Mot helomvending: FIS revurderer fluorforbudet
For få uker siden tviholdt det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) fortsatt på at fullt fluorforbud skal innføres på alle nivåer fra november 2022.
Se fakta om fluorforbudet nederst i saken
Men etter at også vårens runde med tester av det håndholdte apparatet som skal sjekke om det er brukt fluor på skiene har resultert i nedslående kritikk, er ikke FIS lenger like skråsikre.
Så sent som etter FIS-kongressen i slutten av mai uttalte FIS at utviklingen av fluortesteren er i rute, og at felttestene viser at prototypen av instrumentet er både «pålitelig og presist».
Det er langt fra samme konklusjon de norske og svenske landslagssmørerne leverte etter at de hadde testet det oppdaterte håndholdte apparatet både i Bruksvallarna og på Sjusjøen i april.
Landslagssmørerne meldte at de kunne «lure» apparatet i 50 prosent av sine tester. Noen ganger viste apparatet spor av fluor der det ikke var brukt fluor, andre ganger klarte ikke apparatet å avdekke fluorproduktene som var anvendt. Da slo landslagssmørerne alarm.
– Enten må testapparatet fungere 100 prosent, ellers fungerer det ikke. Vi kan ikke være prøvekaniner når vi kommer til Ruka i november, sier den norske smøresjefen Stein Olav Snesrud.
Helomvending
Etter de skuffende testresultatene fra Bruksvallarna og Sjusjøen i april, har FIS snudd.
Egentlig skulle innføringen av fullt fluorforbud bankes igjennom på FIS-kongressen i slutten av mai, og et endelig regelverk rundt håndtering og sanksjonering vedtas der. Men slik ble det ikke.
I stedet har FIS i samarbeid med det internasjonale skiskytterforbundet IBU og utvikleren av testapparatet invitert landslagssmørerne og de nasjonale forbundene til nok en testcamp. Denne arrangeres i Ramsau i Østerrike 13. til 17. juni.
Les også:
Veien til fluorfritt – en komplisert prosess over 10 år og 25 millioner kroner
Nye FIS-regler for fluor: – Alt av fluor og pulver kjøpt inn før 2021 er forbudt
Sverige: Testapparatet må fungere
Nå håper langrennssjefen i det svenske skiforbundet og Sveriges representant i langrennskomitéen i FIS Lars Öberg, at FIS vil tenke seg godt om før de trumfer igjennom innføring av totalforbud mot fluor.
Han understreker at Sverige er for en utfasing av fluorholdig skismøring og er opptatt av å få innført det vedtatte fluorforbudet, men ikke for en hver pris.
Hva tenker du om å innføre et totalt fluorforbud allerede i november, der fluortesteren står i dag?
– Det er så klart uheldig om vi ikke får til å innføre det forbudet vi har vedtatt. Men det er minst like uheldig om vi innfører et forbud uten at vi har et fungerende testapparat, sier Öberg til Langrenn.com.
Saken fortsetter under

Frykter utstyrsdoping
Öberg frykter at det vil ble omfattende «utstyrsdoping» dersom det ryktes at det går an å lure fluortesteren.
– Vi må ta dette med utstyrsdoping på like stort alvor som vi tar tradisjonell menneskelig doping. Det er farlig for vår fantastiske sport om den skulle få et rykte på seg for å være en idrett full av fusk. Uten et testapparat som er 100 prosent fungerende, så vil det forekomme fusk, sier han.
Slik Öberg ser det, vil det beste være om fluortesteren fungerer innen sesongstart. Men om det ikke er mulig, vil han heller gå tilbake til den midlertidige ordningen som ble innført i forkant av sesongen 2021/22.
– Det er bedre å gå tilbake til det regelverket som gjaldt i fjor, der man tillot de «rene» fluorproduktene (med C6-forbindelser og der C8-fluor var forbudt). Det er ikke noen 100 prosent perfekt løsning, men det er det alternativet vi har, slik jeg ser det, sier Öberg.
