Sugen på skigymnas? Sjekk Meråker
Fjellbygda Meråker i Trøndelag huser bare 2500 innbyggere, men få steder i landet har flere satsende skiløpere på junior- og seniornivå. Hovedgrunnen til dette er Meråker videregående skole.
Tidligere landslagsløper i langrenn Frode Estil er sportssjef og avdelingsleder for idrettsfag på Meråker videregående skole. Han er stolt av det miljøet og tilbudet skolen tilbyr.
– Vi har et stort og bredt miljø på Meråker. Her er det plass og utviklingsmuligheter for både enerne og de som befinner seg langt nede på resultatlistene. Vi har gjerne elever spredt ut over hele resultatlista på Norgescuprenn, og vi jobber hver dag for å legge til rette for at hver enkelt skal ha muligheten til å utvikle seg, sier Estil, og fortsetter:
– Til tross for dette fokuset på bredde, har vi gjennom årene erfart at toppene slett ikke har blitt hemmet av dette. Tvert imot tror vi at det er med og skaper et enda bredere og bedre miljø, og få skoler matcher medaljefangsten våre tidligere elever og studenter har oppnådd etter skole/studietiden. Vi er stolte av disse tidligere elevene, og de er gode ambassadører for oss.
Skole og skisatsing i sju år
Skolen ble opprettet i 1981 og har vært et av Norges Skiforbunds offisielle skigymnas i over 20 år. Meråker videregående skole har i dag cirka 90 langrennsløpere og 25 skiskyttere, fordelt på fire trinn.
Etter endt videregående skole, kan man fortsette satsinga med Meråker som base gjennom å søke seg inn på høyere studier i idrett, som gjennomføres i samarbeid med NORD universitet.
– Vi har per i dag rundt 35 studenter som tar dette studiet. På den måten kan utøverne være i Meråker i opptil sju år fra de begynner i vg1 til de fullfører sine universitetsstudier, sier Estil.
I årets VM-tropp har utøvere som Emil Iversen og Even Northug gjort dette, mens eksempelvis Martin Johnsrud Sundby kom hit etter fullført videregående og hadde to år på NORD universitet her i Meråker.
I tillegg har vi en dyktig forskergruppe lokalisert ved skolen. Tidligere eliteløper Guro Strøm Solli leder denne gruppa, som heter «prestasjonsutvikling i langrenn og skiskyting» eller PULS. Les mer om dem her.
Saken fortsetter under

Åpent for alle
Studietilbudet ved Meråker er åpnet for alle, uansett geografisk tilhørighet.
– Vi har status som landslinje innen langrenn og skiskyting, så utøvere fra hele landet kan derfor søke seg hit. Inntaket er hovedsakelig basert på karakterer fra grunnskolen, men man kan også bli bedt om å bli vurdert på rent sportslige kriterier, sier Estil.
Anlegg og fasiliteter
Meråker er godt tilrettelagt for de som vil drive med ski og skiskyting. Skolen har en egen rulleskiløype på 5km i tilknytning til skolen. I tillegg er det en rulleskiløype på 3.5km i Grova skisenter, og selvsagt uendelige muligheter i skog og mark direkte fra skoleporten.
– Vi har masse skånsomme trøndermyrer og flott fjellterreng som gjør løpeturene til en drøm. På Grova skisenter kanvi skilte med en av de mest snøsikre plassene i landet, og en løypekjører som alltid sørger for optimale forhold, sier Estil.
Han trekker også fram at elevene har tilrettelagte muligheter for å trene også utenom skoletida, og at skolen har et solid opplegg rundt konkurranser.
– Gjennom Team Meråker tilrettelegges det for transport til trening i Grova i helgene, samt lokale skirenn. På Norgescup og NM samarbeider vi godt med Nord Trøndelag skikrets rundt både reise, overnatting og selve rennopplegget, og har totalt sett et opplegg som mange misunner oss, sier Estil.
Trenerstaben består per i dag av følgende trenere:
Vg1: Ola Berg Fines og Håvard Graffer Bye
Vg2: Eirik Lorentsen, Lars Halvas-Svendsen, Tom Erik Henden og Martin Aune
Vg3: Lars Hasselvold, Ole Morten Iversen og Johan Persson
Skolen tilbyr tre samlinger i løpet av høsten. Disse arrangeres i regi av Team Meråker, som organiserer alt sportslig opplegg utenfor skoletid i Meråker.
– I tillegg har noen av våre eldste utøvere et litt utvidet tilbud gjennom det fylkeskommunale prosjektet «spissa toppidrett».
Saken fortsetter under

Hospitering og sommercamp
– Rett i etterkant av årets HL arrangerer vi hospiteringssamling, slik at potensielle søkere kan få gjort seg kjent med skolen og bygda, sier Estil.
Se informasjon om samlingen her.
– I tillegg erfarer vi at mange av våre søkere tidligere har vært her gjennom «Camp Meråker», som hver sommer tilbyr masse idrettsungdommer fem innholdsrike dager her i Meråker.
Camp Meråker er åpen for utøvere i alderen 12 til 16 år.
Se også vår temaserie «Ny på skigymnas»
Langrenn.com gir deg guiden til maksimalt utbytte av tida på skigymnas.
Slik får du maks ut av tida på skigymnas
Tre ting skigymnas-trenerne skulle ønske utøverne visste når de starter
Tre klassiske tabber, og hvordan du unngår dem
Ny på skigymnas? Hvordan takle motgang, langvarig sjukdom eller skader?
Trygt og unikt nærmiljø
Meråker ligger 25km fra Storlien og knappe fem mil fra Værnes flyplass, og har for tida rett under 2500 innbyggere. Ettersom skolen trekker elever fra hele Norge, blir det også et tett og unikt hybelboermiljø i bygda. Nettopp dette miljøet gir skoletida i Meråker en ekstra dimensjon.
– Meråker er et trygt sted å sende sine ungdommer til, og storparten av elevene bor på hybel i nærheten av skolen. Dette skaper et helt unikt miljø, og vi erfarer at hybeltilværelsen gjør ungdommene ekstra robuste, sier Estil.
Følg oss på:
Instagram: #meraker_vgs
Facebook: www.meraker.vgs.no
Internett: www.meraker.vgs.no