Thomas Helland Larsens favorittøkt på barmark: Teknikk i høy fart

av Ingeborg Scheve • 11.08.2022
Thomas Helland Larsen 2022
Stortalentet Thomas Helland Larsen fra Team Norconsult slo verdenscupeliten i sprint i vinter. Dette er en av nøkkeløktene på barmark som skal sørge for mer av det til vinteren.
Stortalentet Thomas Helland Larsen fra Team Norconsult slo verdenscupeliten i sprint i vinter. Dette er en av nøkkeløktene på barmark som skal sørge for mer av det til vinteren.

I fjor hadde Thomas Helland Larsen en strålende sesong på barmark, og fikk sitt store internasjonale gjennombrudd før jul. Det ga mersmak, men formen holdt ikke hele sesongen. 

I år er første prioritet for Thomas Helland Larsen derfor å utnytte tida på barmark maksimalt, både til å heve teknikken enda et hakk, og til å legge et solid mengdegrunnlag for vintersesongen. Den reflekterte 24-åringen frykter nemlig at det var en del av årsaken til problemene han støtte på utover vinteren i år. 

Se Helland Larsens favorittøkter på barmark nederst i saken. 

Pangstart på OL-sesongen
Stortalenget fra det private satstingslaget Team Norsconsult åpnet fjorårssesongen med en rekke skremmeskudd mot den etablerte langrennseliten. Allerede i september slo han hele landslagseliten i Tryvann Opp i september. 

Da snøen la seg, knuste Helland Larsen verdenscupadelen da han ble nummer to i verdenscupsprinten på Lillehammer 3. desember, bare slått av Johannes Høsflot Klæbo. Under verdenscupen i Dresden et par uker senere ble han nummer 12 på den individuelle sprinten og vant teamsprinten sammen med Even Northug dagen etter – foran Norges førstelag med landslagsløperne. Det luktet både Tour de Ski og OL-plass, forteller Helland Larsen

Men etter den formidable perioden før jul, raknet det for den lovende løperen. Den ene sjukdomsrunden avløste den andre. Helland Larsen mistet 200 treningstimer i den viktigste delen av vintersesongen. Dit vil han ikke tilbake. Nå legger han grunnlaget på barmark sten for sten inn mot sesongen. 

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av teknikk, og alltid hatt stort fokus på det i min trening. I skirenn er det veldig ofte det tekniske som skiller. Det er teknikken som gjør at du kan klare å utnytte alt du har av kapasitet og styrke og utholdenhet, sier Helland Larsen. 

Nettopp derfor er Helland Larsen så glad i økter med teknikkfokus. Og nettopp derfor er han bare delvis inspirert av treningsopplegget til skøyteløperen Nils Van der Poel, som har blitt sommerens store treningstrend blant langrennsløpere. 

– Det er bra å være nysgjerrig på hva utøvere i andre idretter gjør. Hans tanker rundt aerob trening er det sikkert noe i, og aerob kapasitet er en faktor som er avgjørende i både skøyteløp og langrenn. Men langrenn er mye mer komplekst. Det er viktig å huske på hvilke idrett du driver med, og hvilke arbeidskrav som gjelder for det du skal bli god i, sier Helland Larsen. 

Les også:
Thomas Helland Larsen: – 5 prosent inspirert av Van der Poel

Liker du barmarksesongen eller er den bare en lang nedtelling mot neste rennsesong? 
– Sommeren er jo den beste tida å være langrennsløper! Vinteren er så klart kul, og det er morsomt å gå renn, men det blir fort litt mye jag. Om sommeren kan man fokusere helt og fullt på det som gjør at man blir en bedre skiløper. 

Hva er din favorittøkt i barmarksesongen? 
– For meg er sommeren er en tid der det er lett å legge ned mye trening, og mye mengde. Jeg er veldig glad i lange langturer om sommeren gjerne sammen med andre, sånne med bollestopp i fint vær. Men en økt jeg kjører veldig ofte gjennom hele sesongen, er en kort times-økt med rulleskiteknikk i høy fart. 