Les også:
Vegard Ulvang om fluorjuks: – Inntil vi har et testapparat som fungerer, må vi leve med dette
Slik fungerer fluortesteren
Samtidig opplever Öberg at FIS tar problemene med testapparatet på alvor, og at de forsøker å være nøye før de innfører det endelige totalforbudet.
– Jeg håper og tror at FIS tar dette med utstyrsjuks på alvor, og at de forsøker å være nøye. Denne testcampen i Ramsau nå i juni er nylig kommet til, og den er et resultat av at FIS innser at det fortsatt kreves en del utvikling før apparatet er pålitelig nok, sier Öberg til Langrenn.com.
Ekstremt kostbart og komplisert
Uansett om og når fluortesteren blir klar og totalforbudet blir endelig innført, ser Öberg ytterligere utfordringer tilknyttet selve håndhevingen av forbudet.
For det første er innkjøpsprisen Öberg har fått oppgitt for testapparatet på mellom 250.000 og 300.000 svenske kroner per stykk.
Ettersom forbudet gjelder alle konkurranser på alle nivåer i alle grener av FIS og IBU, sier det seg selv av alle de nasjonale forbundene vil trenge et stort antall slike apparater.
Det vil for det første bli ekstremt kostbart å anskaffe testapparatene. Er det da de nasjonale forbundene som skal bære den kostnaden? Er det kretsenes ansvar? Eller er det arrangørene som må investere i testapparatene?
Produksjonskapasitet
Dersom utviklerne og testerne faktisk klarer å få på plass en fungerende prototype av testapparatet i løpet av sommeren eller tidlig på høsten, vil det måtte produseres et stort antall testapparater på svært kort tid, dersom forbudet skal innføres i full skala allerede fra kommende sesong.
FIS har over 130 nasjonale forbund som medlemmer, og samtlige av disse vil ha en rekke FIS-sanksjonerte konkurranser hver helg hele sesongen. Det kommer i tillegg til verdenscup og mesterskap.
Enkel hoderegning tilsier at det vil være behov for tilgang til et større antall testapparater for å kunne innføre totalforbudet i full skala.
Regelverk og sanksjonering
Videre er Öberg spent på hvordan FIS og IBU kommer til å jobbe med regelverket, slik at man har et gjennomarbeidet, konkret forbud med klare retningslinjer for sanksjonering og ankemuligheter når sesongen starter.
Så langt har ikke han sett at FIS har adressert disse utfordringene i detalj, verken når det gjelder regelverk, innkjøp og finansiering eller praktisk håndtering på konkurransearenaene.
Tror du at det blir noe fluorforbud kommende sesong?
– Jeg utgår fra at FIS fatter en klok beslutning på iverksetting av det vedtatte fluorforbudet i rimelig tid før sesongen, sier Langrennssjefen i det svenske skiforbundet Lars Öberg til Langrenn.com.
FAKTA Fluorforbud
- I 2020 innførte EU et forbud mot langkjedede C8-fluorforbindelser fordi disse utgjør en risiko for helse og miljø.
- I november 2019 vedtok FIS et totalforbud mot fluor, både C6- og C8-forbindelser, i FIS-konkurranser på alle nivåer.
- FIS-forbudet skal håndheves blant annet med å skanne utøvernes ski for fluor med et håndholdt testapparat. Testapparatet har vist seg å være vanskelig å bygge, og så langt har ingen av prototypene fungert tilfredsstillende. Så iverksettingen av totalforbudet er utsatt til testapparatet fungerer. Dermed gjelder EUs regelverk med forbud mot C8 inntil videre i FIS-konkurranser.
- I forkant av inneværende sesong lanserte FIS en tillitsbasert kontrakt der de de nasjonale forbundene signerte på at de ikke skal bruke C8-produkter.
- Fluor brukes i skismøring for å gi bedre glid, og dermed større fart. I noen føreforhold kan C8-produktene gi bedre glid enn fluorfrie alternativer og smøring med de fortsatt lovlige C6-forbindelsene. På den måten kan det å bruke produkter med de forbudte C8-forbindelsene gi løpere en urettmessig konkurransefordel.