Slik trener Hans Christer Holund: – Jeg vet hva som fungerer
Hans Christer Holund har trent to hardøkter i juli, og er storfornøyd med at landslaget ikke har lagt opp til noen høydesamlinger.
Langrenn.com tok en prat med 33-åringen fra LYN Ski under Blinkfestivalen i Sandnes. Der ble Holund nummer to på Lysebotn Opp på onsdag, 17 sekunder bak klubb- og landslagskollega Simen Hegstad Krüger.
Hva betyr Lysebotn Opp?
– Ikke altfor mye. Men det er en veldig god sjekk på hvor man står. Det er alltid greit å få en status på det før man gyver løs på høstsesongen.
Slik trener Hans Christer Holund. Se også landslagsveteranens favoritthardøkt nederst i saken.
Hva tenker du om at landslaget ikke legger opp til noen høydesamlinger i år, en strategi som har høstet både forundring og kritikk fra flere eksperter?
– Det er ikke noe savn fra min side. Jeg har ikke vært i høyden i sesongoppkjøringa de siste fire åra, og det er de beste sesongene mine.
Les også: Landslagsjentene skal på høydesamlinger, gutta må bli hjemme
I år er det selvsagt VM 2023 i Planica som er hovedmålet. Der har Holund store ambisjoner på flere distanser, ikke minst femmila.
Er det noe du gjør annerledes inn mot VM-sesongen 2023?
– Egentlig veldig lite. Jeg vet hva som fungerer for meg, så det handler bare om å finjustere på et opplegg jeg trives med.
Har lagt om treningen over tid
30-åringen, som har vært på elitelandslaget i en årrekke, opplever han nå kan nyte av den hardtreningen han har lagt ned gjennom årevis av systematisk trening.
Det påvirker også hvordan Holund legger opp fordelingen mellom hardøkter og rolig langkjøring.
– Jeg er på slutten av min karriere, og det opplegget jeg kjører, fungerer for meg i den posisjonen jeg er nå. Men det ville vært annerledes om jeg var yngre. Tidlig i karrieren min hadde jeg mye mer hardøkter enn det jeg har behov for nå, sier Holund til Langrenn.com, og legger til.
– De siste åra har jeg trent gradvis lengre langturer og mindre hardt. Jeg føler at det gir meg mer av det jeg trenger, og for meg er det viktigste å sørge for at jeg holder meg frisk og skadefri slik at jeg får kontinuitet i treninga og får gjort den jobben som skal gjøres, sier Holund.
Hva med styrketrening?
– Jeg har ikke trent styrke de siste åra. Jeg går mye på rulleski og blir sterk nok av den langrennstreningen jeg gjør til å gå fort på ski om vinteren.
Spesifikt hvordan ser det opplegget du har kommet fram til ut?
– Det er veldig enkelt og tradisjonelt. Det er mye volum og veldig lite hardt på sommeren og inn mot høsten. Så tar jeg ned volumet litt utover høsten og legger inn litt flere hardøkter. Men jeg skal ikke ha for mange tøffe hardøkter på høsten heller.
Når trener du egentlig hardt?
– Det blir som sagt litt flere hardøkter utover høsten og nærmere sesongstart. Og når vi er på samling blir det ofte to-tre hardøkter på en drøy uke. Men når jeg er hjemme pleier å trene intervall en gang i uka, sier Holund, og fortsetter:
– Det meste av hardøkter sparer jeg til vinteren. Da trener jeg enda litt mindre volum, for da blir det mange konkurranser og de kommer tett på hverandre. Jeg trenger ikke mange uker med intervaller før formen kommer. Fire til seks uker med litt mer hardøkter og renn holder. Så jeg får god formstigning når vi kommer i gang med sesongen.
Så du er ikke i kanonform på sesongåpningen på Beitostølen?
– Jeg liker å bruke den første delen av sesongen til å gå meg i konkurranseform, så jeg trenger noen renn før jeg er i toppform. Men pussig nok pleier jeg å gå ganske bra på Beitoåpningen likevel, uten at det er et mål i seg selv eller noe jeg legger spesifikt opp til.
Hvordan ser den ene dagen med hardøkt ut nå i barmarksesongen?
– Men når jeg kjører intervaller i barmarksesongen, så kjører jeg ofte dobbelt hardøkt. Da er det gjerne elghufs på formiddagen, og en kort intervalløkt på rulleski på ettermiddagen.
Hvorfor liker du akkurat det oppsettet?
– Elghufs er veldig effektivt for å trene kapasitet. Og en slik times rulleskiøkt blir veldig konkurranselikt. Den kjører jeg i rulleskiløype som likner på de løypene vi bruker om vinteren, og kjører drag på 90 til 95 prosent av maks konkurransefart.
Sugen på flere forslag til barmarkstrening? Langrenn.com gir det landslags- og eliteløpernes beste økter på barmark.
Favorittøkter på barmark:
Didrik Tønseth: – Løping i myr er oppskrytt
Elena Rise Johnsen: – Jeg elsker barmarkstrening
Martin Kirkeberg Mørk: – Man løper best uten staver
Hedda Østberg Amundsen: Halvannen time hurtighet på rulleski
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning