Gullsjokk i Holmenkollen: – Disse skiene skal på veggen
I forkant av verdenscupfinalen fikk Endre Strømsheim en gyllen påskjønnelse han ikke hadde drømt om.
– Jeg ante overhode ingenting. Jeg så en skipose, så jeg tenkte at det kanskje var noe randonéeski. Men dette var veldig gøy, sier årets doble verdensmester til Langrenn.com, og gliser bredt.
Hva gjør du med gullskia?
– Jeg må jo gå noen skiturer på dem, så jeg skal få på noen bindinger og gå litt på dem. Men så tenker jeg jo at de er fine å ha på veggen i smørerommet.
Gullkantet sesong
27-åringen fra Bærums skiklubb har hevdet seg i en årrekke. Men det var først i forkant av sesongen som gikk at han fikk fast plass i elitelandslaget. Nå er han også med videre.
Se også: Disse er tatt ut på landslaget i skiskyting 2025-26
Da forbundet la fram landslagene for 2025-26, er Strømsheim en av seks mann på elitelandslaget. Det skyldes i stor grad to ting: Stafetten på nest siste dag av VM, der han gikk første etappe på det norske gull-laget, og fellesstarten på siste dag av mesterskapet, der han utklasset veteranene på kongeøvelsen.
Se også: Dette er Norges nye gullgutt
Hva betydde det VM-gullet?
– Det alene er over 50 prosent av hele karrieren min. Det er ekstremt stort for min del. Det var veldig, veldig viktig. Trinn én er å ta sin første verdenscupseier. Men jeg vil si det er et større steg å ta et VM-gull.
Saken fortsetter under

Bare så vidt han rakk VM
Men det var ikke gitt at sesongen skulle gå den veien. 27-åringen fra Rykkinn var i kalasform under sesongåpningen på Sjusjøen i november og verdenscupåpningen i Kontiolahti to uker senere. Alle piler pekte rett opp.
Men så sluttet kroppen å respondere. De neste ukene var en berg- og dalbane med mest «dal». Verdenscuprunden i Hochfilzen i midten av desember var en berg- og dalbane. Og verdenscupen uka etter i Annecy i Frankrike var en katastrofe. Strømsheim går inn til 35. plass på sprinten.
Se også:
Fra verdenscupvinner til listefyll på to uker: – Noe er gærent
Flere var bekymret. Men det viste seg at Strømheim hadde fått en virusinfeksjon. Det gikk over, i grevens tid. Han kom seg med i troppen til VM i Lenzerheide, sesongens store høydepunkt.
– Jeg slet mye med sykdom og en kropp som ikke var i vater helt fram til VM-uttaket var ferdig. Så fikk jeg roen, og fikk trent godt. Da klarte jeg å finne formen, og den holdt gjennom hele VM, sier Strømsheim.
Resten er historie.
Se også:
VM-sensasjonen i Lenzerheide: – Hvordan gjorde han det?
Saken fortsetter under

Nå vil ikke Strømsheim være med på at det nødvendigvis er årets sammenlagtvinner i verdenscupen Sturla Holm Lægreid som skal overta tronen etter Johannes Thingnes Bø.
– Jeg vet at for egen del, når jeg er i form og jeg skyter bra slik som jeg gjorde i VM, da er jeg med på leken. Men veien min for å kjempe i sammendraget er å holde meg frisk.
Ekstrem treningskultur og detaljfokus på utstyr
Det er heller ikke tilfeldig at dette skjer nå. De siste par åra har både Strømsheim og mange av de norske skiskyttertalentene fulgt et ekstremt krevende opplegg med beinhard periodisering og intensitetsstyring, og månedsvis med ekstremt mengdefokus og dager med opptil 12-14 timer trening på det meste.
Mange, inkludert Ole Einar Bjørndalen, har vært kritiske til mengdene og intensiteten.
Selv er ikke Endre Strømsheim i tvil. Han er har klokkertro på opplegget. I år er han dobbelt verdensmester.
Se også: – Jeg blir mer og mer sikker på at dette er riktig

Du som leser er viktig for oss! Hjelp oss å bli bedre: Svar på vår leserundersøkelseog vær med i trekningen av startnummer til Marcialonga 2026.