Dette må du gjøre med felleski

av Ingeborg Scheve • 21.03.2022
Felleski
Det er egentlig bare tre ting å tenke på når det gjelder prepp og vedlikehold av felleski: Slik får du best glid og mest ut av felleskiene.

Felleski er uten tvil den store vinneren på utstyrsfronten de siste åra. Utviklingen innen felleski har vært enorm, og salget fortsetter å stige i flere segmenter. 

Alle de store skiprodusentene har nå flere felleskimodeller med ulikt spenn og konstruksjon, tilpasset alt fra tur i og utenfor løyper til fullblods konkurranseski. 

Felleskiene løser smøremysteriet på det trøblete nullføret, samtidig som de fungerer både på kaldt tørrføre, i harde isete sport og på slapseføre. Nå er langt på vei det meste av ski som selges av denne typen. Fellen holder i flere hundre kilometer, og kan skiftes om den blir skadet eller utslitt. 

Felleski fungerer ypperlig for markatravere, og de har åpnet langrenn til nye grupper som tidligere ikke vurderte å gå på ski fordi de synes smøring er for komplisert. 

Felleskiene er samtidig et kjærkomment tilskudd til skiparken for både aktive løpere og ambisiøse turløpere som kan kutte ned på tida i smørebua til hverdagstrening. De brukes dessuten i skirenn, spesielt i turrenn. 

Et skikkelig kinderegg, altså.

Hvilke felleski er best og hvordan velge rett felleski? Se vår store test av felleski

Ikke helt vedlikeholdsfrie
Selv om du slipper å tenke på festesmøring, er heller ikke felleskiene helt vedlikeholdsfrie. 

– Det er tre ting som gjelder for felleski: impregnering, rens og glider, sier Roger Gråv. 

Gråv har mange års erfaring med ski med og uten fell som sjef for langrennsavdelingen på Sport1 Lillehammer.

Impregnering
Fellene bør impregneres for å unngå at de iser og kladder, for å hindre at de trekker til seg for mye fuktighet, og for å gi generelt bedre glid. 

Slike glidprodukter likner flytende glider til bruk på glidsonene, men de siste åra har det blitt utviklet egne produkter for felleskiene. Gråv anbefaler å bruke disse.  

– De er egentlig ikke så annerledes enn vanlig flytende glider, men i de produktene som er laget spesifikt for felleski er løsemidlene fjernet. Løsemidlene kan reagere med limet som fester fellen til sålen, og i verste fall kan fellene løsne, forklarer han. 

Impregneringsprodukter til felleski kommer både som spray og i pakke som ferdig fuktede tørk.

Fellene impregneres etter behov, når en merker at de ikke glir så bra som de burde på liknende føre, eller det er spesielt kram snø og våte forhold. Fellene kan også preppes særskilt for bruk til konkurranser. 

Interessert i ski, smøring og stæsj? Her har vi samlet stoff om utstyr, tester, smøreguider, tips og metoder

Rensing
Er det mye rusk i sporet eller typisk klisterføre kan det være lurt å rense fellen etterpå. 

– Det er særlig på påskeføre når mange går med klister at det er aktuelt. Da vil fellen plukke opp klister og bøss fra løypa og det er lett å se. Ellers må en bare kikke på fellen og vurdere. Har du fargede feller er det lettere å se skitt, men på svarte feller vil du se at fellen har lagt seg, at den er flekkvis litt matt, eller ikke strutter så mye som den skal, forklarer Gråv. 

Han anbefaler å bruke renseprodukter tilpasset felleski, og advarer mot vanlig skirens. 

– Vanlig skirens inneholder mye løsemidler, så det kan gå utover fellelimet, sier han. 

Fellerens kommer både som spray og i pakke som ferdig fuktede tørk. 

Glider
Felleski må glides jevnlig, som alle andre ski. 

Bruker du flytende glider, er det enkelt og det hele tar under 10 minutter per skipar. Prosessen varierer litt fra merke til merke, så les bruksanvisningen på flaska. Men generelt gjelder følgende: stryk eller spray glideren på glidsonene, la den tørke noen minutter, poler og skiene er klare til bruk. 

Bruker du tradisjonell glider som varmes inn med smørejern, kreves litt ekstra omtanke for fellen, slik at den ikke blir skitnet til i prosessen. Men ellers glider du glidsonene som vanlig. 

– Husk da å dekke til fellen mens du holder på, slik at du ikke drypper glider ned i fellen, eller får bøss på den mens du sikler og børster. Bruk gjerne en dekketeip, som du får kjøpt i sportsbutikken, og legg over fellen. Da kan du sikle og børste som du vil uten å tenke på fellen, og så bare fjerner du teipen når du er ferdig, sier Gråv. 

Kjøp riktig ski
De siste åra har de store produsentene levert felleski i både racing og tur-segmentet, og i ulike prisklasser. Gråv understreker at det er viktig å kjøpe riktige felleski tilpasset sine behov og forventninger. 

– Det er like viktig å kjøpe felleski tilpasset det bruket og behovet du har, som med andre ski. Vi får en del kunder her i butikken som kjøper rimelige felleski mens de til vanlig går på konkurranseski, og så lurer de på hvorfor felleskiene ikke føles så bra som de andre skiene. Men hvis du kjøper billige felleski og er vant til å gå på topp racing ski, da vil oppleve av felleskiene ikke har de samme egenskapene som du forventer, sier Gråv. 

Alt om de nyeste felleskiene

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Mistet sesongen – fant kjærligheten

    For et år siden på denne tiden vant hun Summit2Senja etter først å ha vunnet Birken. I vinter mistet hun så å si hele sesongen med utmattelsessyndrom. Men i stedet fant hun kjærligheten. Etter en helt usannsynlig historie.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Takker av kongene: De beste Bø-minnene

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025
  • Sponser VM-stjernene med millionbeløp

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025
  • Tre profiler kan være på vei ut av landslaget

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025
  • Millionene triller inn for Klæbo: Se hva skistjernene tjente i premiepenger

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025