Flyttbare bindinger: Disse knepene må du kjenne

av Ingeborg Scheve • 10.01.2025
Med flyttbare bindinger kan du justere skiens egenskaper på et hav av måter, ikke bare for felleski men også for skøyteski og for alle typer klassiske ski.
Med flyttbare bindinger kan du justere skiens egenskaper på et hav av måter, ikke bare for felleski men også for skøyteski og for alle typer klassiske ski.

De fleste har fått med seg at flyttbare bindinger gir muligheter til å justere glid og feste på felleski, der man ikke har mulighet til å justere dette med smøring. 

Men mange er ikke klar over hvor mye de kan påvirke skiens egenskaper med å utnytte teknologien for alle typer ski: Ved å flytte bindingen basert på føreforhold, terreng og andre faktorer, kan du forbedre løpstid, utvide bruksområdet for hvert skipar og dermed greie deg med en mindre skipark, og ikke minst heve hele skiopplevelsen flere hakk. 

Slik flytter du bindingen 
De fleste moderne langrennsbindinger er flyttbare, og kan justeres med et kjapt grep. 

På mange flyttbare bindinger må du ta av deg skiene for å flytte bindingen. På de eldre typene kreves det også et lite verktøy som følger med bindingen. Dette kan festes for eksempel på nøkkelknippet slik at du har det lett tilgjengelig når du ønsker å flytte bindingen. 

Nyere flyttbare bindinger har et «bryter-system» foran skotuppen der du kan vri den ene retningen for å flytte framover og den andre for å flytte bakover: Rottefellas MOVE Switch har vært på markedet i flere sesonger, men også andre produsenter har versjoner av flyttbare bindinger som kan justeres uten å ta av seg skiene. 

Se også: Rottefella og Amer Sports enige om forlik i patentstriden

Saken fortsetter under

Flyttbare bindinger gjør det mulig å optimere skienes egenskaper på alle typer ski. Foto: Rottefella

Klassiskski 
På tradisjonelle smørbare klassiskski justeres glid og feste normalt med smøring. Men flyttbare bindinger gjør at du kan justere glid og feste ytterligere etter forhold og terreng også for tradisjonelle smørbare klassiskski: Skyv bindingen forover på bindingsplaten for bedre feste, og bakover for bedre glid. Hvorfor det?

Kommer du til en strekning med mye motbakker, kan du gi deg bedre feste ved å flytte bindingen forover. På den måten, slipper du å stoppe å smøre om, og du slipper også å ofre glid i lettere terreng for å sikre festet i motbakkene. 

Og i motsatt tilfelle: er det mye flatt og nedover i sikte, kan du gi deg selv bedre glid ved å skyve bindingen bakover på platen. 

Rubbe-/Zero-ski 
Rubbeski, eller zero-ski, er utviklet spesielt for fører rundt null grader, særlig i forbindelse med fallende nedbør, og/eller svært fuktige forhold i snø og luft. I slike forhold er det utfordrende å treffe med smøring, uten at man risikerer ising eller mangler feste.

Rubbe-/zero-ski kommer fra fabrikken med et eget belegg i smøresonen som kan rubbes med sandpapir for å få feste, og justeres med grovere eller finere rubb avhengig av dagens forhold. Denne typen spesialski har blitt mindre brukt blant mosjonister og turløpere etter at felleskiene kom, men de brukes fortsatt i konkurransesammenheng da de gir bedre glid enn felleski. 

Også rubbe-/zero-ski kan justeres for feste og glid med å flytte bindingen, etter samme prinsipp som for andre klassiskski. 

Se også:
Nytt bindingssystem: – Kan gi fordel på flere sekunder i en sprint

Kroppsvekt 
Mens mange har tenkt på flyttbare bindinger enten som en mulighet til å justere feste og glid på felleski der man ikke kan gjøre dette med smøring, eller som et knep for å justere skiene etter terrenget, gir flyttbare bindinger en ytterligere fordel: de utvider bruksområdet for skien til lettere og tyngre løpere.   

Flyttbare bindinger gir nemlig justeringsmuligheter i forhold til kroppsvekt: er du blitt lettere og sliter med å få feste fordi skiene nå er forholdsvis stivere enn de var da du kjøpte dem, vil det hjelpe å flytte bindingen forover. Og motsatt: Har du lagt på deg og sliter med glid, kan du flytte bindingen bakover. 

Dette trikset fungerer på felleski og på rubbe-/zero-ski, så vel som på vanlige smørbare ski. 

Smart, ikke sant?

Saken fortsetter under

Flyttbare bindinger er også relevante for stakeski. Foto: W Sports

Skøyting 
Mange tenker først og fremst på flyttbare bindinger i forbindelse med klassiskski, og da gjerne felleski, men slike bindinger har også en viktig funksjon på skøyteski. 

Når bindingen står i midt-posisjonen, er skien nøytral. Da vil skien fungere som en skøyteski med tradisjonell fastmontert binding på skiens balansepunkt. Men ved å flytte bindingen framover eller bakover, kan du endre skiens egenskaper slik at den samme skien kan egne seg på flere typer forhold og terreng. 

Flytter du bindingen forover, vil du få mer kontroll på bekostning av flyt. Det kan være nyttig på hardt underlag, der glid og flyt ikke er noe problem, men hvor skien kjennes ustabil og det kan være utfordrende å stå med full kroppsvekt på hver ski slik at du får maksimalt ut av hvert skyv. 

Flytter du bindingen bakover, vil du få bedre flyt på skien, men mister noe av kontrollen. Det kan være nyttig i løse forhold, eller hvis du opplever av framskia «graver» seg ned i underlaget og gjør det tyngre å skøyte. 

Som med flyttbare bindinger på klassiskski, kan du også flytte bindingen på skøyteski for å justere skien etter løperens vekt. 

Dersom du blitt lettere og sliter med at skøyteskiene virker ustabile og opplever dem som vanskelig å gli på med full kroppsvekt på hver ski, kan du flytte bindingen framover for å få bedre stabilitet og kontroll. Blir du tyngre og opplever av skien «graver», kan du flytte den bakover for å få mer flyt. 

Barn og junior 
Etter samme prinsipp kan ski også til en viss grad justeres for barn og ungdom i vekst, både for skøyting og klassisk. 

Men husk at ski til junior skal passe fra første dag. Det er viktig for å kunne utvikle ferdigheter og tilegne seg korrekt teknikk, og ikke minst for skigleden. 

Interessert i ski, smøring og stæsj? Her har vi samlet stoff om utstyr, tester, smøreguider, tips og metoder

Oppdatert 10. januar, 2025: En versjon av denne artikkelen har vært publisert på Langrenn.com tidligere.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Disse landslagsløperne går NM

    På onsdag starter NM del 1, som er aller siste sjanse til å komme med til VM i Trondheim. Se hvem av landslagsløperne som går NM på Gåsbu, og hvilke øvelser de går.
    av Ingeborg Scheve
    13.01.2025
  • Legenden kommer til de største løpene

    av Kjell-Erik Kristiansen
    13.01.2025
  • 17-åringen i Northugs lag parkerer alle i VM-mønstringen i Molde

    av Ingeborg Scheve
    12.01.2025
  • Dundrer på døra til verdenscuptroppen

    av Ingeborg Scheve
    12.01.2025
  • Tøft møte med ankeretappen for Maren Kirkeeide

    av Kjell-Erik Kristiansen
    12.01.2025