Herman Paus trener på rulleskimølle hver søndag
I fjor leverte Herman Paus sin hittil sterkeste Ski Classics sesong, med blant annet fjerdeplass i finalen Ylläs-Levi i april, sjetteplass i Vasaloppet og niendeplass i Marcialonga, og andreplass totalt i ungdomskonkurransen.
Nå er 22-åringen fra Team Ramudden tilbake etter mer, og i år går han for mer enn ungdomstrøya.
– Etter den sesongen jeg hadde i vinter, føles det naturlig å ha pallen som et av de store målene denne sesongen. Jeg følte jeg var utrolig nærme i Ylläs-Levi, og jeg har tatt store steg denne sommeren og høsten. Så jeg tror jeg absolutt vil være i stand til å kjempe helt i toppen til vinteren, sier Paus.
Grunnlaget legges selvsagt i barmarksesongen, og mye tyder på at unggutten fra Asker blir en å regne med til vinteren. I sommer tok han andreplassen i stakeklassen på Lysebotn Opp, ett sekund bak vinneren Johan Hoel.
Vi tok en prat med Herman Paus en knapp måned før vinterens første langløp: Sjusjøen Super Criterium i Natrudstilen 12. november, et 30 kilometer langt skirenn basert på gaterittformatet fra sykkelsporten. Det nye rennet på Sjusjøen blir forøvrig også Petter Northugs comeback på elitenivå i langrenn.
Det ryktes at du trener mye, og at du kjører svært tøffe øker inne på rulleskimølle hver søndag?
– Ja jeg trener på rulleskimølle hver søndag når jeg er hjemme. Det er ikke egentlig det at jeg foretrekker mølla over å gå på rulleski ute. Men på mølla kan jeg gjøre noen ekstremt spesifikke økter med motbakkestaking. Mølla er også et veldig godt verktøy for testing og å måle progresjon. Nå som det blir kaldere, våtere og sleipere ute, er det bedre å gjøre intervallene inne på mølle eller stakemaskin, for å redusere risikoen for å bli sjuk eller skade seg.
Fokus rulleski: Bør du trene på rulleskimølle?
Saken fortsetter under

Bruker du også løping som en del av din trening i barmarksesongen?
– Jeg liker å løpe, men det er ganske stor risiko for å skade seg hvis man løper mye. Derfor har jeg i stedet syklet en god del de siste åra. Da får jeg også trent både lunger og muskler godt, også på dager når overkroppen ikke er klar for mye trening.
Hva er din favorittøkt?
– Min favorittøkt er «kongeetappe»-økter som vi gjør med Team Ramudden på samlinger. Det er en lang 5-timers stakeøkt med lengre intervaller på terskelintensitet i starten, og så kortere intervaller på maks intensitet på slutten av økta.
Du var ekstremt sterk på Lysebotn Opp i år, med andreplass i stakeklassen der. Kommer du til å gå for klatretrøya i tillegg til ungdomstrøya i vinter?
– Lysebotn føltes veldig bra, og jeg fikk de svarene jeg var ute etter for vinteren. Ungdomstrøya er mitt hovedfokus, men får jeg den vinteren jeg håper på, så tror jeg at jeg kan være med å kjempe om klatretrøya også. Klatrepoengene er gjerne lagt inn på avgjørende steder i løypa, så det er ofte lurt å gå fort når man nærmer seg disse stedene for å komme i posisjon før innspurten av løpet.
Hvem tenker du blir dine sterkeste konkurrenter i kampen om ungdomstrøya?
– Min egen teamkollega Amund Riege har sett fryktelig sterk ut på rulleski i sommer, og jeg vet han kan gå fort på ski også. Så han blir nok min sterkeste konkurrent. Jeg tror også vi kommer til å jobbe godt sammen, og sikre at ungdomstrøya blir i Team Ramudden. Men vi får mange sterke konkurrenter, inkludert Axel Jutterström, Thomas Joly og Thomas Ødegaarden.
Les også: Hoppet over tradisjonell langrenn og rett inn i langløpssirkuset
Saken fortsetter under

