– Planen kommer til å ryke før Beitostølen
– Alt rundt vær og forhold er ekstremt uforutsigbart i perioden vi nå går inn i, og det fortsatt meldt veldig mildt framover. De fleste vil gjerne ha en klar plan for den viktige tida fram til sesongåpningen på Beitostølen, sier tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn.
Han driver nå treningsoppfølging for en rekke utøvere innen både langrenn, langløp og skiskyting helt opp på landslagsnivå, og legger til:
– Den sikreste du kan gjøre nå, er å planlegge for at den planen ryker. Du må ha gode alternativer klare. Det er ikke noen krise å endre litt, og fra midten av november er det ofte lettere med snøforhold flere steder.
Samtidig skjønner Rogn at mange i år føler seg spesielt stressa rundt den siste perioden inn mot den nasjonale sesongåpningen, fordi disse rennene er så viktige for de som har ambisjoner om å komme seg ut på verdenscup og eventuelt inn i VM-diskusjonen.
– Ideelt sett, skulle man fått inn en god periode med mye mengde på snø nå, slik at man kan gå seg inn på ski i god tid før sesongåpningen. Men det er nok mange som må belage seg på å dra fram joggeskoa litt oftere enn de skulle ønske i år, sier han til Langrenn.com.
Se også:
Alt om sesongåpningene i langrenn og skiskyting: Program og TV-tider
Saken fortsetter under
Is i magen
Rogn er rask til å at det er ikke nødvendigvis noen krise om barmarkstreningen trekker ut noen uker til. I mange tilfeller får man trent vel så godt med joggesko og rulleski, og med høyere kvalitet enn på snuskete snøforhold.
– Mange går inn i en siste mengdeperiode nå, før de slipper litt opp inn mot sesongåpningen. Men forhold og føre gjør at an slik oppbygging kan være litt utfordrende. Men da gjelder det å tenke litt kreativt, sier Rogn, og utdyper:
– Du må kanskje kjøre litt flere økter i løping, ute eller på mølle, være fleksibel på å legge rulleskiøkter litt utpå dagen når det er mindre sjanse for at det er isete og glatt, bruke mer stakemaskin eller legge opp til kombiøkter der du kjører deler av økta ute og deler inne. Og det går an å reise til Torsby eller SNØ for å få noen økter på snø i tunnelen, selv om dette ikke er steder der man kan belage seg på lange samlinger.
Se også: Her er det snøgaranti
Muonio blir en vinner
Alternativt kan man vurdere å flytte på seg, foreslår Rogn.
– I Muonio i Nord-Finland har det tradisjonelt vært gode forhold tidlig i november. Dit har løpere fra Nord-Norge reist i flere år, og de har generelt gjort det veldig bra på åpninga på Beitostølen. Så har du ambisjoner om verdenscupen eller VM, vil nok Muonio, Idre og etter hvert Trysil og Beitostølen være gode valg, sier han, og fortsetter:
– Det har jo blant annet landslagene også oppdaget, så drar man dit, vil man kanskje kunne få inn noen hardøkter og testrenn før det braker løs. De som drar til Muonio, vil jo i tillegg også kunne gå den finske sesongåpningen som pleier å gå der uka før Beitoåpningen.
Se også:
Stjerneskuddet fra Beitoåpningen i fjor: – Det blir godt å rive av plasteret før Beitostølen
Saken fortsetter under
Planlegg for at planen ryker
Rogn innser at et par uker i Muonio ikke er et alternativ for alle, verken økonomisk eller praktisk.
– Selv om du får trent godt på barmark, så er det også slik at dersom du ikke får den mengdetreningen på snø før senere i november, så må du kanskje forberede deg på at planen for hvordan du skal prestere på topp på Beitostølen ryker, sier han.
Da gjelder det å ha en plan for hvordan du skal håndtere det.
– Hvis du ikke kommer på snø før midt i november, kan det bli litt mye mengde litt for tett opptil åpningshelga. Men det er jo ikke sånn at alle må være i sin helt ypperste form på sesongåpningen på Beitostølen. For mer eller mindre alle i feltet, er det faktisk viktigere å treffe med formen helga etter, på Gålå. De rennformatene som er på Gålå, blant annet med skøytesprint, er enda mer relevante for VM, sier han.
Se også:
Varmetrening tar av, treningsekspert advarer: – Vær kritisk
Rogn trekker også fram at er vinnerne av sprinten og distanserennet i skøyting på Gålå er garantert å få gå tilsvarende øvelser under verdenscupen på Lillehammer første helga i desember, der Norge også kan stille med nasjonale kvoter i tillegg til grunnkvoten. I tillegg får den som leder distansecupen gå skiathlon-rennet på Lillehammer.
Etter verdenscupen på Lillehammer, er det Skandinavisk Cup på samme sted. De rennene vil sannsynligvis være de siste der man kan sikre seg plass til Tour de Ski.
– Norge har opp til ti plasser for både menn og kvinner i Tour de Ski, og flere av landslagsløperne kommer nok til å ville stå over i år for å fokusere på VM, så kommer man med der, kan man få sju verdenscuprenn på en drøy uke. Det vil nok absolutt også kunne telle i et VM-uttak, sier Rogn.
Etter jul begynner det imidlertid å bli trangt for de som vil til VM og fortsatt ikke har fått noen signaler i den retningen.
– NM i midten av januar er nok aller siste sjanse, sier Rogn.
Saken fortsetter under
Juniorene kan slappe helt av
Rogn trekker avslutningsvis fram at juniorløperne ikke har noen grunn til å stresse over manglende snøforhold i november.
– Juniorene har veldig lite å hente på å reise langt for å komme på snø i starten av november. For dem er det veldig smart å tenke at november er barmarkstrening, kanskje ispedd med noen helger på snø, på fjellet eller på tidligsnøanlegg, sier Rogn.
– Juniorene kan like gjerne ha barmarkstrening som plan fra start i november. For dem er det uansett ikke noen store, viktige renn på lenge. VM-mønstringen kommer først midt i desember, og Norgescupen for junior drar ikke i gang før etter nyttår, så de trenger over hode ikke å stresse med å komme på snø nå.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning
Geir Endre Rogn er treningsekspert på Langrenn.com. Han har trenerutdanning med fordypning i langrenn og mastergrad i coaching og psykologi fra Norges idrettshøgskole og lang erfaring i yrket: Rogn var trener for kvinnenes elitelandslag to sesonger, fram til mai 2020, og for juniorlandslaget i to år før det, samt at han har åtte år bak seg som trener på NTG Geilo. Nå driver Rogn treningsveiledning gjennom sitt foretak Topptrent.com, og følger opp alt fra eliteløpere til yngre utøvere og spreke amatører innen langrenn, skiskyting og løping.