World Cup uten Tyskland – krise for FIS
For første gangen på 24 år blir det ingen verdenscup i langrenn i Tyskland. Det er krise for FIS. Tyskland er den økonomiske motoren i verdenscupsirkuset.
Det blir altså ingen World Cup renn verken i Oberstdorf, Oberhof, Dresden eller andre tyske plasser. Ikke en gang i Tour de Ski finnes det tyske renn på programmet i vinter.
Overraskende for mange, ettersom tysk langrenn er på vei tilbake, først og fremst gjennom sterke resultater med blant annet OL-gull til Victoria Carl og Katharina Hennig, samt at man har framtidstalentet Friedrich Moch.
– Det har å gjøre med svært komplekse TV- og markedsføringskontrakter, sier Stefan Schwarzbach på det tyske skiforbundet til xc-ski.de.
Og akkurat Schwarzbach har vært en av de fremste forkjemperne mot planene til FIS-presidenten Johan Eliasch som ønsker at FIS tar tilbake markedsrettighetene. Idag er det en stor inntektskilde for de arrangerende landene og flere av de største nasjonene har truet med å gå ut av FIS og opprette et eget verdensforbund hvis de mister TV-inntektene.
Det er den planen som kalles for ”Snowflake”.
Tysklands skiforbund ønsker nå heller ikke å bruke penger på å arrangere verdenscup i langrenn, kombinert og skicross. Det vil ifølge forbundet gi ekstra kostnader.
FIS medgir at det er et tilbakeslag at en økonomisk sterk nasjon som Tyskland nå ikke finnes med på verdenscupkartet.
– Det tyske forbundet og arrangørene har vært gode og pålitelige samarbeidspartnere, og det tyske landslaget har vært i en positivt stim i flere år. Det er flere veldig sterke langrennsmiljøer i Tyskland. Og sist men ikke minst så er det tyske TV-markedet veldig viktig for oss, sier race director for langrenn i FIS, Michal Lamplot til vg.no.
De kommersielle interessene i Tyskland er enormt viktige for FIS, som i en periode i prinsippet bare hadde tyske sponsorer i verdenscupen i langrenn. Landet med over 80 millioner innbyggere er også det viktigste TV-markedet, og der har langrenn tapt terreng de seneste årene.
Idag er skiskyting en betydelig viktigere vintersport på tyske TV-kanaler enn langrenn, som knapt sendes live på TV lenger.
Et annet problem er også mangelen på snø og varmere vær i forbindelse med klimaendringene. Mange husker sikkert sendinger fra for eksempel Oberstdorf med bare en smal snøstripe, regn og kaosartede renn.
VG har sammenlignet seertallene i Tyskland og Norge forrige vinter da en av etappene i Tour de Ski hadde 3,7 millioner seere på den tyske hovedkanalen ARD mens TV3 i Norge (Viasat) hadde et snitt på 226.000 seere under sesongen (lineært TV).
Les også:
Slår alarm: Skrekktall truer norsk langrenn