Kan Norge kjempe om medaljer i VM-sprinten?
FREDAG 14 FEBRUAR kl.15,05, DAMER 7,5 KM SPRINT
OM DAGENS DISTANSE
Sprinten har to skytinger. Først fem skudd liggende og deretter de neste fem stående. I liggende er blinken bare 4,5 km (den innerste ringen), mens i stående er den 11 cm (hele det svarte).
For hvert skudd du bommer må du gå en strafferunde. Den tar normalt 20-25 sekunder ekstra.
Noen få løpere er raske nok til å kunne vinne også uten å skyte fullt. De beste langrennsløperne kan normalt kjempe om gull med en – i noen tilfeller to – strafferunder. Dette gjør at løperne som er gode nok til å vinne ikke er så veldig mange i startfeltet.
Vinden er en viktig faktor og løperne kan justere på siktet for vinden. I vanskelige vindforhold ser vi ofte noen overraskende resultater på standplass. Men langrennstiden er også viktig her, og derfor spiller skiforholdene også en stor rolle. Hvis du ikke har gode ski kan du også tape viktig tid.
Av en eller annen grunn virker det som om det siste skuddet i stående er vanskeligere enn de andre. Dette er når nervene kommer, og vi har ofte sett toppløpere bomme med dette skuddet og blitt tvunget til en ekstra strafferunde.
Damenes sprint har vært på VM-programmet siden 1988. I begynnelsen gikk damene 5 km, men idag er distansen 7,5 km. Tre runder av 2,5 km. Sprinten er dobbelt viktig, for den gir også grunnlaget for startrekkefølgen i den kommende jaktstarten.

TIDLIGERE VM-VINNER (5 km til og med 1988)
1984 Venera Tshernysova, SOV
1985 Sanna Grønlid, NOR
1986 Kaja Parve, SOV
1987 Elena Golovina, SOV
1988 Petra Schaaf, GER
1989 Anne Elvebakk, NOR
1990 Anne Elvebakk, NOR
1991 Grete Ingeborg Nykkelmo, NOR
1993 Myriam Bédard, CAN
1995 Anne Briand, FRA
1996 Olga Romasko, RUS
1997 Olga Romasko, RUS
1999 Martina Zellner, GER
2000 Liv Grete Skjelbreid, NOR
2001 Kati Wilhelm, GER
2003 Sylvie Becaert, FRA
2004 Liv Grete Poiree (Skjelbreid), NOR
2005 Uschi Disl, GER
2007 Magdlaena Neuner, GER
2008 Andrea Henkel, GER
2009 Kati Wilhelm, GER
2011 Magdalena Neuner, GER
2012 Magdalena Neuner, GER
2013 Olena Pidrushna, UKR
2015 Marie Dorin Habert, FRA
2016 Tiril Eckhoff, NOR
2017 Gabriela Koukalova, CZE
2019 Anastasia Kuzmina, SVK
2020 Marte Olsbu Røiseland, NOR
2021 Tiril Eckhoff, NOR
2023 Denise Herrmann-Wick, GER
2024 Julia Simon, FRA

FAVORITTER
- Justine Braisaz-Bouchet, FRA
Hun har helt klart farten og rutinen for å vinne her. Har vunnet det meste, og hennes største styrke er i skisporet. Braisaz-Bouchet har likevel hatt noen problemer denne vinteren. Skytingen har ikke vært optimal, og hun behøver antageligvis 9 av 10 treff for å kjempe om gullet her.
2) Franziska Preuss, GER
Overraskende sterk denne sesongen etter å ha vært med i mange år og fått et slags gjennombrudd i år. Nå har alt falt på plass for tyskeren. Hun er raskere i sporet og også en av de beste på standplass. Men hun behøver trolig fullt hus for å vinne.
3) Elvira Öberg, SWE
En av de få om kan vine med en strafferunde selv om de andre skyter fullt. Svært rask langrennsløper. Men det har vært noen spørsmålstegn: Hun måtte stå over både den siste verdenscup-runden i Anterselva og mixed stafetten her i Lenzerheide med lett sykdom. Hun hadde også problemer med skytingen i begynnelsen av sesongen. Stod over mixed stafett, men skal være fit for fight nå.
UTFORDRERE
Lou Jeanmonnot, FRA
Den beste av alle når de skyter fire ganger. Hun er iskald i pressede situasjoner, og vi har mange ganger sett at hun får ned alle fem på siste skytingen når de fleste andre bommer. Men Jeanmonnot er normalt ikke den raskeste løperen, og hun er bedre i fighten kvinne mot kvinne, side ved side. Kan vinne, men har større sjanse i de andre rennene. Imponerte i den innledende stafetten og har allerede fått et gull.
Julia Simon, FRA
Om hun finner formen fra forrige VM i Nove Mesto na Morave er hun nesten uslåelig. Men Julia Simon har ikke hatt denne standarden i sesongen 2024/2025. Hun går ikke like raskt som tidligere. Og i Kontiolahti fikk hun problemer med leggen og måtte stoppe i en motbakke. Men kapasiteten er der. Ikke toppfavoritt på grunn av spørsmålstegn rundt formen. Men innsatsen og gullmedaljen i den mixede stafetten har gitt troen på at det kan gå.
Ingrid Landmark Tandrevold, NOR
Et annet spørsmålstegn. Måtte ta en pause over jul og ble operert for forstyrrelser i hjerterytmen. Har kommet tilbake, men er hun på sitt beste igjen? Tandrevold viste framgang i Ruhpolding og Anterselva. Og hun har normalt kapasitet til å vinne i Lenzerheide. Men hvor mye har hjerteproblemene påvirket hennes psyke? Og kan hun reise seg etter marerittet på den innledene mixede stafetten?
Hanna Öberg, SWE
Heller ikke her har standarden vært som tidligere. Men den eldre søster Öberg er en mesterskapsløper. Det så vi under VM i Oberhof der hun var fantastisk. Hun har dog vært langt fra den formen i 2024/2025. Og «den gamle Hanna Öberg» er kanskje bedre med fire skytinger. Men som Dorothea Wierer og andre veteraner: Avskriv dem aldri! Likevel måtte Hanna Öberg i strafferunden på den innledende stafetten.
STARTLISTE
Startlista finner du her.