Alt om femmila i Kollen: Løypa, favorittene og outsiderne
Femmila i Kollen er legendarisk. Den har vært arrangert årlig siden 1888 med bare få unntak, og ble i sin tid lansert for å by på en helt ny form for utfordring.
Les også: Heidi Weng vil avskaffe femmila
Se fakta, laguttak og detaljer for femmila nederst i saken
Løypa: Full av feller
Løypa har endret seg en rekke ganger gjennom historien.
Dagens løype har start og mål i nasjonalanlegget i Holmenkollen, og kjøres som seks runder á 8.33 kilometer. Det er mange meninger om det, men seks runder opp Styggedalen er ingen spøk, og gjør at rennet ofte får en annen dynamikk og taktikk enn andre lange verdenscuprenn, forklarer Kollen-ekspert Erik Bråten, som også er suksesstreneren bak fjorårsvinneren i dameklassen Ragnhild Haga.
– Det er ikke ofte de møter sammenhengende motbakker på 8 til 10 minutter i vanlige verdenscupløyper. Det kommer nok til å bli en X-faktor. Kanskje er det noen som går fra tidlig, men som ender med å møte veggen og må slippe seg tilbake? Da blir det spennende å se om de kan hente seg inn igjen og komme tilbake i kampen inn på målstreken, sier han til Langrenn.com.
Bråten trekker videre fram at løypa på nettopp femmila i Holmenkollen er full av feller, og at det er noe av underholdningsverdien.
– Det er lett å gå fort opp Styggedalen en eller to ganger. I femmila skal de gjøre det seks ganger. Det har knekt folk før, sier Bråten.
Les også: – Står man på startstreken, skal man gå over målstreken
Bråten poengterer også at det «lette» partiet etter Styggedalen er vel så lumskt.
– Det å tro at man kan hente seg inn i nedoverbakkene er et feilgrep. Det som venter er en kilometer med masse svinger og teknisk terreng. Det krever at man er helt påskrudd og har fullt fokus. Så her er det mange som slipper.
Også det siste partiet før oppløpet er fullt av utfordringer, selv om denne delen likner mer på andre verdenscupløyper.
– Her man må bestemme seg for hvordan man skal angripe. Vil man ha en langspurt, eller er man en mer eksplosiv type som vil vente helt til oppløpet? Her må hver løper velge etter de de er gode på, så har vi en gruppe på fem-seks løpere med hit, kan det bli utrolig spennende helt inn, sier Bråten.
Saken fortsetter under

Så hvem vinner femmila i Kollen i år?
Langrenn.com har tittet i krystallkula for både dame- og herreklassen.
Favoritter kvinner:
I fjor var det Ragnhild Haga som vant femmila. Hun la opp etter NM del 2 på Tolga i fjor vår.
I år er det svenske Frida Karlsson som på papiret den sterkeste, men 24-åringen har aldri gått 50 kilometer i verdenscup. Hun ble imidlertid nummer tre på tremila under VM i 2023, har vært på pallen i så og si alt av distanserenn i verdenscupen i år, og er i styggbra form for tida.
Astrid Øyre Slind var på pallen i femmila i Kollen i fjor, viste kanonform under NM på Beitostølen for to uker siden, og som langløper og klassisk-spesialist er hun unektelig blant favorittene. Krista Pärmakoski og Kerttu Niskanen gikk begge fort på 20-koilometeren i Lahti sist helg, ser ut til å være i stigende form, begge er gode i klassisk.
Langrenn.com’s pall
1. Frida Karlsson, Sverige
2. Astrid Øyre Slind, Norge
3. Krista Pärmäkoski eller Kerttu Niskanen, Finland
Outsidere: Ebba Andersson vant tremila i VM i fjor med overlegen margin og burde vært favoritt til seieren i Kollen. 26-åringen har imidlertid slitt i hele vinter etter at hun hadde Covid).
Jessie Diggins leder verdenscupen og later til å være god i alt i år, vant nylig den amerikanske Birken på 50 kilometer med ellevill margin, og ble nummer tre i femmila i Kollen i fjor. Men både femmila og The Birkie gikk i fristil.
O2-monsteret Nora Sanness fra Kjelsås imponerte grundig med femteplass i femmila i Kollen i fjor. Margrethe Bergane kruttsterk i fjor, behersker lange distanser og var i kanonform på NM).
Wild Card: Langløpsfenomenet Kati Roivas. Den finske 29-åringen har kommet som ei kule i Ski Classics denne sesongen og ligger nå på andreplass sammenlagt. Nå debuterer hun i verdenscupen med femmila i Kollen på lørdag.
Les også: Fra pallen i Vasaloppet til femmila i Holmenkollen

Favoritter menn
Johannes Høsflot Klæbo. Fordi han per definisjon er favoritt til seieren når han stiller til start. Ferdig snakka.
Iivo Niskanen. Finnen var kruttsterk under femmila i VM i fjor, men fikk det på slutten og endte på sjetteplass, men likevel under 10 sekunder bak. Nå er han i stigende form, og den som var nærmest Klæbo under 20-kilometeren i Lahti sist helg.
Martin Løwstrøm Nyenget vant femmila i Kollen i 2022, sist rennet gikk i klassisk stil. Han elsker Holmenkollen, ble nummer tre på 20-kilometeren i Lahti sist helg, og er definitivt en favoritt til både pallen og seieren.
Simen Hegstad Krüger er en konge på lange, seige distanser. Han vant femmila i Kollen i fjor, er født og oppvokst i løypa og elsker den, men kanskje hakket kvassere på skøyting.
Langrenn.com’s pall
1. Johannes Høsflot Klæbo, Norge
2. Iivo Niskanen, Finland
3. Martin Løwstrøm Nyenget eller Simen Hegstad Krüger, Norge
Saken fortsetter under

Outsidere: Pål Golberg vant VM-femmila i fjor, der han slo Klæbo med ett sekund. Han vant 20-kilometeren i Canada hårfint foran Klæbo. Men han har ikke vært like rå i år som i fjor.
William Poromaa var bare 0.2 sekunder bak Klæbo i VM, men har slitt med sjukdom den siste tida og sto over Lahti. Er han skikkelig frisk igjen nå, kan han bli en spennende utfordrer til pallen.
Les også: En legende takker av i Holmenkollen
Wild Card: Rekruttlandslagets Andreas Fjorden Ree debuterer i verdenscupen med femmila i Kollen på søndag.
23-åringen fra Støren sportsklubb imponerte alle med seieren på femmila i NM 2022 i Harstad, der han knuste konkurrentene: Hans Christer Holund var nærmest, nesten 40 sekunder bak, mens Iver Tildheim Andersen på tredjeplass var over tre minutter bak Ree. Den gang ble det gått fristil, nå er det klassisk. Men sist helg gikk Ree inn til andreplass på den blytunge klassisk-tremila under Skandinavisk Cup i Hommelvik.
Les også: Frykter demonstrasjoner i Holmenkollen
Saken fortsetter under

FAKTA: Verdenscup langrenn Holmenkollen
Hvem: Uttatte eliteløpere.
– Dette er Norges tropp
– Dette er Sveriges tropp
– Dette er Finlands tropp
Hva: Verdenscup langrenn
Hvor: Holmenkollen, Oslo
Når: 9. til 10. mars
TV: Sendes på Viaplay/TV3, TV2
Program
Lørdag 9. mars
10:30: 50km klassisk, fellesstart, kvinner
Startlister, detaljer og resultater
Søndag 10. mars
10:30: 50km klassisk, fellesstart, menn
Startlister, detaljer og resultater