Driver du med mental trening?
– Jeg prøver å visualisere rennet og de situasjonene jeg forventer å komme opp i underveis før start. Jeg snakker også mye på telefon med treneren min kvelden før renn, og han er god til å få meg i riktig stemning, bevisstgjøre med på hva jeg ønsker å oppnå og hva jeg må gjøre for å innfri det.
Du har vært på Team Ramudden siden 2021. Hva ser du som lagets viktigste styrker?
– Vår viktigste styrke er at vi har ekstremt dedikerte løpere på laget, og løpere som er på et veldig høyt nivå. Det gjør at vi får pushet hverandre på fellestreninger og også mellom rennene når vi er ute på konkurranser.
Legger dere en felles strategi for laget før renn?
– Ja, vi prøver å legge en plan sammen før konkurransene. Det er ikke så lett, men jeg føler at vi lærer noe nytt hver gang, og blir bedre og bedre til å implementere planene våre.
Hvis du kunne gå bare ett løp i Ski Classics, hvilket ville du valgt da?
– Det måtte bli Marcialonga. Det er ett av de største og mest prestisjetunge rennene, og for meg er det også det artigste. Det er en fantastisk løype, og det noe helt eget med å gå sju mil på en smal stripe av kunstsnø, gjennom små italienske landsbyer. Og så slutter løpet med Cacate, som er min absolutt favorittmotakke.
Les også: Marcialonga frykter tidenes dyreste: – Vi har ingen Plan B
Liker du å se på Netflix, og i så fall, hva er din favorittserie?
– Jeg tror min favoritt på Netflix må være dokumentaren om Movistar (sykkellaget, journ.anm.)
Har du et tips til andre unge utøvere, sånn på tampen?
– Jeg vil varmt anbefale unge løpere å tørre å ta kontakt med Ski Classics Pro Tour teamene og vise at du er interessert i å gjøre den jobben som skal til for å bli god i langløp. Hvis du skal bli skikkelig god i langløp, er det helt klart en fordel å starte tidlig. Og det er så utrolig mye enklere når man har et lag rundt seg med sterke løpere man kan lære av.
Paus har selv satt jobb og studier på vent inntil videre, og går «all in» for langløp.
– Jeg har planer om å starte på en bachelorgrad i økonomi, men jeg ønsker å komme på et nivå der jeg kan kjempe om sammenlagttrøya før jeg begynner å tenke på andre ting, sier Paus.
Saken fortsetter under

Slik blir langløpssesongen 2022/23
Ski Classics Season XIV starter formelt med to renn i Bad Gastein i Østerrike helga 10. og 11. desember, og avsluttes med en dobbeltheader i Nord-Norge første helga i april.
Men allerede 12. november får langløperne en sjanse til å teste utstyret og formen: Da arrangeres første utgave Sjusjøen Super Criterium, et 30 kilometer langt skirenn basert på gaterittformatet fra sykkelsporten.
FAKTA: Ski Classics Season XIV
10. desember: Bad Gastein Pro Tour TT, 15km lagtempo, Bad Gastein/Østerrike
11. desember: Bad Gastein Criterium, 35km, Bad Gastein/Østerrike
17. desember: La Venosta Criterium, 40km, Val Venosta/Italia
14. januar: Pustertaler Ski Marathon, 62km, Sexten/Italia
15. januar: Prato Piazza Mountain Challenge, 30km, Niederdorf/Italia
21. januar: Engadin La Diagonela, 55km, Engadin, Sveits
29. januar: Marcialonga, 70km, Trentino/Italia
12. februar: Jierska 50, 50km, Bedrichov/Tsjekkia
18. februar: Grönklitt Criterium, 50km, Orsa Grönklitt/Sverige
19. februar: Grönklitt ITT, 15km individuell tempo, Orsa Grönklitt/Sverige
5. mars: Vasaloppet, 90km, Sälen-Mora/Sverige
22. mars: Birkebeinerrennet, 54km, Rena-Lillehammer/Norge
1. april: Reistadløpet, 50km, Setermoen-Bardufoss/Norge
2. april: Summit 2 Senja, 65km, Bardufoss-Finnsnes/Norge