lutz
    22.04.2025
  • 1

    Hvilke trafikkregler gjelder for rulleski?

    by Ingeborg Scheve
    06.07.2023
  • 1

    Frida Karlsson: Dette er nøkkeløkta i oppkjøringen

    by Ingeborg Scheve
    04.07.2023
  • Max Novak Alliansloppet 15km 2022
    1

    Petter Northug fridde til Max Novak, men fikk avslag

    by Marthe Katrine Myhre
    30.08.2022

FlerE artikler

  • Tar inn tre nye løpere inn på landslaget

    21-åringen tok sin første pallplass i verdenscupen i februar. Nå er han en av tre nye løpere som er klare for elitelandslaget kommende sesong.
    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025
  • Filip Skari har VM-gull i genene – nå starter jakten på Klæbo

    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025
  • Bekreftet: Får fornyet tillit

    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025
  • Når skal jeg starte med rulleski etter vintersesongen?

    av Leandro Lutz
    22.04.2025
  • Besseberg tilbake i retten med ny advokat: – Dette blir noe helt annet

    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025