Hva er økta? 
– Langturer i finvær er akkurat det: Mellom tre til fem timer, noen ganger mer, i rolig tempo, og gjerne på sykkel. Det liker jeg godt, spesielt på varme fine sommerdager. Det er ikke så mye mer å si om det. Den andre økta er som sagt en time sprint-spesifikk teknikk i høy fart i rulleskiløype. 

Hvorfor liker du akkurat denne teknikkøkta? 
– Det er virkelig god sprinttrening, og du får øvd på å gå teknisk godt på den farten du bruker i sprint og det terrenget du skal gå konkurranser i. Så det blir veldig spesifikt. Jeg ser at mange sprintere sliter med å holde farten i 20 sekunder, men blir ustabile og usikre på slutten. Da taper man mye tid. Denne økta er bra for å trene på å gå best mulig på en viss fart i relevant terreng. 

Hvordan er økta bygget opp? (Oppvarming, hoveddel, nedkjøring) 
– Jeg starter med en god oppvarming i rulleskiløypa, hvor jeg bare går cirka 25 minutter rolig. Så kjører jeg drag på 10 til 20 sekunder med to-tre minutter pause i mellom til det er gått en time, så er jeg ferdig. Dragene kjører jeg på 90 til 95 prosent av maks. Da går jeg bare rolig tilbake, kanskje drikker en slurk og gjør meg klar til neste drag, så to-tre minutter mellom dragene. Det er viktig å være skikkelig fresh når du starter neste drag, ellers blir det dårlig. Dessuten, hvis du har for korte pauser, så blir restitusjonstida etter økta veldig lang, siden dragene kjøres så hardt. Etterpå går jeg meg bare rolig ned noen minutter. 

Hva er det spesifikke treningsutbyttet av denne økta/ hvorfor er denne økta nyttig? 
– Hovedfokus på denne økta er teknikk: Det å få kraft gjennom hele skyvet, time frasparket perfekt, og treffe riktig teknisk, slik at du kan gå mest mulig avslappet og så fort som mulig uten å bruke mer krefter enn du må. Når du kjører denne økta i rulleskiløyper, blir det veldig spesifikt og spisset. Selv om dragene kjøres på 90 til 95 prosent av maks, er de likevel så korte at du ikke rekker å komme så veldig høyt i puls. Men det blir likevel en relativt hard økt og en tøff belastning på muskulaturen. 

Les også:
Derfor trener Hedda Østberg Amundsen spenst og hurtighet som separate økter

Hvor ofte kjører du denne økta? 
– Så ofte som mulig i løpet av en sesong, men minst to ganger i uka. Da prøver jeg å passe på at det blir 50/50 på begge stilarter, altså annenhver gang klassisk og skøyting. 

Hvor lang tid tar den, fra start til dusj? 
– En times tid, oppvarming inkludert. 

Sugen på flere forslag til barmarkstrening? Langrenn.com gir det landslags- og eliteløpernes beste økter på barmark. 

Favorittøkter på barmark: 
Didrik Tønseth: – Løping i myr er oppskrytt 
Elena Rise Johnsen: – Jeg elsker barmarkstrening 
Martin Kirkeberg Mørk: – Man løper best uten staver
Hedda Østberg Amundsen: Halvannen time hurtighet på rulleski

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – Jeg har bare én fart nå!

    Han er verdensmester i både langrenn og skiskyting, har OL- sølv i premiesamlingen, og var topp-3 i Birkebeinertrippelen i fjor på første forsøk. Lørdag gikk Lars Berger inn til en solid start på årets konkurranse.
    av Ingeborg Scheve
    17.03.2025
  • Voksen stafett-debut for Isak Frey i Pokljuka

    av Kjell-Erik Kristiansen
    16.03.2025
  • Akershus mot Nord-Trøndelag på oppløpssiden

    av Adrian Orellana Hellerud
    16.03.2025
  • Privatsatsende skiskytter kupper 10-kilometeren i Holmenkollen

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025
  • Johaug: – Det irriterer meg fortsatt veldig

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025